„Olimpinėse žaidynėse viskas neprognozuojama. Atsiranda nauji žmonės, kurie ateina ir iš karto pasitraukia po žaidynių. Tačiau iškovoja medalius, nors anksčiau apie juos niekas nežinojo. Panašiai kaip ir R. Meilutytė išdygo Londone – turėjo rezultatą 1.07 min., o netrukus ėmė plaukti 1.05 min. Labai keista, kuomet taip numetamos dvi sekundės...“, – dviprasmiškai apie R. Meilutytės triumfą Londone kalbėdama su „Sovsport.ru“ atsiliepė Rio besirengianti rusė.

„Tačiau gerai, kad Rūta liko sporte. Dar labiau stebina kinės ir japonės, kurios vėliau tiesiog išnyksta. Taigi, olimpinėse žaidynėse galima laukti labai greitų naujokių“, – dėstė 24-erių J. Jefimova.

Paklausta, ar jai aktuali dvikova su R. Meilutyte, rusė nedvejojo.

„Taip, tačiau dabar man lengviau. Aš jau kartą palaužiau Rūtą – Kazanėje. Nors tai vis tiek yra pajėgi ir kovinga mergina. Taip pat yra Alia Atkinson iš Jamaikos, greitai plaukia 100 metrų. Puikiai šį sezoną plaukė ir viena jauna amerikietė. Bus su kuo pakovoti!“, – prognozavo J. Jefimova, prisiminusi 2015-ųjų pasaulio čempionatą Rusijoje, kuomet sugebėjo aplenkti lietuvę ir iškovoti auksą.

– Kas jus palaikys Brazilijoje?, – Sovsport.ru žurnalistas paklausė J. Jefimovos.

– Tėtis visada šalia. Į Kazanę atvyko visa šeima ir draugai, visas stadionas mane palaikė, o dabar beveik nieko nebus. Kaip mamai atskristi, jei už skrydį ir apgyvendinimą – baisūs pinigai? O ir Brazilija gana pavojinga. Neseniai skridau ten į atranką, viskas buvo gerai. Tačiau olimpiadoje gali būti užpuolimų.

– Kokį įspūdį susidarėte apie Rio de Žaneirą?

– Labai patiko. Pirmomis dienomis buvo sunku susiorientuoti, prie tos šalies reikia priprasti. Niekas nekalba angliškai. Nenori nė suprasti. Savaip vairuoja. Bet po savaitės, kai apsipratome, viskas buvo gerai. Labai gražus miestas. Brazilai emocionalūs, panašūs į mane. Vaikščiojome po įvairias vietas, užsukdavome į laukiniu paplūdimius, kur nėra turistų.

– Visą Rusijos rinktinę gali pašalinti iš olimpiados. Ką tada darysite?

– Neįsivaizduoju. Stengiuosi tikėtis geriausio. Neįsivaizduoju, kad gali pašalinti visą šalį – didelę ir didžią. Tačiau visko gali būti. Bus labai baisu ir skaudu. Bet ką padarysi? Akivaizdu, kad tai politika, ji griauna žmonių likimus. Anksčiau per olimpines žaidynes karus nutraukdavo, o čia priešingai – specialiai rengia provokacijas. Bet nuo mūsų, sportininkų, niekas nepriklauso.

– Kaip reagavote į internetą tuo laiku, kai buvote diskvalifikuota už meldoniumą?

– Apskritai retai skaitau naujienas. Nieko gero ten nesužinosi, ypač apie save. Na taip, stebėjau, kaip plėtojasi situacija. Viskas buvo labai neaišku. Jei būčiau vartojusi tų tablečių sąmoningai ir mane būtų sulaikę už dopingą, tai viena. O kai nevartoji to meldoniumo kelis mėnesius, įskaitant šiuos metus, bet staiga tau jo randa, – labai keista. Taip atsitiko daugeliui sportininkų. Imi galvoti, kad tai pasala... Apskritai labai negerai, kai politika kišasi į sportą.

– Įžvelgiate čia politiką?

– Galiu spręsti tik apie save. <...> iš pradžių meldoniumas, paskui man staiga uždraudė dirbti su treneriu. Nors iki tol viskas buvo gerai, su Dave‘u Salo dirba kiti sportininkai, kurie anksčiau buvo diskvalifikuoti už dopingą. Niekada taip nebuvo, o čia...

– Kada pradėjote vartoti mildronatą?

– Vaikų ir jaunimo mokyklose visi vartojome šiuos vitaminus stiprinti širdies raumenį. Man kilo problemų pereinamajame amžiuje. Kūnas ima greitai augti, o organai nespėja, 10 – 12 m. amžiaus prasideda aritmija. Tada gydytojai skiria mildronato. Absoliučiai visi sportininkai vaikystėje gėrė kursą. Tai neduoda jokio pranašumo varžybose. Tiesiog širdies apsauga.

2015 m. Pasaulio čempionatas Kazanėje buvo labai sunkus fiziškai ir emociškai. Jaučiau nuovargį, silpnumą. Teko kreiptis į Federalinę medikų ir biologų agentūrą. Ten skyrė trijų savaičių atstatomąjį kursą, tarp preparatų buvo ir mildronatas.

Prieš išvykstant į Ameriką man pasakė: „Jei dar jausi tokių simptomų, iš karto gerk tuos vaistus savaitę.“ Gruodžio pradžioje prasidėjo JAV atvirasis čempionatas, paskui dvikova Rusija–Amerika. Pasikartojo nuovargio simptomai, vėl pradėjau savaitės kursą. Bet po dviejų – trijų dienų kalbėjausi su drauge Anna Mitkova. Ji sušuko: „Išprotėjai! Nuo sausio pirmos meldoniumas uždraustas.“
Nuo tada, nuo gruodžio vidurio nevartojau šio preparato. Paskui vyko atranka į Rio de Žaneirą. Dopingo pareigūnai paėmė mėginį, viskas užsisuko...

– Kitų sportininkų fone išsiskiria MarijosŠarapovos ir J. Jefimovos istorijos. Kodėl?

– Balandį WADA (Pasaulinė antidopingo agentūra) paskelbė apie leistinas minimalias meldoniumo dozes organizme. Mano mėginių rezultatas buvo kur kas mažesnis. Vienas, kurį tyrė Solt Leik Sityje, buvo neigiamas, kitą dieną mėginys parodė teigiamą rezultatą. Tiesa, meldoniumo kiekis buvo labai nedidelis. Net jei būčiau išgėrusi vieną tabletę, duomenys būtų tūkstantį kartų didesni. O čia atrodė taip, tarsi būčiau palaižiusi ir padėjusi. Juokinga... Klausėme laboratorijoje Solt Leik Sityje: „Tikrai neigiamas rezultatas?“ Akimirksniu atsakė: „100 proc. Jokių abejonių.“

Ir štai FINA nesutiko laikinai atšaukti diskvalifikacijos, nes vienas mėginys kitų keturių fone buvo švarus. Paskelbė papildomą tyrimą. Ir staiga po kelių mėnesių ateina atsakymas iš Solt Leik Sičio, kad tas mėginys irgi teigiamas. Kaip jie suprato, kad apsiriko? Mes neprašėme dar kartą tirti mėginio. Nė neatsiprašė, tiesiog atsiuntė kitą rezultatą. Kokios detalės? Kas kaltas? Iki šiol nežinau atsakymo. Todėl istorija užtruko 4–5 mėnesiais ilgiau nei turėjo užtrukti. Būčiau galėjusi dalyvauti Rusijos čempionate, atrankoje į olimpiadą, būtų daug mažiau streso.

– Jums kilo minčių baigti karjerą. Ką tada veiktumėte?

– Bet ką, esu įvairiapusis žmogus. Man patinka banglentės. Galvoju atidaryti plaukimo mokyklą vaikams ir suaugusiesiems. Siūlė netgi modeliu tapti. Kai viskas atsibosta, kyla minčių pabėgti į Balį, kad manęs nematytų. Bet nieko neveikimas greitai atsibostų.

– Kokią pamatysime Juliją Rio de Žaneire?

– Tapau stipresnė. Daugiau tikiu savimi. Praėjusi olimpiada Londone apskritai buvo labai sunki, nepalyginsi su pasaulio čempionatu. Tačiau reikia atsipalaiduoti ir negalvoti, kad žaidynės vyksta kartą per ketverius metus. Daug patyriau, pasikeičiau. Dabar žinau, kur mano stiprybė.

– Kur?

– Naudosiuosi tuo Rio de Žaneire. Kol kas nesakysiu.

Savo sprendimą dėl galimo Rusijos rinktinės pašalinimo iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) skelbs sekmadienį po pietų.

R. Meilutytė nesusilaikė

Primename, kad antrą kartą į dopingo kontrolierių pinkles įkliuvusi J. Jefimova iš jų ir vėl išsikapstė sausa, o toks šios istorijos posūkis abejingos nepaliko ir pačios R. Meilutytės, išreiškusios kritišką savo nuomonę.

„Sveikinu FINA, praradusią tūkstančių plaukikų ir sirgalių pasitikėjimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ ironiškai rėžė Lietuvos „auksinė žuvelė“.

DELFI primena, kad Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) antradienį (liepos 12-ą dieną) J. Jefimovai panaikino visus kaltinimus dėl dopingo vartojimo ir leido jai vykti į Braziliją.

Tai patvirtino pats Rusijos sportininkės advokatas Artiomas Pancevas.

„Atėjo oficiali FINA informacija apie tai, kad J. Jefimovai buvo panaikinti visi kaltinimai. Ji gali laisvai dalyvauti varžybose. Jai nebus taikoma jokia bausmė“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS citavo A. Pancevo žodžius.

Tai nepatiko ne tik pačiai Rūtai, bet ir jos treneriui Jonui Ruddui, nesidrovinčiam apie dopingo skandalus viešai išreikšti savo kritiškos nuomonės.

„Sukčiams – taip. Sąžiningumui, principingumui ir garbingai kovai – ne. Štai kokie standartai“, – „Facebook“ paskyroje parašė jis. Keturiskart pasaulio čempionė J. Jefimova prie Rusijos plaukimo rinktinės stovyklos prisijungs jau rugpjūčio 1-2 dienomis.

FINA dėl tokio sprendimo kritikavo ne tik R. Meilutytės stovykla, bet ir garsūs užsienio plaukikai.

Ne pirmas kartas

J. Jefimova jau buvo diskvalifikuota ir anksčiau Rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo, kuris draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ų rugsėjo pabaigoje.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmas mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antras – vasario 24-ą (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – tuomet atskleidė plaukikės atstovas Andrejus Mitkovas.

Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko. Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui.

Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2015 metų rugsėjo 30 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami. Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo.

Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1071)