Mada yra ta industrija, kuri pirmiausiai nustato grožio ribas. Šiuo metu prie šio „proceso“ prisideda ir socialiniai tinklai - facebook ir instagram. Lieknas kūnas, ilgos kojos, putlios lūpos ir simetriški veido bruožai - toks įvaizdis visdar dominuoja mūsų visuomenėje.

Visgi, panašu, kad kaip ir kiekvienas su laiku ateinantis grožio standartas, taip ir šis yra laikinas. Nedideli, bet ženklūs žingsniai pokyčių link jau vyksta. Pristatydami kolekcijas dizaineriai vis dažniau modeliais pasirenka įvairesnių tipažų žmones.

Kiekvienas mados kūrėjas turi savo mūzas. Tačiau dar niekada taip dažnai jos nebuvo iškeliamos į viešumą, kaip dabar. Kaip pastebima, dizainerių mūzos tapdavo inspiracijų šaltiniais sukurti vienai ar kitai kolekcijai, tačiau ją pristatyti vistiek buvo kviečiamos tam tikrus konkrečius (ūgio ir kūno proporcijų) reikalavimus atitinkančios merginos.

Modelis Lea T

Tačiau pastaruoju metu vyksta įdomus etapas - nyksta ribos tarp to, kas yra gražu, o kas - ne. Štai viena iš „Givenchy“ mados namų dizainerio Riccardo Tisci mūzų yra ne tik klasikinio grožio neatitinkanti manekenė Jamie Bochert, bet ir transseksualė, modelis Lea T. Tuo tarpu dainininkas ir dizaineris Kanye Westas savo kolekcijų veidu nevieną sezoną pasirenka... kontraversiškai vertinamą socialinių tinkų žvaigždę Aminą Blue.

Modelis Jamie Bochert

Netokiems radikaliems sprendimams dizaineriai renkasi žinomus menininkus ar visuomenininkus (Mados namai „Prada“ vyriškai kolekcijai pristatyti pasikvietė aktorius: Adrien Brody, William Defoe ir kitus). Naujausios 2017 m. pavasario-vasaros kolekcijos pristatymui dizaineris Marques' Almeida modelių toli neieškojo. Jis pasirinko artimiausius draugus.

„Prada“ kolekcijos pristatymas

Tokie pavyzdžiai parodo, kad kolekcijos šou ir drabužių pateikimas nesuprastėja. Pats M. Almeida „The New York Times“ teigė, kad merginos, demonstravusios kolekciją, ją įkvėpė savo asmeniniu stiliumi.

Taipogi tapti dizainerių mūzomis netrukdo ir įgimti defektai. Štai Winnie Harlow šiuo metu kopia modelių industrijos laipteliais, nepaisant klastingos ir nepagydomos baltmės ligos. Ji spėjo ne tik nusifilmuoti „Amerikos top modelių“ laidose, bet ir tapti prekės ženklų „Desigual“ bei „Ashish“ kolekcijų veidu.

Modelis Winnie Harlaw

Nesvarbu, koks jūsų sudėjimas - jūs galite tapti modeliu. Ashley Graham tą įrodo. Plus size mergina spėjo tapti ne tik fotosesijų, bet ir apatinių kolekcijų modeliu.

Modelis Ashley Graham

Modelių ir mados industrija pavargo nuo standartinio grožio ir etalonų paieškų. Tokiu būdu pamažu atsigręžiama į tai, kas dar visai neseniai prasilenkdavo su grožio sąvoka. Podiumą užkariauja kitokio gymio, skirtingų kultūrų, kūno sudėjimo ar fizinę negalią turintys žmonės. Tad panašu, kad ji tampa liberalia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)