Tikėtasi, kad po sunkiai pranokstamų vasaros olimpiados atidarymo ceremonijų 2008-aisiais Pekine ir 2012-aisiais Londone Rusija iš visų jėgų stengsis skeptiškai nusiteikusiam pasauliui surengti kuo labiau nepamirštamą vakarą.

Tačiau, matyt, dėl techninio gedimo, nepavyko atskleisti vieno iš žaidynių simbolių. Vieno iš penkių olimpinių žiedų neapšvietė fejerverkai, nors per repeticijas tai vykdavo sėkmingai.

Penkios snaigių pavidalo struktūros, nukarusios nuo Fišto stadiono stogo Juodosios jūros pakrantėje, turėjo virsti olimpiniais žiedais, kurie tada turėjo būti nušviesti. Bet atsivėrė tik keturios figūros – snaigės virto žiedais, o penktoji snaigė taip ir liko nepakitusi.

Paskutinę akimirką paaiškėjo ir tai, kas stadione uždegs olimpinį aukurą – tai Irina Rodnina ir Vladislavas Tretjakas. Jiems talkino Marija Šarapova, Jelena Isinbajeva, Aleksandras Karelinas bei Vladimiro Putino meiluže laikoma Alina Kabajeva.

Ceremonija pasakojo Rusijos istoriją nuo pat senovės, per imperinius laikus ir revoliuciją – taip, kad būtų suprantama ir įdomu ir rusams, ir užsieniečiams.

Tūkstančiai artistų ir fejerverkų

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo3 tūkstančiai artistų ir 2 tūkstančiai savanorių (tarp jų gali būti ir lietuvių). Įspūdingo reginio dalyviams buvo pasiūta apie 6 tūkstančius kostiumų.

Bendras visų scenos dekoracijų svoris siekė net 4,8 tonos. Pusę tiek svėrė ir 3,5 tūkstančio fejerverkų.

Kai kurie garsiausi Rusijos kosmonautai, tarp jų – Sergejus Krikaliovas, kuris, kaip žinia, buvo įstrigęs kosmoso stotyje „Mir“, kai žlugo Sovietų Sąjunga, virš stadiono iškėlė Rusijos vėliavą.

Rusijos komandos vėliavą nešė bobslėjaus pilotas Aleksandras Zubkovas, vienas labiausiai gerbiamų šalies sportininkų, atstovavęs Rusijai kiekvienose žiemos olimpinėse žaidynėse nuo Solt Leik Sičio olimpiados 2002-aisiais.

Stadione žygiuojant Rusijos rinktinei skambės skandalingosios grupės TATU kūrinys „Nas ne dogoniat“ („Mūsų nepavys“).

Kaip ir žadėjo renginio režisierius Konstantinas Ernstas, ceremonija buvo gana lengvai suprantama net ir tiems, kurie nėra gerai susipažinę su Rusijos istorija ar kultūra. Daugumoje penktadienio pasirodymų buvo pabrėžiama turtingos Rusijos klasikinės muzikos tradicijos.

„Pasistengsime padaryti taip, kad visi 40 tūkstančių žmonių stadione išvystų puikų reginį, tačiau kai kurių sceninių sprendimų pirmenybė – televizijos žiūrovams, nes jų nepalyginamai daugiau“, – teigė K. Ernstas.

Žaidynių atidarymo iškilmėse dalyvauja ne tik Rusijos prezidentas V. Putinas, kuris Sočio žaidynių reikalui vadovauja nuo pat paraiškos pateikimo 2007 metais, bet ir daugiau nei 60 kitų valstybių vadovų ir lyderių. Tarp jų – Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas ir problemų dėl protestų namuose į kampą spaudžiamas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Tačiau nėra JAV prezidento Baracko Obamos ir virtinės svarbių Europos Sąjungos (ES) lyderių, kurie, kaip manoma, taip demonstruoja ignoravimą Rusijai, priėmusiai daugelio smerkiamą gėjų propagandos nepilnamečiams draudimo įstatymą.

Lietuvos vaizdas iš kosmoso ir D. Stagniūnas – vėliavnešys

Lietuvos vėliavą visų olimpiados šalių dalyvių parade nešė Deividas Stagniūnas. „Didelė garbė ir pasitikėjimas nešti šalies vėliavą“, – prieš atsakingą akimirką sakė sportininkas.

Ne itin gausioje lietuvių kolonoje dar žygiavo kalnų ir lygumų slidininkai Ingrida Ardišauskaitė, Vytautas Strolia, Ieva Januškevičiūtė, Rokas Zaveckas, čiuožėjos Isabella Tobias bei Agnė Sereikaitė. Kartu su jais stadione pasirodys ir jų treneriai, medikai, misijos vadovės Vida Vencienė, Lina Vaisetaitė, olimpinis atašė Antanas Muraška.

Ceremonijoje nebuvo biatlonininkų Dianos Rasimovičiūtės ir Tomo Kaukėno, kurie jau rengiasi startams. T. Kaukėnas jau šeštadienį pirmasis iš lietuvių stos į 10 km sprinto lenktynių startą (16 val. 30 min.).

Įdomu, kad Sočyje ledo šokių varžybose teisėjaus ir Lietuvos teisėja Laimutė Krauzienė.

Žiūrovai galėjo pamatyti ir kiekvienos olimpiados šalies-dalyvės (ir Lietuvos) teritorijos vaizdą iš kosmoso.

Iš viso Sočio žaidynėse dėl medalių kovos 2871 sportininkas iš 87-ių pasaulio valstybių.

Atidarymo ceremonijos eiga:

Sočio olimpinės žaidynės vyks nuo vasario 7 iki vasario 23 dienos.

2018 metų žiemos olimpiada vyks Pjongčango kurorte, Pietų Korėjoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3352)