Skatins vartojimo atsakomybę

Mados profesionalai – Tomas Baranauskas, Vida Strasevičiūtė, Inga Jurkevičiūtė ir menininkė Lina Žvirblytė – susibūrė dirbti viena, Lietuvos mados rinkoje dar neišvystyta kryptim. Jie yra pasiryžę ne tik šviesti visuomenę apie „upcycling“ metodą, kurio populiarumas pasaulyje jau spėjo įsibėgėti, bet ir apie vartojimo atsakomybę.

„Kiek neteisėtai vartojame žodį upcycling, nes jo atitikmens nėra lietuvių kalbos žodyne. Upcycling reiškia pakartotinį panaudojimą, o į tai „telpa“ viskas, kas lieka po gamybos. Dažno žmogaus sąmonėje tai būtų laikoma šiukšlėmis, tačiau upcycling šiems likučiams sukūria vertę ir gražina į vartojimo ratą. Upcycling kalba apie darną ir tvarumą. Darna yra atsakomybė, kurią turime prisiimti gamindami ir vartodami”,- pristatydama projektą kalbėjo jo iniciatorė, dizainerė V. Strasevičiūtė.

Dizaineriai derins atsakingą gamybą ir klientų poreikius

Kurdami kolekcijas, dizaineriai bandys suderinti ne tik atsakingą gamybą bet ir klientų poreikius. Vakar pirmąją kolekciją po projekto vėliava pristatė dizaineris Tomas Baranauskas (prekės ženklas Thom Bara). „Mes vartojame beprotiškai daug visko: informacijos, drabužių, tačiau nesusimąstome, ar mums to reikia? Pasirinkau kelią kurti, nežiūrint į tai, kokią žaliavą turiu. Mano drabužiai, daiktai tampa ilgaamžiški – mirtina klasika, kurią sudaro taisyklės, standartai, tam tikri kanonai, kad kūrinys būtų vis dar aktualus ir po penkerių ar po dešimties metų”, - prisistatydamas sakė jis.

Kaip rašoma pranešime, susirinkusieji galėjo iš arti pamatyti pirmuosius netrukus dienos šviesą išvysiančios žieminių parka striukių kolekcijos modelius, kuriuos pristato po pseudonimu „Sparrow V“ kuriančios V. Strasevičiūtė ir L. Žvirblytė. Labiau žinoma kaip odos dizainerė, kurianti mistinius mados dizaino objektus Inga Jurkevičiūtė kolekciją pristatys pavasarį, vakar taip pat buvo galima išvysti pirmuosius jos modelius.

Globalias tendencijas matome ir Lietuvoje

Atsakingos mados entuziastas Daugvinas Liberis visus supažindino su savo projektu „Upcycling by Chez Monsieur Michelin“. Lietuvio Maroke atrastas menininkas Thierry ir jo kūriniai iš padangų kamerų yra vienas iš daugybės įdomių upcycling judėjimą pasaulyje liudijančių pavyzdžių.

Vakaro viešnia mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė reiškė didelį džiaugsmą ir palaikymą dizaineriams. M. Palaikytė ne tik gyrė jaunus kūrėjus, už iniciatyvą ir visuomenės sąmoningumo vystymą, bet ir kalbėjo apie tvarios mados tendencijas globaliu mastu.
„Nors apie tvarią madą Lietuvoje kalbame retai, pasaulyje tai yra didžioji šio laikmečio tendencija. Projektas „Upcycled by LT“ yra didžiulis žingsnis šiems jauniems dizaineriams, nes tai yra ne tik estetinio rezultato siekimas, bet ir visuomenės sąmoningumo skatinimas. Labai džiaugiuosi, kad galų gale ir Lietuvoje einame koja kojon su pasaulyje vyksiančiomis tendencijomis”, - džiaugėsi M. Palaikytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)