Gražios prognozės neišsipildė

Nuolatinės traumos, nuolatiniai „amerikietiški kalneliai“ ATP reitinge – L. Grigelis per pastaruosius kelerius metus daugiau prarado nei pasiekė.

2012-aisiais jis veržėsi link geriausių pasaulio žaidėjų šimtuko slenksčio – ATP rikiuotėje klaipėdietis užėmė 183-ią vietą.

Tuo metu Italijoje įsikūrusi „Future Talent“ organizacija, ieškanti naujų teniso žvaigždžių, lietuviui kūrė šviesius planus: iš pradžių įsitvirtinti antrame šimtuke, tuomet šokti į pirmą.

Nepavyko nei viena, nei kita. Nuo to laiko L. Grigelis reitingo kopėčiomis dažniau ritosi žemyn nei lipo į viršų. O dabar, sulaukęs 25-erių, užima tik 454-ą poziciją.

„Daug buvo žaidėjų, kurie taip pat kelerius metus stovėjo vietoje, o paskui iššovė. Niekas nesikeičia, aš tebeturiu ankstesnius tikslus“, – praėjusį balandį kalbėdamas su DELFI, kantrybės galutinai dar nebuvo praradęs L. Grigelis.

Bet neišvengiamas sprendimas tuo metu jau buvo beveik subrendęs.

Italas buvo daugiau nei treneris

Dar paauglystėje į Apeninų pusiasalį išvykusį lietuvį iš pradžių treniravo italas Williamas Rota, o nuo 2010 metų – jo tautietis Giuseppe Menga.

Pastarasis L. Grigeliu rūpinosi ne tik greta aikštės ar kartu žaisdamas dvejetų varžybose – tenisininką specialistas net buvo apgyvendinęs savo namuose.

Nepaisant 14 metų amžiaus skirtumo, žaidėjas ir jo treneris tarpusavyje bendraudavo nuoširdžiai it geriausi draugai.

Bet stiprus ryšys nepadėjo skinti pergalių teniso aikštynuose: L. Grigelis įstrigo visai ne ten, kur tikėjosi atsidurti.

Praėjusį pavasarį antroji Lietuvos teniso raketė galiausiai pasiryžo.

„Galbūt tą sprendimą turėjau priimti anksčiau. Bet, kai dirbi su žmogumi šešerius metus, kai puikiai su juo sutari, kai jis tiek gero tau padaręs, sunku atsisveikinti. Vis dėlto permainų reikėjo – tai supratau ir aš, ir Giuseppe. Dabar abu esame laimingi ir džiaugiamės, kad vėl judu į priekį. Pats Giuseppe matė, kad paskutiniu metu nebebūdavau toks užsivedęs, o dabar vėl mėgaujuosi žaidimu“, – DELFI kalbėjo L. Grigelis.

Giuseppe Menga

Perėjo į didelę komandą

Dabar su G. Menga jis bendrauja internetu, o susitikę buvę bendražygiai nueina kartu pavakarieniauti.

Bet savo karjerą L. Grigelis tęsia senoviniame Folinjo mieste centrinėje Italijoje, kur dirba su nauja trenerių komanda.

Tiesa, plušėti treniruotėse teko ne tiek ir daug: per pastaruosius tris mėnesius turnyrų karuselėje sukęsis žaidėjas savo naujojoje namų bazėje praleido tik apie tris savaites. Bet tuo, ką ten nuveikė, yra labai patenkintas.

„Suvokiau, kad man reikia pokyčių. Jaučiau, kad nelabai tobulėju, norėjosi naujų iššūkių, naujų emocijų, naujos komandos. Antra priežastis, kodėl pakeičiau aplinką – dažnos traumos. Fizinio pasirengimo lygis man anksčiau nelabai patiko, galbūt dėl jo dažnai susižeisdavau. Persikėlęs į Folinją radau tai, ko ieškojau“, – pasakojo L. Grigelis.

Praėjusią vasarą pagrindiniu lietuvio treneriu tapo italas Fabio Gorietti, tarp kurio auklėtinių yra 35 vietą ATP reitinge užimantis Paolo Lorenzi, Thomasas Fabbiano (ATP-110), Luca Vanni (ATP-168).

Kartu su F. Gorietti darbuojasi treneris iš Argentinos Sebastianas Vazquezas, italas Federico Torresi, du fizinio pasirengimo specialistai, drauge treniruojantys ir kitus Italijos žaidėjus.

„Nors yra daug trenerių, visi dirba viena kryptimi. Be to, komandoje yra stipresnių tenisininkų, su kuriais galima žaisti treniruotėse, pasimokyti“, – našiu darbu džiaugėsi L. Grigelis.

Verčia perlipti save

Naujas treneris iš karto kibo į lietuvio Achilo kulną – šlubuojantį smūgį iš dešinės.

Iki šiol L. Grigelis dažnai stebindavo savo varžovus, stengdamasis mušti kamuoliuką iš kairės net tuomet, kai patogesnis atrodydavo „dešininis“ kirtis. F. Gorietti verčia žaisti kitaip.

Savo žaidimą L. Grigelis „laužė“ ir Rumunijoje laimėtuose dviejuose iš eilės „Futures“ serijos turnyruose.

„Jie bando mane perlaužti. Jeigu kamuoliukas lekia per aikštės vidurį, turiu jį mušti iš dešinės. Jie sako, kad taip galiu surasti daugiau atakos variantų, daug lengviau pratęsti žaidimą. Visi juk taip daro, tik aš anksčiau bandydavau priimti net ir tokius kamuoliukus sukdamasis iš kairės. Dabar pratinuosi prie naujo stiliaus.

Kaip sekasi? Bandau daryti tai, ką sako treneriai. Aišku, ne visada išeina. Kartais galbūt padarau daugiau klaidų nei žaisdamas kaip įpratęs, bet manau, kad judu į gerą pusę. Labai gerai sekėsi Italijoje praėjusio mėnesio pabaigoje vykusio „Challenger“ serijos turnyro kvalifikacijoje. Rumunijoje pirmame turnyre taip pat žaidžiau gerai. Bet antrame žaidimas jau „ėjo žemyn“. Nežinau, gal pasireiškė nuovargis – dalyvavau turnyruose ketvirtą ar penktą savaitę iš eilės“, – įspūdžiais dalinosi L. Grigelis.

Trenerių sumanymas paprastas: ėmęs dažniau naudoti smūgį iš dešinės, žaidėjas galės palaipsniui pagerinti jo atlikimo kokybę. Ir L. Grigelis jau pastebi, kad mušdamas tokiu būdu ima labiau pasitikėti savimi.

„Mintyse pradedu tikėti, kad galiu pataikyti“, – atviravo tenisininkas.

Tiesa, ilgus metus bergždžiai bandęs įminti smūgio iš dešinės mįslę, jis džiaugtis neskuba ir nežada žiūrovams stebuklų penktadienį Vilniuje prasidėsiančiame Deviso taurės turnyro mače su Bosnija ir Hercegovina.

„Nežinau, ar pamatysite labai daug pasikeitimų – pernelyg trumpai dar dirbu su naujais treneriais. Bet ateityje, manau, mano technika tikrai keisis“, – vylėsi Lietuvos rinktinės lyderis, perėmęs šią atsakomybę iš mačą praleisiančio Ričardo Berankio.

Laurynas Grigelis

Akceleratorių spaus iki pabaigos

Nors ką tik laimėjo du „Futures“ turnyrų finalus paeiliui ir dar žais Deviso taurės susitikime, stabdyti artimiausiu metu L. Grigelis nežada.

Per spalį ir lapkritį jis ketina dalyvauti net septyniuose turnyruose.

Toks krūvis – tam, kad pasipildytų reitingo taškų taupyklė, kurios prireiks kitą sezoną. Jį L. Grigelis nusprendęs pradėti vėliau nei įprasta – vasarį.

„Jei sausį nežaidi didžiuosiuose turnyruose, nėra tikslo dalyvauti ir mažuose – geriau jau „stipriai“ pabaigti šį sezoną. Tokiu atveju gruodį ir sausį turėsiu daug laiko geram pasirengimui“, – planavo žaidėjas.

Palypėjęs reitinge jis tikisi užbaigti savo keliones po „Futures“ turnyrus ir pereiti prie aukštesnio lygio – „Challenger“ – varžybų. Tai kuo greičiau padaryti L. Grigeliui rekomenduoja F. Gorietti.

Šio sezono pradžioje – iki balandžio – traumų kamuotas lietuvis surinko vos tris ATP reitingo taškus. Tad kitąmet jam nereikės sukti galvos dėl „degančių“ taškų – beliks rinkti naujus.

Pasak L. Grigelio, jo uždavinys – pakilti reitinge tiek, kad sulauktų kvietimo į „Roland Garros“ turnyro kvalifikacijos varžybas.

Arčiausiai debiuto pagrindiniame „Grand Slam“ serijos turnyre L. Grigelis buvo 2011 metais: tuomet Niujorke jis įveikė du „US Open“ kvalifikacijos ratus, o paskutiniame tik po atkaklios kovos 6:7 (5:7), 5:7 nusileido prancūzui Augustinui Gensse.

Bet pastaruosius dvejus metus L. Grigelis apskritai nė sykio nepateko net į „Grand Slam“ turnyrų kvalifikaciją.

Gal lietuviui reikėjo atsitraukti tam, kad galėtų įsibėgėti ir pagaliau pralaužtų sieną?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)