Olimpinis pirmadienis (Rio laiku) gali būti daug džiaugsmingesnis, nes pagal scenarijų yra numatytas didžiausios Lietuvos vilties Rūtos Meilutytės startas. Tiesa, Rūta Brazilijoje nei kvalifikacijoje, nei pusfinalyje ji pernelyg nesužibėjo, o ketvirtas rezultatas tiek viename, tiek kitame plaukime suteikia daugiau nerimo nei pasitikėjimo, nebent lietuvė sumaniai slapukavo.

„Jos tiek vienas, tiek kitas plaukimas parodo, kad Rūta nėra žaidynėms maksimaliai pasiruošusi. Ji niekada nelinkusi pralaimėti, todėl manęs neįtikina tokie pasvarstymai, kad ji taupo jėgas prieš finalą. Ką čia pritaupysi? Gerų plaukikių neišgąsdinsi, blogas vis tiek aplenksi.

Nelabai suprantu, kokia prasmė lėkti tuos pirmus 50 metrų virš savo galimybių? Tai yra trenerio klaida. Nuo starto paėmus per didelį tempą, „užkala“ raumenis, dėl to finiše jai nebeužtenka jėgų.

Tiesą sakant, matau ir daugiau klaidų Rūtos plaukime. Ji atrodo per daug susikausčiusi, vėluoja dirbti kojomis. Dėl to gavosi trukčiojimas, kuris tikrai nepadėjo.

Norėčiau būti neteisus, tačiau netikiu, kad Rūta laimės. Jei ji bus trečia ir laimės bronzą – bus labai geras rezultatas.

O kas laimės, man sunku pasakyti. Visą dėmesį buvau sutelkęs į Rūtą, todėl apie kitas plaukikes galiu kalbėti tik žiūrėdamas į protokolą. O tai nėra profesionalu“, – pasakojo ilgametis Lietuvos plaukimo rinktinės treneris Algimantas Juozaitis.

Be Rūtos, pirmadienį savo pasirodymą pradeda ir olimpinė vicečempionė Gintarė Scheidt. Jos galimybės tapti olimpine čempione vertinamos beveik taip pat, kaip ir R. Meilutytės.

Olimpinis pirmadienis į arenas sukvies ir daugiau Lietuvos atstovų: vyrų keturvietę (Aurimas Adomavičius, Dominykas Jančionis, Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius), boksininką Eimantą Stanionį ir buriuotoją Juozą Bernotą.

Olimpinių žaidynių 100 metrų plaukimo finalas vyks naktį iš pirmadienio į antradienį, 4.54 val. Lietuvos laiku. Lilly King jame plauks ketvirtu takeliu, Julija Jefimova – penktu, o R. Meilutytė – šeštu.