Nustebino tiek varžovą, tiek žiūrovus

Geriausiai planetos tenisininkei Serenai Williams teko apsišarvuoti kantrybe, nes laukti, kol ateis jos eilė įžengti į centrinį Vimbldono teniso aikštyno kortą, reikėjo ilgai.

3 valandas ir 34 minutes pilnutėlių tribūnų dėmesį kaustė nenuspėjamas mūšis, kuris į pagrindinę istorinio aikštyno areną buvo perkeltas paskutinę akimirką.

Organizatoriai tokį sprendimą priėmė sužinoję, kad mačas tarp japono Kei Nishikorio ir kolumbiečio Santiago Giraldo neįvyks dėl pastarojo traumos.

Bet publika dėl to tik laimėjo. Bent jau taip garsiai pareiškė britų televizijos komentatoriai, kuriuos ne vieną kartą sužavėjo šaltakraujiški R. Berankio (90 vieta ATP reitinge) smūgiai, privertę padaryti išvadą, kad 25-erių lietuvis žaidžia savo karjeros susitikimą.

Tą pripažino ir praėjusių metų „US Open“ turnyro čempionas M. Čiličius (ATP-9), kuris po mačo atrodė išgręžtas kaip kempinė.

„Mačas buvo labai intriguojantis ir aukštos kokybės. Ričardas žaidė puikiai, pridarė man daug bėdų. Pabaigoje kilo mažytė drama, kuri buvo tikrai jaudinanti“, – kalbėjo kroatas.

Ir galima neabejoti, kad kalbėjo ne mandagumo frazėmis, o visiškai nuoširdžiai. Lietuvos tenisininkas kapituliavo padaręs dvigubą klaidą paduodant kamuoliuką. Bet prieš tai virė penkių setų kova, pasibaigusi rezultatu 3:6, 6:4, 6:7 (6:8), 6:4, 5:7 ir pavadinta gražiausiu maču šių metų Vimbldono turnyre.

R. Berankis žaidė nuostabiai ir didžiąją dalį susitikimo atrodė vertesnis pergalės. To iš lietuvio mes nesitikėjome. Kaip gaila, kad jam šis turnyras užsibaigė tokiu būdu“, – po R. Berankio dvigubos klaidos krimtosi britų komentatorius.

Tuo tarpu rusų „NTV Sport“ televizijos komentatoriai atkreipė dėmesį į mačo metu vis garsėjusius aplodismentus, kuriais vilnietį apdovanodavo žiūrovai po sėkmingai sužaisto epizodo.

15 tūkst. vietų turinčiose tribūnose išties puikiai girdėjosi šūksniai „I love you Rička!“ (išvertus iš anglų kalbos – „myliu tave, Rička“).

„Matėme, kokios ovacijos kilo jam išeinant. Aišku, pasireiškė Ričardo kuklumas, ir jis nepakėlė rankos pamojuoti publikai, kadangi nelaimėjo. Bet tai buvo gera Lietuvos reklama pasaulyje ir teniso reklama pačioje Lietuvoje“, – DELFI teigė teniso specialistas Liutauras Radzevičius, po dramatiško Vimbldono turnyro antrojo rato mačo įvertinęs R. Berankio pasirodymą.

Stropiai laikėsi išmintingos taktikos

Buvusio Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidento nuomone, nepaisant pralaimėjimo, jo tautietis žaidė stabiliau ir solidžiau nei varžovas, kurį neretai gelbėjo galingi kirčiai paduodant pirmą kamuoliuką – 198 cm ūgio kroatas atliko 28 neatremiamus padavimus, o R. Berankis – 13.

„Svarbiausia, kad jautėsi labai rimta trenerių štabo įtaka Ričardo žaidimui. Jis visą mačą buvo labai susikaupęs, labai ramus ir turėjo planą, kurį įgyvendino labai nuosekliai. Mano giliu įsitikinimu, net ir penktame sete jautėsi, kad Ričardas labiau pasitiki savo jėgomis, o M. Čiličius yra sutrikęs ir ne visuomet žino, ką daryti“, – teigė L. Radzevičius.

Kaip R. Berankiui bei jį treniruojantiems vokiečiams Dirkui Hordorffui ir Raineriui Schuttleriui pavyko sutrikdyti 13 ATP serijos turnyrų per karjerą laimėjusį oponentą?

Trečiadienis jau pramintas karščiausia diena Vimbldono istorijoje – plieskiant 34 laipsnių kaitrai, abu žaidėjai per pertraukėles turėjo vėsinti kūnus ledo maišais, labiau įprastais atvirajam Australijos čempionatui.

Regis, prisitaikyti prie tokių sąlygų sunkiau buvo metais vyresniam M. Čiličiui, tik balandį išsigydžiusiam kelis mėnesius jį kamavusią peties traumą, ir lietuvis mėgino tuo naudotis.

„Ričardas žaidė labai plačiai ir labai giliai, kartais pasiųsdamas pakankamai trumpus smūgius į aikštelės šonus. Ko gero, jis taip pat žinojo, kad varžovui sunku daryti staigius žingsnius, ir kartkartėmis „pagaudavo“ M. Čiličių smūgiais į kojas.

Matėsi, kad kroatas juda lėtokai. Nėra taip paprasta sugrįžti po traumos. Atkreipkite dėmesį, kaip dabar sunku Rafaeliui Nadaliui. Jeigu M. Čiličius šiandien būtų susikovęs su pirmo dešimtuko žaidėju, jam būtų kilę žymiai daugiau problemų. O Ričardas su juo sužaidė kaip lygus su lygiu“, – mačą komentavo L. Radzevičius.

Beje, vienintelę savo pergalę prieš elitinio planetos tenisininkų dešimtuko atstovą R. Berankis iki šiol yra iškovojęs prieš Milošą Raoničių, kuris tuomet taip pat negalėjo žaisti visa jėga. Pernai ATP-250 serijos turnyro Maskvoje (Rusija) aštuntfinalyje vilnietis rezultatu 6:3, 4:6, 6:3 nugalėjo sveikatos problemų turėjusį Kanados tenisininką, tuo metu ATP reitinge užėmusį tą pačią devintą poziciją kaip ir M. Čiličius dabar.

Lemiama klaida

Neskaitant Deviso taurės varžybų, penkių setų trukmės mačą R. Berankis žaidė tik ketvirtą kartą karjeroje. 2010 metais antrame „US Open“ rate lietuvis 4:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:1, 5:7 nusileido austrui Jurgenui Melzeriui, pernai Vimbldono kvalifikacijoje pralaimėjo japonui Tatsumai Ito 7:5, 6:4, 3:6, 5:7, 0:6, o šiemet atvirųjų Australijos pirmenybių starte 2:6, 6:4, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:4 nugalėjo olandą Igorį Sijslingą.

Bet L. Radzevičius įsitikinęs, kad ne fizinis nuovargis ir ne tokių maratonų patirties stygius galiausiai pakišo koją geriausiam Lietuvos tenisininkui trečiadienį.

Penkto seto vienuoliktame geime rezultatui esant 40:15, R. Berankis turėjo dvi galimybes laimėti varžovo padavimus. Bet jomis lietuvis nepasinaudojo, ir būtent tai L. Radzevičius vadina lemiamu dvikovos epizodu.

„Nekreipiu dėmesio į paskutinį geimą ir Ričardo dvigubą klaidą. Mano manymu, mačo lūžis įvyko anksčiau, kai Ričardas per priešininko padavimus pirmavo 40:15. Nesakau, kad tai buvo loterija, bet tuo momentu laimės Ričardui pritrūko. Galbūt reikėjo žaisti aštriau, surizikuoti – jei bent vienas iš trijų vėlesnių smūgių būtų jo naudai, jis būtų mačą laimėjęs. Taip neatsitiko, bet šiandien Ričardas vis tiek buvo geresnės formos nei kada nors anksčiau“, – pastebėjo teniso ekspertas.

Dėl duobės kalta Deviso taurė?

Gera forma kalbėdamas su žurnalistais R. Berankis džiaugėsi dar šio sezono pradžioje, bet pavasaris pirmajai Lietuvos raketei klostėsi toli gražu ne taip, kaip tikėtasi.

Po kovą Plocke (Lenkija) vykusio Deviso taurės mačo su vietos tenisininkais prasidėjo nesėkmių virtinė, trukusi daugiau nei tris mėnesius.

Neskaičiuojant pasirodymų kvalifikacinėse varžybose, iki kelionės į Angliją R. Berankis pralaimėjo dešimt mačų iš eilės.

Bet L. Radzevičius tokiose žaidimo bangose nemato nieko keisto.

„Peržiūrėkite visą Ričardo biografiją ir pamatysite, kad po Deviso taurės susitikimų jis visada įkrenta į duobę – ar mėnesiui, ar dviems. Deviso taurė išsunkia ne tik fiziškai ar psichologiškai, bet ir energetiškai. Manau, šiuo atveju buvo tas pats.

Tai – žanro dėsnis. Ričardas turi savo galimybių ribas, bet kuomet žaidžia už Lietuvą, jas viršija, aukojasi. Pasižiūrėkite, po praėjusių metų Šveicarijos triumfo nei Rogeris Federeris, nei Stanas Wawrinka Deviso taurės turnyre nebežaidė. O Ričardas žaidžia be pertraukų. Ateis laikas, kai ir jis pradės taupyti jėgas, daugiau dėmesio skirs asmeninei karjerai. O kol kas galima jam tik padėkoti“, – samprotavo buvęs LTS vadovas.

Ir tuoj pat prisiminė pastaraisiais metais aptilusias kalbas apie R. Berankio laukiantį šuolį ATP reitinge.

„Pralaimėjimas M. Čiličiui buvo skaudus, bet nuotaikos – labai optimistiškos. Sprendžiant pagal Vimbldone pademonstruotą žaidimą, Ričardas turi puikią ateitį, nors kartas nuo karto dėl to teniso mėgėjams vis kyla abejonių. Mano įsitikinimu, su šia trenerių komanda Ričardas turi milžiniškas galimybes. Jo karjeros kulminacija laukia po dvejų ar trejų metų. Manau, tuo metu mes jį matysime geriausių 20-uke, mažiausiai – 50-uke. Jis to vertas“, – įsitikinęs L. Radzevičius.

Liutauras Radzevičius

Beje, tiek M. Čiličius, tiek R. Berankis savo laiku buvo užkopę į ITF jaunių reitingų viršūnę.

Bet jei lietuvis JAV pirmenybes laimėjo tik kovodamas su bendraamžiais, kroatas sugebėjo triumfuoti tarp suaugusiųjų.

Ar gali buvęs Remigijaus Balžeko auklėtinis pasekti elite įsitvirtinusio konkurento pėdomis? R. Berankio gerbėjams belieka toliau tikėti, kad L. Radzevičiaus pranašystė vieną dieną išsipildys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)