Atrankos varžybose dalyvavo 55 žaidėjai, o pagrindiniame turnyre jėgas mėgina 32 tenisininkai. Iš pagrindinėse vienetų varžybose kovojančių žaidėjų pernai šiame turnyre dalyvavo devyni. Pagrindinėse vienetų varžybose dalyvauja šeši, o dvejetų varžybose – devyni Lietuvos tenisininkai.

Tarptautinės teniso federacijos (ITF) „Futures“ serijos turnyre mūsų šalies garbę vienetų varžybose gina Laurynas Grigelis, Lukas Mugevičius, Tadas Babelis, broliai Aleksas ir Julius Tverijonai bei Tomas Vaišė. Pastarieji keturi į turnyrą pateko gavę asmeninius kvietimus.

L. Grigelis, L. Mugevičius, T. Babelis ir J. Tverijonas šį savaitgalį Kaune atstovavo Lietuvos rinktinei Deviso taurės mače su Pietų Afrikos Respublikos tenisininkais. Kaip žinoma, lietuviai nugalėjo varžovus 3:2.

„Pirmiausia noriu pasveikinti mūsų vyrus su įspūdinga pergale prieš PAR rinktinę. Tai buvo didelis iššūkis. Tikiuosi, kad rugsėjį Lietuvoje vyksiantis mačas su bosniais mūsų rinktinei taip pat susiklostys sėkmingai ir turėsime galimybę žaisti Deviso taurės varžybų pirmojoje grupėje“, – pirmadienį sostinės automobilių salone „Moller Auto Savanoriai“ surengtoje žiniasklaidos konferencijoje sakė Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas ir Prezidento taurės turnyro direktorius Ramūnas Grušas.

Lietuvos teniso vadovas pasidžiaugė, kad visus pajėgiausius Lietuvos tenisininkus, išskyrus Ričardą Berankį, vėl galima pamatyti Prezidento taurės turnyre. „Labai džiugu, kad pajėgiausi šalies tenisininkai jau kelinti metai iš eilės atvyksta į vienintelį profesionalų turnyrą Lietuvoje. Turėsime dar vieną teniso savaitę, per kurią bus galima pasigrožėti mūsų šalies tenisininkų žaidimu“, – pažymėjo R. Grušas.

Vienos pagrindinių turnyro rėmėjų UAB „Moller Auto“ vadovas Tomas Deržanauskas linkėjo, kad tenisas taptų populiariausia sporto šaka Lietuvoje: „Prabėgo dar vieneri metai ir simboliškai atidarome dar vieną Prezidento taurės turnyrą. Jau galime vadintis ilgamečiais šių varžybų partneriais. Turime populiariausią automobilį Lietuvoje „Volkswagen“. Linkiu kad ir tenisas būtų populiariausiu mūsų šalyje“.

Pirmasis pagal skirstymą L. Grigelis (ATP-436) pirmajame rate antradienį susitiks su atrankos barjerą įveikusiu 17-mečiu rusu Levu Kazakovu. Laurynas Prezidento taurę iškovojo 2013 metais ir pernai. 24 metų tenisininkas prieš trejus metus bei praėjusiais metais Prezidento taurės turnyre tapo ir dvejetų varžybų nugalėtoju.

„Nuotaikos prieš turnyrą geros, nes savaitgalį mūsų komandai labai gerai baigėsi Deviso taurės mačas. Manau, kad visi gerai pasirodėme ir dabar esame užsidegę kovoms Prezidento taurėje, – sakė L.Grigelis. – Buvau patyręs nedidelę riešo traumą, todėl penkias savaites prieš Deviso taurės varžybas nedalyvavau turnyruose. Dabar mano sportinė forma kasdien gerėja. Manau, kad esu pasirengęs kautis Prezidento taurės turnyre. Kiekvienas varžovas šiose varžybose pavojingas ir demonstruoja skirtingą žaidimą. Dabar svarbiausia – pirmasis ratas, o paskui – žiūrėsime“.

Aštuntasis pagal skirstymą 21 metų L. Mugevičius (ATP-732), kuris prieš dvejus metus pasiekė finalą, žais su 19-mečiu latviu Artūru Lazdiniu (ATP-1339). „Bandysiu pakartoti prieš dvejus metus pasiektą rezultatą, – sakė L. Mugevičius. – Bus sunku nuo pat pirmo mačo. Jei pavyktų žengti toliau, manęs gali laukti dvikova su Laurynu. Bet iki to dar toli. Dabar pagrindiniai mano tikslai – laimėti pirmą geimą, pirmą setą ir pirmą mačą“.

22-ejų metų J.Tverijonas pirmajame rate išbandys jėga su šeštąja turnyro rakete 21 metų argentiniečiu Nicholasu Albertu Arreche (ATP-683). „Esu pasirengęs neblogai. Turėjau gerą savaitę treniruočių su šalies rinktinės nariais. Jau pirmajame mače laukia sunki kova“, – kalbėjo J. Tverijonas.

Po žiniasklaidos konferencijos tenisininkai kartu su bendrovės „Moller Auto“ vadovu išbandė jėgas automobilių salone įrengtoje teniso aikštelėje.

Atrankos varžybose dalyvavo 12 mūsų šalies atstovų, tačiau nė vienas iš jų neprasibrovė į pagrindinį turnyrą. Norint patekti į pagrindines varžybas, atrankoje reikėjo nugalėti tris varžovus. Per žingsnį nuo pagrindinio turnyro liko 18-metis Gvidas Motuzas. Jis pirmajame atrankos rate 6:1, 6:3 įveikė 16-metį argentinietį Federico Horacio Kuiperį, antrajame 6:1, 4:0 nugalėjo 20-metį rusą Stanislavą Skobelevą, o lemiamame mače 4:6, 5:7 pralaimėjo 21 metų čiliečiui Estebanui Brunai.

Po vieną pergalę atrankos varžybose iškovojo Henrikas Traškinas, Mantas Bugailiškis, Tadas Tarasevičius, Paulius Matulevičius ir Kasparas Žemaitėlis.

Prezidento taurės turnyro organizavimą Lietuvos teniso sąjunga jau trečius metus patikėjo Vilniaus teniso akademijai. Varžybų prizų fondą sudaro 10 tūkst. JAV dolerių. Nugalėtojui atiteks 18 ATP reitingo taškų ir 1440 dolerių čekis. Vienintelio Lietuvoje rengiamo profesionalų teniso turnyro finalas numatomas liepos 23 dieną.

Turnyro vyriausiuoju teisėju šeštus metus iš eilės bus vilnietis Jonas Dagys, kuris vienintelis Lietuvoje turi Tarptautinės teniso federacijos (ITF) sidabrinį teisėjo ženklelį. Beje, J.Dagys nėra praleidęs nė vieno Prezidento taurės turnyro nuo 1994 metų, kai varžybos buvo atgaivintos. Iki 2011 metų Jonas turnyre ėjo bokštelio teisėjo pareigas.

Pirmasis Prezidento taurės teniso turnyras buvo surengtas 1931 metais, vėliau varžybos dar vyko 1932, 1933 ir 1938 metais, o tradicija buvo atgaivinta 1994 metais. Keturis kartus šį turnyrą laimėjo Rolandas Muraška (1994, 1996, 1998, 2000 m.), du – L. Grigelis (2013 ir 2015 m.). Lietuvos Prezidento taurę yra iškovoję 14-os šalių tenisininkai. Daugiausiai kartų varžybas laimėjo Lietuvos (6), Suomijos (5) ir Vokietijos (3) atstovai.

Tradiciškai Vilniaus teniso akademija kviečia į atviras nemokamas vaikų naujokų treniruotes „Prezidento taurės“ metu. Treniruotes ves kvalifikuoti ir patyrę Vilniaus teniso akademijos treneriai. Nemokamų treniruočių metu vaikai galės susipažinti su tenisu, išbandyti raketę ir gauti naudingų patarimų. Nemokamos vaikų teniso treniruotės vyks liepos 20 ir 21 d. nuo 17.00 iki 19.00 val. Bernardinų sodo teniso aikštyne. Registracija ir informacija: info@tenisoakademija.lt, +370 652 36 466.

Liepos 18, 20 ir 23 d. nuo 16.00 iki 18.00 val. Katedros aikštėje (prie Gedimino paminklo) Vilniaus teniso akademijos mažieji sportininkai ir jų treneriai surengs parodomuosius mini teniso mačus, o žiūrovai turės galimybę ir patys paimti raketę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)