Į pirmo etapo kovas Gran Kanarijoje rinktinę atlydėjo apie 3 tūkst. aistruolių. Neseniai į Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) Šlovės muziejų įrašytas legendinis krepšininkas Šarūnas Marčiulionis pastebi, kad tai šiek tiek prisidėjo ir prie pirmų rungtynių su Meksika, kurias mūsiškiai laimėjo 87:74, nervingumo. Jis taip pat išskiria puikų lietuvių tritaškių pataikymą (11/20, 55 proc.).

„Meksikiečių lengvai nepastumdysi, tuo labiau pirmose rungtynėse jie turėjo daug jėgų. Mūsų rinktinėms vyrams ir didesnė atsakomybė teko – vis tik tribūnos buvo pilnos fanų. Sakyčiau, nustebinome patys save pataikytais tritaškiais“, – teigė lietuvis.

Tuo tarpu antrose rungtynėse visi tikėjosi lengvo pasivaikščiojimo su Afrikos čempionais – Angolos krepšininkais. Tačiau ilgą laiką lietuviai turėjo vytis varžovus ir tik trečiame kėlinyje perėmė rungtynių iniciatyvą. Tarp laukusių lengvesnės pergalės buvo ir Š. Marčiulionis.

„Žinome, kad Angolos žaidėjai yra stiprūs, turi greitas rankas. Aš vis tik galvojau, kada jie palūš, o tai pakankamai ilgai truko“, – pripažįsta jis.

Tiek rungtynėse su Pietų Amerikos atstovais, tiek su Angola ilgiausiai laiko aikštelėje praleisdavo Renaldas Seibutis, kurį vyriausias rinktinės treneris Jonas Kazlauskas dažnai naudoja kaip įžaidėją. Ypač tada, kai reikia gintis prieš fiziškai tvirtesnius varžovų atakų organizatorius.

R. Seibutis per aikštelėje praleidžiamą vidutiniškai 31-ą minutę čempionate renka po 6 taškus ir atlieka po 4,5 rezultatyvaus perdavimo. Būtent jis ir išsiskiria savo žaidimu rengiant atakas, traumą patyrus Mantui Kalniečiui.

„Sakyčiau, kad R. Seibutis puikiai atlieka užduotis. Jis turi puikų prasiveržimą, tokiu būdu sudrumsčia vandenį, numeta kamuolį, suranda aukštaūgius. Tai geriausia rolė jam“, – gynėjo nauda neabejoja Š. Marčiulionis, pats galėdavęs žaisti keliose pozicijose.

Tuo tarpu kitu du gynėjai, turėję atsverti M. Kalniečio netektį – Šarūnas Vasiliauskas ir Adas Juškevičius, vis dar kovoja dėl laiko aikštelėje. Š. Marčiulionio manymu, J. Kazlauskas rado sąžiningą sprendimą, duodamas pasireikšti abiems žaidėjams.

„Kuris greičiau užsikabins, adaptuosis prie žaidimo – tas ir gaus daugiau minučių. Tai labai teisingas sprendimas. Jie turi surasti save žaidime. A. Juškevičiui lengviau, nes jis fiziškai stipresnis. Šarūnas kartą paskubėjo, suklydo – tai niuansai, kurie išbalansuoja žaidimą. Adui pakrito tritaškiai, jis ganėtinai patogiai jaučiasi, todėl jam reikia duoti galimybę mesti ir toliau“, – svarsto Šlovės muziejaus narys.

Š. Marčiulionis sako, kad be M. Kalniečio rinktinės žaidimo braižas nepasikeitė ir jis turėtų išlikti toks pats. Svarbiausias uždavinys yra išnaudoti aukštaūgius – išvesti Donatą Motiejūną prieš žemesnį varžovą, maitinti kamuoliais J. Valančiūną, prie tritaškio linijos ištraukti Darjušą Lavrinovičių ir Paulių Jankūną.

„Niekas nesikeičia, kiti atlikėjai turi užpildyti tą Manto nišą. Tiesiog mes visi labiau pasitikėjome komanda, kai aikštelėje turėjome jį, buvo kažkoks psichologinis komfortas. Dabar tai vienas, tai kitas žaidėjas tą kompensuoja ir smagu žiūrėti į vyrus. Per kelias artimiausias rungtynes turėtų nusistovėti 9-10 žaidėjų rotacija, su kuria treneriai žais iki čempionato pabaigos“, – mano buvęs krepšininkas.

J. Valančiūnas ir J. Mačiulis – du žaidėjai, kurie Š. Marčiulioniui palieka didžiausią įspūdį. Pasak legendinio krepšininko, J. Valančiūnas stipriai patobulėjo po praėjusių metų Europos čempionato. Tačiau nepaisant to, kad išskiria du rinktinės Jonus, Š. Marčiulionis pažymi, kad visi rinktinės nariai stengiasi. Olimpinis čempionas juokauja, kad kito kelio jiems ir nelieka – kad ir kaip besisektų, rinktinė privalo laimėti.

„Abu Jonai patogiai jaučiasi aikštėje. Palyginus su Europos čempionatu J. Valančiūans yra aktyvesnis, galbūt savimi pasitiki labiau. Smagu matyti ir J. Mačiulį su tokiomis lyderio savybėmis, prasiveržimais ir taikliais metimais. Man visi žaidėjai patinka. O krepšinis toks dalykas pas mus, kad ir kaip sektųsi, jie yra įpareigoti žaisti ir laimėti. Juk ten tokia aplinka su fanais – šeštas žaidėjas yra didelis pagalbininkas“, – juokauja Lietuvos krepšinio legenda.

Sekite mūsų naujienas Facebooke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)