„Sothys“ respublikinė trenerė kosmetologė Diana Avkūnienė DELFI konferencijoje atsakė į skaitytojų klausimus ir paaiškino, kaip išsirinkti kosmetiką, tinkančią pavasariui, kodėl geriau vengti soliariumų, ką daryti, jei visgi tenka savarankiškai išsispausti iškilusį spuogelį ir ko verta internete plačiai reklamuojama „juodoji kaukė“.

– Kodėl keičiantis metų laikams, keičiasi ir mūsų oda? Kas atsitinka?

– Atsiranda daugiau saulės, daugiau būname gryname ore ir tuo pačiu pasikeičia mūsų oda. Jei riebi oda buvo normali, tai ji gali tapti vėl riebi, nes saulė skatina riebalų liaukų veiklą, porų padidėjimą, spuogelių, pigmentinių dėmių atsiradimą, sausumą. Taip pat žmonės pradeda daugiau sportuoti, daugiau lankytis gamtoje, tas aktyvus gyvenimas taip pat keičia odos būklę.

– Kokie tie pasikeitimai, į ką reiktų atkreipti dėmesį?

– Atsiranda pigmentinės dėmės, todėl reikia labai atsargiai naudoti kosmetiką, pasirinkti ją su SPF apsauga, kad nekiltų daugiau problemų. Kiekvienai odai reikalinga ypatinga priežiūra.

– Kokius įpročius, likusius nuo žiemos, reiktų keisti?

– Reikia keisti kosmetiką. Žiemą rinkdavomės apsauginį kremą ir mažiau drėgmės, o atsiradus saulei oda tampa dehidratuota ir reikia daugiau kosmetikos, kuri turi drėgmės, kuri ja prisotina mūsų poodinį sluoksnį.

– Daug kur rašoma, kad tokį kremą su SPF reiktų naudoti visus metus? Ar tiesa?

– Odos tipai ir būklės yra skirtingos, jei oda linkusi į pigmentines dėmes, jautri ir plona, tai jai reikia tokios apsaugos, patarčiau naudoti kremą su SPF.

– Kasdien naudojame labai daug kosmetikos, ar iš tiesų tiek visko reikia?

– Taip. Kiekvienai odai reikia specialaus kosmetikos rinkinio, kad oda būtų prižiūrėta ir neatsirastų problemų ateityje.

– Ar kenkia įprotis praustis vandeniu ir muilu?

– Tokiu būdu nuplauname hidrolipidinę apsaugos plėvelę ir oda ima gaminti riebalo dar daugiau, tad patariu pasirinkti profesionalias priemones. Jų yra tikrai daug ir galima pasirinkti kiekvieno tipo odai.

– Kaip mūsų odą veikia buvimas sausose patalpose, biuruose?

– Be jokios abejonės, kondicionieriai ir šildymas veikia mūsų odą, ji sausėja ir reikalauja daugiau drėgmės. Patarčiau šio sezono metu, vasarą, kai jaučiame kondicionierius ir sausą orą, naudoti kuo daugiau drėkinančių priemonių.

– Ar tiktų veido purškikliai? Ar jie veiksmingi?

– Tos priemonės yra visai neblogos ir veikia bei pridrėkina mūsų odą, tačiau trumpam laikotarpiui.

– Į ką reiktų atkreipti dėmesį, renkantis kosmetiką? Kas turėtų ar ko neturėtų būti jos sudėtyje?

– Pažiūrėkite, kad būtų kuo mažiau parabenų. Dabar daugelis kompanijų stengiasi juos išimti, kad kosmetika būtų kuo natūralesnė. Pradėkite nuo šveitiklio. Kartą per savaitę būtina pasidaryti veido šveitimą. Be jokios abejonės, yra skirtingų šveitiklių ir reikia pasirinkti pagal odos tipą. Mes tokiu būdu nusluoksniuojame tą negyvą odos sluoksnį ir ji ima kvėpuoti.

– Ar galima šveisti spuoguotą odą?

– Taip, tačiau tokiai odai tiktų enziminiai šveitikliai, jie švelnesni.

– Kaip išsirinkti pavasariui labiausiai tinkamą kosmetiką?

– Pasiūlyčiau kreiptis į kosmetologą, kad jis nustatytų jūsų odos būklę ir tipą, surašytų jums sąrašą, kokios kosmetikos jums reikia. Patarčiau pasirinkti profesionalią kosmetiką, su kuria dirba ir patys kosmetologai, kad naudojant tą kosmetiką būtų atliktos ne tik procedūros kabinete, bet ji būtų naudojama ir namuose.

– Ar kosmetikos kaina yra svarbu?

– Taip. Gera priemonė pigi būti negali. Su tomis priemonėmis dirba mokslininkai, institutai, o pigus kremas... Galime ir vazelinu pasitepti, bet jis neturi tų veikliųjų medžiagų.

– Į kokią kosmetikos priemonę svarbiausia investuoti, o kur geriau pataupyti?

– Nepagailėkite pinigų skirti kremui. Jeigu nevaikštote pas profesionalą ir nedarote procedūrų kurso, tai pasirinkite gerą kremą.

– Ar pleiskanojančiai odai tinka micelinis vanduo?

– Jis tinka daugeliui žmonių.

– Ar soliariumas gali duoti teigiamą poveikį odai?

Aš manau, kad soliariumas yra blogai. Tai sendina odą. Vis tik, tai dirbtinė saulė, o ir lempos ne visada būna kokybiškos.

– Nuo ko rausta oda? Kaip su tuo kovoti?

– Odos raudonis gali būti sukeltas ir vidaus ligų, o ne neteisingai pasirinktos kosmetikos. Taip pat raudonį mes galime paskatinti ir pačios: alkoholis, rūkymas, pirtys, prausimasis ledukais, jei yra paviršutiniai kapiliarai, tai nereikia to šoko odai.

– Kaip spręsti šią problemą?

– Reikia pasirinkti raminančias ir drėkinančias priemones. Viską, kas nuramina ir atvėsina odą, bet ledukai jau per šalta.

– Ką pavasarį daryti labai riebios odos savininkams?

– Tokią odą reikia prižiūrėti riebiai odai tinkančia kosmetika. Yra specialūs kremai, kurie gydo spuogus. Reikia rinktis gydomąsias priemones, nes kitaip neatsikratysime spuogų.

– Ar galima patiems spausti spuogus?

– Jokiu būdu. Palikite tą darbą profesionalams. Jei jau spaudžiate, tai siūlau paimti sterilias pirštines ir bent praplauti peroksidu. Atlikite bent minimalią dezinfekciją. Mūsų jaunos panelės išspaudžia spuogelį, užsitepa pudros ir bėga į lauką, o taip užsikemša poros, prasideda uždegiminis procesas. Taip galima prisidaryti daugiau bėdos nei naudos, tad jei jau atsisėdote prie veidrodžio, tai bent jau dezinfekuokite.

– Kokiai odai labiausiai tinkami rūgštiniai valymai?

– Riebiai ir spuoguotai odai.

– Ar veiksminga dabar tokia populiari juodoji kaukė, kuri neva nusiplėšia su visais inkštirais?

– Tikrai ne. Jei yra paviršutiniai inkštirai, tai taip, bet jei yra gilesni, tai tikrai prieš valymą odą reikia specialiai paruošti.

– Kaip kaukes naudoti namuose?

– Nusivalykite makiažą, pasidarykite šveitimą, užsitepkite kaukę pagal poreikį: jei jaučiate, kad oda sausa, tai tepkite drėkinančią. Yra net tokių kaukių, kurias galime palikti nakčiai. Jei jūsų oda riebi ir norite matinio efekto bei švarumo jausmo, tai tepkite kaukę su koalinu, kuris sugers riebalų perteklių ir pareguliuos jūsų riebalų liaukų veiklą. Pasistenkite prižiūrėti ir savo mitybą, nevalgykite to, kas skatina riebalų veiklą.

– Ar galima kaukėms naudoti namines priemones?

– Aš nieko prieš „naminę“ kosmetiką, kai tai žolelės, jų nuovirai. Bet esu už profesionalią kosmetiką ir nerekomenduočiau tuo užsiimti ir tepti pačių darytas kaukes, nes jūs tikrai nežinote, ką sumaišote, o paėmę profesionalų produktą jūs padėsite savo odai, o ne pakenksite.

– Ką daryti su išsausėjusiomis, šerpetojančiomis rankomis?

– Rankos išduoda ir amžių, ir tai kaip mes jas prižiūrime. Joms irgi rekomenduočiau pasidaryti šveitimą ar atstatyti parafino vonele. Rekomenduoju ir kremą, kurio sudėtyje yra šlapalo, jis puikiai atstato odą. Nepamirškite dėvėti pirštinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)