Spręs draudimo klausimą

Paskutinėje Jono Kazlausko auklėtinių repeticijoje prieš šeštadienį Ispanijoje prasidedantį pasaulio čempionatą įvyko blogiausia, kas tik galėjo atsitikti.

Draugiškų rungtynių su kroatais pirmame kėlinyje į Ante Tomičių atsitrenkęs M. Kalnietis išsinarino raktikaulį. Skubiai nuvežus pagrindinį rinktinės atakų organizatorių į Zagrebo ligoninę netrukus į Lietuvą atskriejo šokiruojanti žinia: žaisti planetos pirmenybėse 27-erių gynėjas negalės, o nacionalinėje komandoje atsivėrė vargiai užlopoma spraga.

„Patys matėte, kaip visi sureagavo į Manto traumą. Net varžovai ir kroatų žiūrovai buvo šoke“, – DELFI pasakojo su ekipa į Kroatiją keliavęs M. Špokas.

Svarstyti, kaip rinktinė Ispanijoje versis be sunkiai pamainomo įžaidėjo, vienas LKF vadovų nenorėjo. Pasak jo, belieka pasirūpinti tuo, kas yra federacijos galioje – sudaryti M. Kalniečiui visas sąlygas kaip įmanoma greičiau išsigydyti skausmingą traumą.

„Kai Mantas grįš į Kauną, gydytojai jį apžiūrės nuodugniau ir pasakys, ar reikalinga operacija. Visko gali būti. Kaip ir kiti krepšininkai, jis buvo apdraustas, draudimo bendrovė jau dirba. Laikas parodys, ar šiuo klausimu viskas vyks sklandžiai. Tik noriu pabrėžti, kad dėl šios traumos tikrai ne nuovargis kaltas. Matėte: tai nutiko vos ne pirmą rungtynių minutę. Teisingai paskui sakė Jonas Mačiulis – toks jau kartais būna sportas“, – kalbėjo M. Špokas.

Grįžęs į tėvynę M. Kalnietis iš Vilniaus oro uosto iškart buvo išvežtas į Kauno klinikas, kur jį apžiūrės rinktinės gydytojas, ortopedas traumatologas Rimtautas Gudas. Trečiadienio popietę turėtų paaiškėti, kiek laiko Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ atstovas turės praleisti be krepšinio.

Trauma grąžino dešimtmečiu atgal

Vietoje rinktinės kapitono į galutinį žaidėjų dvyliktuką buvo įtrauktas Adas Juškevičius, tačiau J. Kazlauskas kontrolinių rungtynių ciklo metu įsitikino, jog šiam krepšininkui artimesnė ne įžaidėjo, o atakuojančio gynėjo pozicija.

Todėl pradėti komandos atakas pasaulio pirmenybėse teks M. Kalniečio dubleriu turėjusiam būti Šarūnui Vasiliauskui arba Renaldui Seibučiui, kuris panašių užduočių retkarčiais gaudavo jau praėjusiais metais Slovėnijoje vykusiame Europos čempionate.

Bet kaip žaisti be krepšininko, kurį pernai pirmenybėms artėjant į pabaigą rinktinės personalas statydavo ant kojų net su amoniaku, kad tik greičiau jį grąžintų į aikštę, pasakyti sunku. Nelengva ir spėlioti, kaip išdalinti 33 žaidimo minutes, 12,1 taško ir 5 rezultatyvius perdavimus, kuriuos M. Kalnietis vidutiniškai rinkdavo per rungtynes Slovėnijoje.

„Netektis tikrai nemaža. Nežinau, ką būtų galima pasiūlyti rinktinės trenerių štabui. Bet faktas, kad žaisti mūsų ekipoje vis dar yra kam. Viskas priklausys nuo pačios komandos“, – svarstė buvęs rinktinės treneris-skautas Mantas Šernius.

J. Kazlausko situaciją dar labiau komplikuoja tai, kad pulti perrašinėti savo užrašus jam teko likus vos keturioms dienoms iki pirmos Lietuvos akistatos pasaulio čempionate su Meksika.

Bet kadaise rinktinės vyriausiojo trenerio rogėse sėdėjęs Antanas Sireika tiki, kad jo kolega ras išeičių, o pirmo etapo grafikas yra palankus naujas idėjas išbandyti aikštėje.

„Aš panašioje padėtyje buvau prieš 2006 metų pasaulio čempionatą. Tada M. Kalnietis buvo 19-metis vaikinas, ir jau privalėjo imtis pagrindinio įžaidėjo pareigų. Nieko, žaidėme.

Manau, kad ir dabar jokiu būdu nereikia nuleisti lūkesčių kartelės. Jei jau likimas iškrėtė tokį „pokštą“, nori nenori reikia eksperimentuoti. Manau, tvarkaraštis toks, kad tai daryti bus galima, pirmi varžovai nėra patys grėsmingiausi. Reikia ieškoti išeities, o gyvenimas parodys, ar ją radome“, – svarstė 2001-2006 metais nacionalinei komandai vadovavęs treneris.

A. Sireikos nuomone, esminis klausimas, kaip likusiems rinktinės gynėjams pavyks atlikti derinį du prieš du, kurį specialistas vadina svarbiausiu krepšinio elementu.

„Yra ir daugiau krepšininkų, mokančių tai daryti. Aišku, nuo įžaidėjo priklauso, kur kamuolys po šio derinio nukeliaus: ar į aikštės kampą, ar po krepšiu, ar pats gynėjas veršis iki galo. Manau, ne vienas rinktinės atstovas moka prasiveržti po užtvaros. Pavyzdžiui, turbūt pamenate sunkius laikus, kai ne iš gero gyvenimo Ramūnas Šiškauskas tapo rinktinės įžaidėju, o paskui labai sėkmingai savo klubuose žaisdavo keliose pozicijose. Tad niekas nežino, kaip gyvenimas susiklostys“, – kalbėjo A. Sireika.

Pirmas pasaulio čempionato D grupes rungtynes lietuviai žais jau šį šeštadienį 21 val. su Meksikos komanda.

Primename, kad pasaulio čempionato D grupėje dėl keturių kelialapių į aštuntfinalį be lietuvių grumsis Slovėnijos, Australijos, Meksikos, Angolos ir Pietų Korėjos krepšininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)