Katės akys turi savų privalumų

Amerikietis Nickolay Lamm atliko tyrimą, kurio metu lygino katės regėjimą su žmogaus. Jų metu buvo išsiaiškinta, kad pasakyti kieno akys geresnės – katės ar žmogaus – neįmanoma, mat ir vieni ir kiti turi savų pranašumų, rašo BBC.

Žmonių pranašumas – spalvų matymas. Tyrimo rezultatai parodė, kad skirtumai tarp tinklainės dydžių lemia tai, jog žmogus spalvas mato daug ryškiau nei katės. Taigi, tuo metu, kai viduryje dienos mes matome ryškias, aiškias spalvas, kačių pasaulis yra daug blankesnis.

Britų ilgaplaukės katės

Dar vienas nesunkiai pastebimas žmogaus pranašumas yra tai, kad katės, palyginus su žmonėmis, yra trumparegės. Objektą, kurį mes aiškiai gebame pamatyti iš 30 – 60 metrų atstumo, šie keturkojai gyvūnai pastebi tik likus 6 metrams.

Tiesa, žmogaus tinklainės forma atsiliepia mūsų regos kokybei sutemus. Katės prieblandoje gali matyti 6 – 8 kartus geriau už mus tamsoje, kas leidžia joms medžioti tamsoje.

Taip pat, BBC skelbiamame tyrime nurodoma, kad kačių regos laukas yra platesnis už mūsų. Žmogus gali matyti 180 laipsnių kampu aplink save, o katės – 200, kas leidžia šiems keturkojams geriau orientuotis aplinkoje ir kokybiškiau medžioti.

Milžiniškos ilgakulnių akys

Taigi, panašu, kad namie vaikštančių murklių regėjimas nėra idealus. Tačiau kitų gyvūnų akys gali pasigirti aiškiais privalumais, lyginant su žmogaus.

Gyvūnų akys

Pavyzdžiui, Pietryčių Azijoje gyvenantys ilgakulniai yra žinduoliai, turintys didžiausias akis lyginant su kūno dydžiu. Negana to, viena šio žinduolio akis sveria daugiau negu visos galvos smegenys. Dėl gerai prisitaikiusių didelių akių šie gyvūnai gali be problemų medžioti tamsoje.

Vorai gali turėti ir 8 akis

Puikią regą turinčių gyvūnų pavyzdžių galima rasti ir mūsų namuose – vorų akys taip pat yra gerai prisitaikiusios prie aplinkos. Kai kurie šio gyvūnų būrio atstovai turi net 8 akis, kurių kiekviena atlieka skirtingą funkciją.

Gyvūnų akys

Tiesa, dalis vorų turi labai silpnas akis, kurios geba tik atskirti dieną nuo nakties, tačiau kitai daliai akys yra gyvybiškai svarbios, mat jie naudoja šį organą medžiodami bei atpažįstant draugą ar priešą.

Plėšrieji paukščiai – regos karaliai

Tačiau geriausią regėjimą turi plėšrieji paukščiai. Kaip ir žmonės, šie paukščiai turi akis, „žiūrinčias“ į priekį, judėdami gali susikoncentruoti į vieną konkretų objektą.

Tačiau jų pranašumas – matymas į tolį. Kai kurios rūšys į tolumą geba matyti net 8 kartus geriau nei žmogus ir gali pastebėti grobį iš 3 kilometrų atstumo.

DELFI kviečia iš arčiau pažvelgti į įvairių gyvūnų akis ir atpažinti jas teste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)