DELFI Stilius konferencijoje susitiko kanalo ambasadorė ir stilistė Agnė Gilytė ir parfumeris Aistis Mickevičius, kuris sutiko daugiau papasakoti apie parfumerio darbo subtilybes bei kvapų savybes.

Pasak jo, medžio aromatas ir smilkalai - maloniausias kvapas žiemai. Tuo tarpu pušis ir mandarinas pirmiausiai asocijuojasi su Kalėdomis.

Nuo ko priklauso, kad tie patys kvepalai po kurio laiko gali nebepatikti?

Aistis atsako, kad tokius pokyčius lemia olfaktorinė arba uodžiamoji žmogaus patirtis. O ji kinta su laiku bei yra skirtinga. Brandaus amžiaus žmogus, kuris bent kažkiek domisi parfumerija, jau neblogai orientuojasi kvapų pasaulyje ir gali atpažinti net ir sudėtingas natas. Uodžiamoji patirtis priklauso netgi nuo to, kuriame pasaulio krašte gyveni bei kokių tradicijų laikaisi. Pavyzdžiui, Azijoje vyrauja belyčiai kvapai, o prancūzai yra labiau išsilavinę prafumerijos srityje nei lietuviai.

Skaitytoja klausia, į ką pirmiausiai atkreipti dėmesį, renkantis kvapą: į prekės ženklą, buteliuko dizainą, o gal etiketą?

„Žinoma, kad į kvapą, kadangi ateini pirkti kvepalų. Vėliau – ir į dizainą. Tačiau įdomu tai, kad dauguma žmonių kvepalus renkasi pagal dizainą. Tai yra tiesa, pastebėta dar XIX a. pab. Laimei, ilgainiui ėmus ryškėti nišinių kvepalų tendencijai, patrauklaus dizaino pasirinkimą nusvėrė pats kvapas“, – pasakojo parfumeris.

Prakalbus apie tai, kas lemia skirtingas kvapų kainas, A. Mickevičius atskleidė, kad jos priklauso nuo produkto pobūdžio. Komercinė parfumerija kainuos mažiau, kadangi jos yra pagaminama daugiau, o nišinė - daugiau, nes ji yra riboto kiekio. Taipogi tai priklauso ir nuo prekės ženklo bei to, kam jis yra pagamintas.

Universalūs kvapai yra bergamotė ir vanilės kvapas, kuris patinka didžiajai daugumai žmonių. Tačiau norint išsirinkti labiausiai jums tinkančius ir asmenybę pabrėžiančius kvepalus, reikėtų įsidėmėti 2 svarbius kriterijus:

1. Kvapas turi jums įsiminti arba kitaip tariant jus „užkabinti“.

2. Turite jį išmėginti ant savo odos ir stebėti, ar aromatas išlieka.

Tad jei šie abu kriterijai suveikė teigiamai - tai jūsų kvapas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)