„Galime patvirtinti, kad Jackas Congeris ir Gunnaras Bentzas buvo išvesdinti Brazilijos pareigūnų iš savo lėktuvo, turėjusio skristi į Jungtines Valstijas“, – sakė JAV Olimpinio komiteto atstovas Patrickas Sandusky.

Šie du sportininkai anksčiau tvirtino, kad buvo apiplėšti ginkluotų užpuolikų kartu su JAV plaukimo žvaigždėmis Ryanu Lochte ir Jamesu Feigenu.

Viena brazilų teisėja nurodė pradėti tyrimą ir pareiškė, kad amerikiečių pasakojimuose apstu prieštaravimų.

„Plaukikai yra čia ir duoda parodymus“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas oro uosto policijos atstovas, bet nepateikė daugiau detalių.

Pagrindinė Brazilijos žiniasklaidos organizacija „Globo“ internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip abu plaukikai įžengia į policijos nuovadą.

Naujienų portalas G1, priklausantis „Globo“ tinklui, pranešė, kad J. Feigenas buvo sulaikytas oro uoste, bet atnaujintame pranešime tebuvo paminėta, kad jis tebėra Brazilijoje.

R. Lochte jau grįžo į Jungtines Valstijas – sportininkas išskrido dar prieš Brazilijos pareigūnams dar nespėjus paskelbti, kad jis turi būti sulaikytas ir apklaustas.

Anksčiau trečiadienį teisėjos Keylos Blank biuras nurodė, kad ji „išdavė orderius apieškoti JAV plaukikus ir paimti jų pasus“.

„Dėl to jiems uždrausta išvykti iš šalies“, – sakoma pranešime.

Pastarasis teismo nurodymas yra naujausias posūkis po esą grėsmingo incidento, dėl kurio Rio de Žaneiro olimpiados organizatoriai pateko į nemalonią padėtį, taip pat padidėjo nuogąstavimai dėl šimtų tūkstančių turistų, atvykusių į pirmąsias olimpines žaidynes Pietų Amerikoje.

Dabar Brazilijos pareigūnai kelia prielaidą, kad JAV plaukikai užpuolimą išgalvojo. Jie gali būti apkaltinti melagingų žinių skleidimu.

R. Lochte sakė, kad jis kartu trimis kitais plaukikais buvo sulaikyti nusikaltėlių, apsimetusių policininkais, kai išėjo po vieno vėlyvo vakarėlio Rio de Žaneiro centre.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) savo ruožtu pareiškė, kad šio incidento nebuvo, todėl padėtis tapo itin neaiški.

Visgi R. Lochte vėliau išsamiai nupasakojo žiniasklaidai apiplėšimo detales, o Brazilijos olimpinio komiteto pareigūnai paskelbė viešą atsiprašymą dėl saugumo spragos.

Olimpiados apsauga rūpinasi maždaug 85 tūkst. policininkų ir karių – dvigubai daugiau negu per 2012-ųjų žaidynes Londone. Vis dėlto pranešimai apie svarbius asmenis, nukentėjusius nuo nusikaltėlių, smarkiai temdė sporto šventės atmosferą.

Daug sportininkų ir žurnalistų nukentėjo nuo vagišių, o vienas Portugalijos ministras buvo apiplėštas prabangiame Leblono rajone.

R.Lochte pasakojo, kad plaukikus vežusį taksi automobilį sustabdė nusikaltėliai ir kad jam į galvą esą buvo įremtas ginklas. Plėšikai, privertę sportininkus gultis ant žemės, pavogė pinigų ir kitų daiktų.

„Tas vyrukas išsitraukė pistoletą, atitraukė spyną, prikišo jį man prie kaktos ir pasakė: „Gulkis“, – sakė R. Lochte.

„Jis pasiėmė mūsų pinigus, mano piniginę. Jis paliko man mobilųjį telefoną ir akreditacijos dokumentus“, – tvirtino amerikietis.

Olimpiados pareigūnai nurodė, kad policija tebeieško svarbių incidento liudininkų, tarp jų minėto taksi vairuotojo. Policija trečiadienį dar kartą paskelbė raginimą, kad taksistas susisiektų su pareigūnais.

K. Blank biuras nurodė, kad teisėja aiškinasi „galimus neatitikimus plaukikų pasakojimuose“.

Be kita ko, juose nurodomas skirtingas užpuolikų skaičius.

Abejones dėl plaukikų pasakojimų padidino jų elgesys, nufilmuotas apsaugos kamerų, kai sportininkai grįžo į viešbutį po numanomo apiplėšimo, sakė teisėja.

„Krenta į akis, kad aukos grįžo fiziškai ir psichiškai nesukrėstos, netgi juokavo tarpusavyje“, – aiškino ji.

Britanijos bulvarinio laikraščio „Daily Mail“ paskelbtame vaizdo įraše matosi, kaip keturi plaukikai eina per metalo ieškiklį ir išsiima iš kišenių daiktus – galbūt pinigines ir mobiliuosius telefonus. Vienu metu R .Lochte žaismingai pliaukštelėjo kitam sportininkui savo olimpiados akreditacijos kortele.

Jokio kito neįprasto elgesio šiame įraše nebuvo užfiksuota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)