Gražuolė Evita Jonauskė vasario 16 – ąją nutarė visus pradžiuginti apsivilkdama tautinį kostiumą. Moteris įsitikinusi, kad mes per mažai žinome apie šį labai svarbų mūsų kultūros akcentą.

„Teko daug domėtis Lietuvos tautiniais rūbais, jų gaminimo specifika. Ir tikrai galiu drąsiai pasakyti, kad turime kuo didžiuosi, kadangi sukurti tokį tautinį kostiumą yra nepaprastai sunku, kadangi jis yra siuvamas iš specialių naminių linų ir vilnonių audinių“, - žurnalistams sakys E. Jonauskė.

Politiko žmona sakys, kad požiūris į tautinį kostiumą keičiasi ir ji tikinti, kad jau netolimoje ateityje tai vis daugiau moterų išdrįs apsivilkti šį rūbą.

„Prisimenu, kad kai buvau vaikas, tai šis rūbas buvo labai nepopuliarus, buvo sakoma, kad tai „močiučių suknelė“, bet dabar tautinis kostiumas išgyvena pakilimą ir raginčiau kuo daugiau moterų jį apsivilkti. Tikrai pamatysite, kad su juo galite jaustis patogiai ir seksualiai“, - teigia E. Jonauskė.

Evita pasakoja, kad Lietuvoje yra išskiriamos penkios tautinių kostiumų rūšys, kurie yra suskirstyti pagal etnografinius regionus (Žemaitija, Aukštaitija, Suvalkija, Dzūkija ir Klaipėdos kraštas), šiais metais ji pasirinko tradicinį aukštaitišką kostiumą: „Esu vilnietė, todėl šiais metais pasipuošiau būtent mano gimtojo krašto tautiniu kostiumu“.

Tačiau Evita sako, kad ji neturinti nuomonės, ar dabartinės valdžios keliama idėja, kad kiekvienas vaikas turi turėti tautinį kostiumą, yra gera.

„Per prievartą patriotu nebūsi. Žinoma, reikia skatinti vaikus domėtis mūsų istorija, ugdyti meilė Tėvynei, bet negalime perlenkti lazdos. Manau, kad tautinis kostiumas yra labai svarbi mūsų kultūros dalis ir tikrai turime propaguoti jo vilkėjimą, bet tai turi būti daroma sąmoningai“, - sako E. Jonauskė.

Evita Jonauskė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)