Europos žaidynių čempionas ir Senojo žemyno pirmenybių sidabro medalininkas, gimtinėje be didesnio vargo įveikęs tiek J. Šuklino, tiek Vadimo Korobovo konkurenciją, pelnytai laimėjo bilietą į Rio.

Į olimpinį kaimelį atvykęs likus vos porai dienų iki starto jaunuolis drąsiai kalbėjo apie aukščiausius tikslus, tačiau galiausiai jam teko nusivilti savo pasirodymu.

Atrankos plaukime lietuvis užėmė antrą vietą, bet visos svajonės žlugo pusfinalyje, kuriame jis finišo liniją kirto vos šeštas ir ketvirtadienio rytą turėjo tenkintis B finalu.

Jame triumfuoti H. Žustautui taip pat nepavyko. Užėmęs trečią vietą jis galutinėje rikiuotėje liko 11-as tarp 25-ių varžybose startavusių sportininkų. Po šio finišo ant savęs pykęs ir kiek virpančiu balsu kalbėjęs lietuvis žurnalistams pasakojo apie savo olimpinius įspūdžius, galimai padarytas klaidas ir ateitį.

– Atvykęs į Rio kalbėjote apie aukštesnius tikslus nei 11-a vieta. Tikriausiai nesate patenkintas galutiniu rezultatu?, – žurnalistai paklausė H. Žustauto.

– Na nelabai, bet ką padarysi. Jeigu nepanaikins rungties, toliau sportuosiu, bandysiu vėl ketverius metus ruoštis, nors bus labai sunku. Daug darbo įdėta, daug nervų kainavo tiek atranka pasaulio čempionate, tiek atrankos Lietuvoje – daug tikėjausi, nes daug dirbau. Truputį gaila... Bet bent daugiau nei pusę varžovų aplenkiau (bandė išspausi šypseną – DELFI).

– Ar šiandien (ketvirtadienį) bent kiek geriau plaukėsi nei vakar (trečiadienį)?

– Galbūt šiek tiek. Atrankiniame plaukime visai neblogai buvo vakar, kai buvau netoli Azerbaidžano sportininko, kuris pateko į finalą. Bet ir tuomet starte pralaimėjau – nežinau, kas su juo yra. Apskritai irklavau ne savo irklavimą. Kažkaip irklavau, kad tik irkluoti – bandžiau tempą didinti, bet nepavyko. Kai ryte dariau apšilimą, tai galvojau, kad vėl pagavau yrį, bet atsistojus į startą vėl buvo bangos. Galbūt jos mane iš vėžių išmušė. Nelabai patenkintas esu.

– Tiek Lietuvoje, tiek kitose varžybose irklavote kur kas geriau. Galbūt prie sąlygų neprisitaikėte?

– Tiek pusfinalyje, tiek B finale plaukėme po 1000 metrų rungties, o visi kateriai plaukė ties 200 metrų riba, tai bangos taip greitai nepraėjo – starte stovėjau ant bangų. Bet visiems sąlygos vienodos.

– O kokią olimpinę patirtį pasisėmėte?

– Gavau gerą gyvenimo pamoką. Visokių sąlygų būna – ne visada jos geros, todėl galbūt reikės tam skirti daugiau dėmesio. Matote, man kiek sunkiau, nes už daugumą esu aukštesnis, tai mano svorio centras yra aukščiau, todėl man sunkiau. Bet čia – nepasiteisinimas.

– Galbūt klaida buvo į Rio atvykti iki starto likus tiek mažai laiko?

– Skaičiau vakar daug komentarų, tai ten visko buvo prirašyta. Galiu pasakyti tik tiek: šioje laiko juostoje esu jau trečią kartą. Pernai prieš startą į Rio atskridau likus porai. Ir lygiai tiek pat laiko pasilikau 2013 metais, kai dalyvavau varžybose Kanadoje. Ir man buvo gerai, tai kodėl turėčiau keisti? Na, bet galbūt šį kartą nesugebėjau adaptuotis. Ruošiantis Tokijo žaidynėms, reikės tikrai bent dviem savaitėmis anksčiau atvažiuoti.

– O jeigu iš olimpinių žaidynių būtų išbraukta 200 metrų sprinto rungtis, ar galvotumėte persėsti į dvivietę?

– (Sunkiai atsidūsta) Sunku pasakyti, nes su Vadimu Korobovu irkluoti negaliu (ta pati pagrindinė ranka – DELFI), o ar Jevgenijus Šuklinas sportuos – nėra aišku. Bet negalima tiesiog pasakyti, kad sėdu į dvivietę ir irkluoju: reikia susėsti ir bandyti, nes gali du pasaulio čempionai sėsti į vieną kanoją, bet ji nevažiuos. O galbūt Jevgenijui su Korobovu bus geriau, nes jie vienoje stovykloje bandė ir netgi norėjo olimpinėje atrankoje dalyvauti, bet persigalvojo.

Jeigu panaikins rungtį, tai vienas realus variantas yra toliau ruoštis 200 metrų rungčiai, laimėti tris kartus pasaulio čempionatą, užsidirbti rentą, kad bent taip atsipirktų paaukotas darbas. Galbūt padarys 500 metrų rungtį – manau, būtų geresnis variantas, nes tikrai lengviau persiorientuoti prie 500 metrų nei prie 1 km. Aš pernai 500 metrų distancijoje startavau ir Europos čempionate tarp suaugusių buvau šeštas – nesiruošus, tikrai geras rezultatas. Ilgesnėje distancijoje tiek daug nelemia viena klaidelė, nes Rio visus startus labai blogai padariau ir man jau nebuvo šansų kažką pavyti. Nelaiminga man šį trasa – pernai du kartus per anksti startavau...

– O kada bus priimtas sprendimas dėl šios rungties likimo?

– Rudenį ir žiemą bus du federacijos narių susitikimai. Bet nesąmonė panaikinti šią rungtį, nes joje startuoja daugiausiai dalyvių. Nelabai logiška, bet galbūt kas nors sugebės užstoti mus. Tada jau geriau išvis kanojų rungtis išbraukti... Pavyzdžiui, dabar vyrų baidarėse yra penkios rungtys, moterų baidarėse – keturios, o kanojose – tik trys. Tai jau yra kažkokia diskriminacija, o jei dar vien pašalins, tai tik dvi rungtys liks... Nesąmonė kažkokia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)