M. Šarapova apie tai, kad meldonis yra dopingas, nuo praėjusių metų rugsėjo buvo įspėta net penkis kartus, skelbia „The Times“. Apie tai ją informavo tiek Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA), tiek Tarptautinė teniso federacija (ITF), tiek Moterų teniso asociacija (WTA).

Itin skeptiškai į rusės pasiteisinimą, kad ji nežinojo, jog vartoja neleistiną medžiagą, žiūri ir buvęs WADA prezidentas Dickas Poundas, vadovavęs organizacijai nuo 1999 iki 2007 metų.

„Kai tik įvyksta pakitimų sąraše (draudžiamų preparatų – DELFI), apie tai būna pranešama rugsėjo 30 dieną prieš oficialiai įsigaliojant pokyčiams. Taigi lieka spalis, lapkritis ir gruodis tam, kad nutrauktum, ką darai. Visi tenisininkai gauna pranešimus apie tai, o ji (M. Šarapova – DELFI) turi medikų komandą. Tai yra neapsakomai nerūpestinga“, – BBC griežtai pasisakė D. Poundas, pridūręs, kad tai labai didelė klaida ir rusė turėjo suprasti skaudžias pasekmes to, ką daro.

Vieša M. Šarapovos atgaila neįtikino ir buvusio Vimbldono čempiono australo Pato Casho, kuris abejoja, jog sportininkė iš tikrųjų galėjo nežinoti apie tai, kad vartoja neleistiną preparatą.

„Tai sunku suvirškinti“, – trumpai tokį rusės pasiteisinimą pakomentavo jis.

Dar atviriau rėžė viena garsiausių visų JAV tenisininkių Jennifer Capriati.

„Aš esu ypač pikta ir nusivylusi. Niekada per savo karjerą nesukčiavau, kad ir kaip man teko kentėti bei patirti traumų. Neturėjau gerai apmokamos medikų komandos, kuri rastų būdą, kaip man apgaudinėti sistemą. Taigi 10 metų sugebi žaisti vartodamas dabar jau draudžiamą medžiagą? Karjeros vertas laikas“, – „Twitter“ paskyroje išsiliejo ji.

Tiesa, po išlindusios dopingo istorijos M. Šarapova sulaukė ne tik kritikos, bet ir palaikymo. Štai 18-kart „Grand Slam“ čempionė Martina Navratilova šią situaciją įvardijo kaip „gryniausią klaidą“ ir paprašė visus puolančius Mariją „prilaikyti arklius“.

Pirma pasaulio raketė amerikietė Serena Williams taip pat pagyrė savo principinę varžovę už drąsą ir atvirumą.

Primename, kad daugiausiai uždirbanti pasaulio sportininkė moteris Marija Šarapova pirmadienį Los Andžele surengtoje specialioje spaudos konferencijoje atsiprašė visų ir prisipažino, kad vartojo dopingą.

„Nenoriu, kad mano karjera baigtųsi tokiu būdu ir tikiuosi, kad man bus suteiktas dar vienas šansas. Padariau didelę klaidą ir nuvyliau tiek savo fanus, tiek sportą, kurį žaidžiu nuo 4-erių metų ir taip myliu“, – ranką pridėjusi prie krūtinės tikino M. Šarapova.

„Pirmą kartą tą vaistą vartojau 2006 metais. Kodėl? Dažnai sirgau. Todėl gydytojas ir rekomendavo. Jie man padėdavo išgyti ir aš juos vartojau, – kaip dopingas atsirado jos organizme paaiškino M. Šarapova. – Labai svarbu, kad jūs suprastumėte, kad 10 metų šis vaistas nebuvo WADA draudžiamų preparatų sąraše ir aš jį vartojau legaliai pastaruosius 10 metų. Bet sausio 1 dieną taisyklės pasikeitė ir „Meldonium“ tapo draudžiamu. Aš to nežinojau. (...). Elektroninį laišką iš WADA apie pasikeitimus draudžiamųjų preparatų sąraše gavau gruodžio 22 dieną, bet gaila, kad jo neperskaičiau.“

Meldonio (meldonium) dihidratas į draudžiamų preparatų sąrašą pateko tik nuo 2016 metų sausio 1 d. Mildronatas, kurio sudėtyje yra meldonio, didina ištvermę ir sumažina raumenų įsitempimą, esant dideliems fiziniams krūviams. Už jo vartojimą gresia griežtos sankcijos – diskvalifikacija iki ketverių metų.

Tiesa, jei rusei pavyks įrodyti, kad ji dopingą vartojo netyčia, diskvalifikacija gali sutrumpėti dvigubai. Tačiau pati M. Šarapova atskleidė, kad šį preparatą, kurį jai išrašė šeimos gydytojas, ji vartojo nuo 2006-tųjų, kai susirgo.

Kokias sankcijas septintai moterų pasaulio raketei skirs Tarptautinė teniso federacija (ITF), kol kas telieka spėlioti, bet M. Šarapova, kuri teigiamą dopingo testą davė sausio 26 d. „Australian Open“ metu. jau nušalinta nuo visų turnyrų nuo kovo 12 dienos.

Jeigu M. Šarapovai ir jos teisininkams pavyks sušvelninti galimą diskvalifikaciją iki pusės metų, o ji bus pradėta skaičiuoti būtent nuo sausio 2 d., tokiu atveju rusė netgi spėtų sudalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Jei diskvalifikacija truks metus, praktiškai nenukentėtų visas 2017 metų Marijos sezonas.

Tačiau jeigu jai bus skirta dvejų metų be teniso bausmė, tuo metu, kai ji galėtų grįžti į kortus, M. Šarapovai būtų jau 31-eri metai. Ir 33-eri, jei ji sulauks griežčiausios ketverių metų diskvalifikacijos. Abejotina, kad rusė planuotų tęsti savo karjerą iki tokio amžiaus.

„Forbes“ teigimu, M. Šarapova 11 metų iš eilės yra geriausiai apmokama pasaulio sportininkė moteris.

M. Šarapova per savo karjerą laimėjo penkis „Grand Slam“ serijos turnyrus, su Rusijos rinktine iškovojo Federacijų taurę ir tapo 2012-ų Londono olimpinių žaidynių vicečempione. 2005 metų rugpjūtį ji pirmą kartą tapo pirma pasaulio rakete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (560)