„Mano svajonė pildėsi 34 metus – nuo to laiko, kai pirmą kartą paėmiau į rankas šautuvą. Pats buvimas čia – ir džiaugsmas, ir malonumas“, – prisipažino R. Račinskas.

Šaudyme į skraidančius taikinius apskritoje aikštelėje besispecializuojantis vyriškis jaunystėje priklausė Sovietų Sąjungos jaunimo rinktinei, bet Lietuvai atgavus nepriklausomybę, nuo sporto buvo nusisukęs.

Vis dėlto rankos vėl ėmė niežtėti, ir šiemet nacionalinę atranką laimėjęs daugkartinis šalies čempionas bei rekordininkas pagaliau gavo tai, ko norėjo nuo pat mažens – vardinį kvietimą į olimpines žaidynes.

Praeityje keliskart tokiu būdu į žaidynes važiavo ir garsiausia Lietuvos šaulė – Daina Gudzinevičiūtė. Įdomu, kad tik vardinis kvietimas 2000 metais jai nutiesė kelią į Sidnėjų, kuriame D. Gudzinevičiūtė tapo pirmąja olimpine šaudymo čempione šalies istorijoje.

Bet išskirtinių pasiekimų kitose aukščiausio rango tarptautinėse varžybose neturintis R. Račinskas į panašias aukštumas netaiko.

„Nekeliu sau tikslų, susijusių su vietomis ar rezultatu. Turiu aiškią techninę programą, ką ir kaip turėčiau daryti. Iki šiol ji man leisdavo pasiekti savo geriausius rezultatus. Ją ir bandysiu įgyvendinti. Meluočiau, jei sakyčiau, kad nekyla jokių kitų norų. Bet tas mintis reikia keisti kitomis – apie tai, kaip turėsiu šaudyti, ką daryti“, – dėstė R. Račinskas.

Rio de Žaneiro olimpiniame kaimelyje jis įsikūrė dar liepos pabaigoje. Per tą laiką susipažino ir pamėgo šaudyklą, kurioje vyks varžybos.

Kaip vyksta šaulio pasirengimas svarbiausiam gyvenimo startui, neskaitant treniruočių šaudykloje? Anot R. Račinsko, esama tiek fizinių, tiek psichologinių aspektų.

„Ir šauliams reikalingas bendras fizinis pasirengimas. Vakarais arba rytais bėgu kelis ratus aplink olimpinį kaimelį, krentu į baseiną. Taip pat reikia susirikiuoti mintis. Kai labai ilgai jose verdi, tai sekina. Todėl klausau vidinio balso: kai jis pasufleruoja, būnu vienumoje arba išeinu šiek tiek prasiblaškyti“, – aiškino R. Račinskas.

O ką vidinis balsas sako šauliui apie Rio de Žaneiro kalvas kedenantį vėją, jaukusį irklavimo varžybas?

„Dėl vėjo kyla savi niuansai, bet mes prie jų įpratę. Be to, vėjas visiems vienodai pučia, ir tokiomis sąlygomis dar daugiau lemia tikras meistriškumas“, – nenuogąstavo olimpietis.

Kad ir kaip besusiklostytų jo debiutas, vieną įrašą olimpiniame Lietuvos metraštyje jis jau paliko. R. Račinskas paveržė vyriausios visų laikų šalies olimpietės statusą iš tos pačios D. Gudzinevičiūtės, kuri 2012-aisiais Londono žaidynėse dalyvavo būdama 46-erių.

Šaudymo į skraidančius taikinius apskritoje aikštelėje rungties kvalifikacija prasidės penktadienį, nuo 15.30 val. Lietuvos laiku, ir bus pratęsta šeštadienį. Akies taiklumą demonstruos 32 šauliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)