Jaučia pakilsiantis aukščiau

2009-aisiais likęs per plauką nuo pasaulio jaunių čempionato medalio ir užėmęs ketvirtą vietą persekiojimo rungtyje, T. Kaukėnas svajojo patekti į 2010 metų Vankuverio olimpines žaidynes.

Įveikti suaugusiųjų varžybų slenksčio taip sparčiai jam nepavyko, tačiau sulaukęs 23-ejų Lietuvos biatlonininkas jau po kelių dienų įgyvendins savo svajonę olimpiniame Sočyje.

Šeštadienį T. Kaukėnas ir slidininkė Ingrida Ardišauskaitė pirmieji iš tautiečių pradės pasirodymą žaidynėse. T. Kaukėno olimpinis debiutas laukia 10 km sprinto rungtyje.

„Dabar streso nejaučiu – nėra ko dar jaudintis, iki varžybų dar kelios dienos. Jaudulys apima starto išvakarėse. Dažniausiai man pavyksta jį suvaldyti. Apskritai, stresas – ne pagrindinė problema, galinti sukliudyti gerai pasirodyti“, – antradienį prieš kelionę į Sočį DELFI teigė ignalinietis.

Šiame sezone T. Kaukėnas dar „nesprogo“. Patekti tarp 40-ies geriausių jam nepavyko nė viename iš penkių pasaulio taurės etapų, o aukščiausią poziciją biatlonininkas užėmė sausį Ruhpoldinge (Vokietija). Varžydamasis 12,5 km persekiojimo lenktynėse lietuvis buvo 45-as.

Tačiau pasitikėjimo T. Kaukėnui vis dar įpučia prieš metus Čekijoje vykusio planetos čempionato prisiminimai. Tąkart sprinto distancijoje jis užėmė puikią 22-ą vietą, o 20 km individualiose lenktynėse finišavo viena pozicija žemiau.

„Kiekvienais metais mano rezultatas svarbiausiose sezono varžybose vis gerėja. Žinoma, profesionaliame sporte didelių šuolių nebūna – tik maži žingsneliai. Jaučiuosi tokį žengęs pirmyn. Manau, patekti į trisdešimtuką realu ir olimpiadoje“, – optimistiškai nusiteikęs buvo biatlonininkas.

Trasa – pavojinga

Šį sezoną šaudykloje T. Kaukėnui sekėsi gana neblogai: pasaulio taurės varžybose 79 proc. jo šūvių skriejo į tikslą. Tačiau kliautis vien viltimi neklysti ugnies linijose Sočyje biatlonininkai negalės, kadangi sudėtingoje olimpinėje trasoje gerai šliuožiantys atletai turės progą pademonstruoti savo greičio ir ištvermės persvarą.

„Sočio trasa tikrai sudėtinga: labai ilgi pakilimai, nusileidimai su staigiais posūkiais. Be to, vienoje trasos dalyje sniegas būna minkštas, kitoje – staiga jau kietas. Sunku ir slides ištepti, ir įveikti tą trasą“, – apie laukiantį iššūkį atsiliepė pats T. Kaukėnas.

Vis dėlto savo jėgomis lietuvis pasitiki ir džiaugiasi tuo, jog Sočyje biatlonininkams nereikės šalti – šilumą T. Kaukėnas laiko sau palankiu faktoriumi.

„Esu patenkintas pasiruošimu žaidynėms, manau, būsiu geros fizinės formos. Galbūt daugiausiai tikiuosi iš individualių lenktynių, nes jose labai daug lemia šaudymas. O pastaruoju metu treniruotėse šaudžiau labai gerai“, – teigė sportininkas.

Karjeros kreivė leidžiasi žemyn

Oficialiai T. Kaukėnui Sočyje keliamas tikslas užimti 30-40 vietas. Pasiekti planuojamą rezultatą jam bus kur kas lengviau nei kitai Lietuvos biatlonininkei D. Rasimovičiūtei, kuriai kartelė iškelta iki 10-20 vietų.

2006 metų Turino olimpinėse žaidynėse sprinte ji užėmė 18-ą poziciją, o po ketverių metų Vankuveryje toje pačioje rungtyje finišavo 25-a. Tačiau keletą pastarųjų sezonų tokios aukštumos D. Rasimovičiūtei – veikiau išimtis nei taisyklė.

Vankuverio žaidynėms T. Kaukėno kraštietė dar ruošėsi treniruodamasi kartu su Latvijos biatlono rinktine. Pasikeitus jos treneriams, vietos kaimynų komandoje D. Rasimovičiūtei nebeliko, ir lietuvės rezultatai ėmė pamažu smukti.

Palyginimui, olimpiniame 2009-2010 metų sezone ji šaudė 82 proc. taiklumu, o šį sezoną jau tik 71 proc. D. Rasimovičiūtės šūvių pasiekia tikslą.

Be to, vasario pabaigoje 30-ą gimtadienį švęsianti biatlonininkė jau keletą metų nuolat skundžiasi sveikatos problemomis.

Pasaulio taurės varžybas praėjusį rudenį ji pradėjo Švedijoje vykusiame etape užimdama 19-ą vietą 15 km individualiose lenktynėse, bet išlaikyti stabilių rezultatų lietuviai nepavyko. Toje pačioje rungtyje Ruhpoldinge D. Rasimovičiūtė atšliuožė jau tik 90-a, prašovusi net šešis kartus.

Pasirodymo neprognozuoja

Prieš išvyką į Sočį Lietuvos olimpietė prisipažino pati nežinanti, kokio rezultato galima iš jos laukti.

„Labai tikiuosi, kad mano problemos dėl sveikatos išsisprendė, nes jos man kirto ir per psichologiją. Neįsivaizduoju, ar jau tikrai esu geros būklės, bet tikiuosi, kad viskas bus neblogai“, – atsargi buvo D. Rasimovičiūtė.

Vis dėlto apie karjeros pabaigą kone 15 metų tarptautinėse varžybose dalyvaujanti sportininkė, kurią dabar treniruoja latvis Ilmaras Bricis, kol kas neužsimena.

„Sportuoju taip ilgai, kad tai jau tapo mano gyvenimo būdu. Nuo sporto taip pat sunku atprasti kaip nuo žalingo įpročio“, – juokavo D. Rasimovičiūtė.

Žinia apie dopingą pasirodė juokinga

Kaip ten bebūtų, daliai Lietuvos biatlonininkų Sočio olimpinis ciklas tikrai buvo paskutinis. Anot T. Kaukėno, vyrų komanda, nesėkmingai mėginusi pelnyti teisę startuoti olimpinėse estafetėse, dabar jau yra iširusi.

„Komandą paliko Aleksandras Lavrinovičius, manau, šiemet karjerą baigs ir Karolis Zlatkauskas. Likau aš ir Karolis Dombrovskis. Tačiau yra nemažai jaunų sportininkų, kurie, lygiai kaip kažkada aš, svajoja patekti į olimpines žaidynes“, – sakė T. Kaukėnas.

Beje, baigti karjerą K. Zlatkauską turėtų paskatinti ir praėjusią savaitę kilęs dopingo skandalas. Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU) pranešė, jog vienas Lietuvos sportininkas yra suspenduojamas dėl įtarimų vartojus dopingą. Nors Lietuvos biatlono federacija atsisako atskleisti atleto tapatybę kol nebus gauti B mėginio tyrimo rezultatai, būtent K. Zlatkauskas po pranešimo apie nušalinimą nuo varžybų nestartavo Europos čempionate Čekijoje.

Paklaustas apie, regis, lygioje vietoje įsiplieskusį skandalą, T. Kaukėnas neslėpė sumišimo – juk jo kolega nepretendavo į aukštas vietas svarbiose tarptautinėse varžybose.

„Tas skandalas man labai neaiškus. Daug treniruodavomės kartu ir tikrai nepastebėjau nieko neįprasto. Manau, visiems aišku, jog tokiai šaliai kaip Lietuva modernus dopingas neprieinamas. Todėl man ši žinia nuskambėjo juokingai, iš pradžių netgi maniau, kad mus sumaišė su latviais, kaip dažnai pasitaiko“, – pasakojo T. Kaukėnas.

Primename, kad tuo pačiu metu dėl dopingo vartojimo įkliuvo ir dvi Rusijos biatlonininkės – Jekaterina Jurjeva bei Irina Starych.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)