Pergalės kaina – solidi. Nugalėtojai galės išvengti prognozuojamos pusfinalio akistatos su nenuspėjamu Klaipėdos „Neptūnu“ ir turės namų aikštės pranašumą iki pat finalo serijos, kurioje savi sirgaliai gali būti labai svarbi smulkmena.

Nei „Žalgiris“, nei „Lietuvos rytas“ nenori užleisti reguliariojo sezono nugalėtojų sosto, todėl didysis Lietuvos derbis bus dar karštesnis.

Argentinietis atnešė pergales

Kai prie „Lietuvos ryto“ vairo vasario viduryje stojo argentinietis Marcelo Nicola, sostinės klubas LKL pirmenybėse laimėjo visas 15 rungtynių. Tarp jų – ir fantastiškai sužaistą mačą su „Žalgiriu“ 93:66.

M. Nicola „Lietuvos ryte“ kol kas patyrė tik du pralaimėjimus – LKF taurės finale „Žalgiriui“ ir Europos taurės ketvirtfinalyje Izmyro „Karsiyaka“ ekipai.

„Rezultatai patys kalba už trenerį. Jie rodo, kad M. Nicola dirbo teisinga linkme. Laukia labai rimtas mūšis“, – „Lietuvos ryto“ trenerį gyrė „Žalgirio“ vairininkas Gintaras Krapikas.

„Dabar „Lietuvos rytas“ žaidžia daug brandesnį krepšinį. Ypatingai – gynyboje. Palyginus su pirmosiomis rungtynėmis, žaidimo braižas labai pasikeitė. Vilniaus komanda tapo solidesnė“, – treneriui antrino „Žalgirio“ snaiperis Artūras Milaknis.

„Lietuvos ryto“ gynėjas Adas Juškevičius sutinka, kad permainos išėjo į gerą: „Atėjus naujajam treneriui rezultatai tapo dar geresni. Galbūt tai reiškia, kad pagerėjo ir žaidimas. Viską atspindi rezultatai.“

Favoritas – „Žalgiris“

Solidžius rezultatus demonstruoja ir „Žalgiris“. Prieš dvi savaites pasirodymą Eurolygoje baigę Lietuvos čempionai po paskutinio pralaimėjimo „Lietuvos rytui“ laimėjo 11 rungtynių eilės.

Penkerias pastarąsias rungtynes žalgiriečiai laimėjo vidutiniškai net 31,2 taško skirtumu.

„Po Eurolygos „Žalgiris“ visą dėmesį sutelkė LKL. Manau, kad jie – rungtynių favoritai“, – teigė „Lietuvos ryto“ strategas M. Nicola.

Vilniečių treneris pabrėžė, kad didžiausias ‚Žalgirio“ pranašumas – namų aikštė.

„Kauniečiai privalės laimėti. Bet mes bandysime pridaryti jiems problemų“, – teigė M. Nicola.

„Namų aikštės pranašumas bus didelis faktorius, – sakė G. Krapikas. – Tikiuosi, žiūrovai supranta rungtynių svarbą ir mus palaikys gausiai.“

Kovo 8-ąją „Lietuvos ryto“ pasiekta pergalė prieš „Žalgirį“ buvo pirmoji šį sezoną. Kitos dvi rungtynės baigėsi žalgiriečių pergalėmis 91:77 ir 84:82.

Laukia kitokio scenarijaus

„Lietuvos rytas“ nesitiki, kad Kaune realu tikėtis lengvo pasivaikščiojimo 27 taškų skirtumu.

„Būtų sunku tikėtis tokių pat lengvų rungtynių. „Žalgiris“ padarė išvadas, – įsitikinęs A. Juškevičius. – Bet turime žaisti savo žaidimą, kurį demonstruojame pastaraisiais mėnesiais. Manau, kad pastaruoju metu rungtyniaujame solidžiai. Reikia būti savimi ir viskas bus gerai.“

M. Nicola pabrėžė, kad Kaune svarbiausia bus koncentracija nuo pirmos, iki paskutinės minutės.

„Ruošiamės „Žalgirio“ siurprizams, bet mums svarbiausia galvoti apie savo žaidimą. Aikštėje turime įgyvendinti savo užduotis“, – teigė „Lietuvos ryto“ strategas.

„Norėjome finišuoti ramiau, bet taip išėjo, kad viskas nusikėlė iki paskutiniųjų rungtynių. Bus geros rungtynės, nes visi labai norės laimėti. Aišku, žiūrovams nuo to tik įdomiau“, – teigė A. Milaknis.

Dėl vieno lyderių – klaustukas

G. Krapikas ketvirtadienį dar nežinojo, ar rungtynėse su „Lietuvos rytu“ aikštėje pasirodys vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

Po Eurolygos treneris leido 21 metų 210 cm ūgio lietuviui atsipūsti ir iki LKL atkrintamųjų varžybų visiškai išsigydyti vasarį patirtą čiurnos traumą.

Kai vidutiniškai 10,5 taško šį sezoną pelnantis ir 5,8 kamuolio atkovojantis A. Gudaitis praleido susitikimą su „Lietuvos rytu“, vilniečiai laimėjo 93:66.

Per dvejas ankstesnes tarpusavio rungtynes A. Gudaitis į „Lietuvos ryto“ krepšį mesdavo vid. 8,5 taško ir atkovodavo 3,5 kamuolio.

Sostinės ekipos stovykloje negaluojančiųjų nėra. „Esame pasiruošę, viskas gerai. Net jei kažkas jaučia kokį nors skausmą, visi vis tiek labai nori žaisti tokiose rungtynėse“, – šypsojosi M. Nicola.

A. Gudaitis „Žalgiryje“ pagal rezultatyvumą rikiuojasi antras. Rezultatyviausiai žaidžia Jamesas Andersonas (13,2 tšk.). A. Milaknis įmeta 9,9, Paulius Jankūnas – 8,4, Lukas Lekavičius – 7,8 taško.

„Lietuvos ryte“ pirmaisiais smuikais griežia Gediminas Orelikas (14,5 tšk.), Antanas Kavaliauskas (12,1 tšk.), Kšyštofas Lavrinovičius (11,4 tšk.) ir Martynas Gecevičius (10,9 tšk.).

Atkrintamųjų žemėlapis

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynių nugalėtojas BEKO-LKL ketvirtfinalyje susitiks su Panevėžio „Lietkabeliu“ (8 vieta). Pralaimėjusi komanda serijoje iki dviejų pergalių kausis su „Šiauliais“ (7).

Iš trečiosios vietos nebepajudės Klaipėdos „Neptūnas“, kuris ketvirtfinalyje susitiks su Alytaus „Dzūkija“.

4-5 vietoje bus tarpusavyje žaisiantys Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Utenos „Juventus“. Tiesa, komandos dar neišsiaiškino, kam priklausys namų aikštės pranašumas.

Geresnėje situacijoje – „Pieno žvaigždės“. Pasvaliečiams užtenka įveikti „Dzūkiją“ ir jie bus ketvirti. Tačiau jei „Pieno žvaigždės“ pralaimės Alytuje, o „Juventus“ nugalės Kėdainių „Nevėžį“, ketvirti bus uteniškiai.

LKL pusfinalyje reguliariojo sezono nugalėtojo („Žalgiris“ arba „Lietuvos rytas“) ir „Lietkabelio“ poros nugalėtojas susitiks su „Pieno žvaigždžių“ ir „Juventus“ poros nugalėtoju.

Kitame pusfinalyje „Neptūno“ ir „Dzūkijos“ poros nugalėtojas susitiks su antrąją vietą turnyro lentelėje užėmusios komandos ir „Šiaulių“ poros nugalėtoju.

„Pralaimėjimas daug ką keis, – apie paskutiniąsias reguliariojo sezono rungtynes kalbėjo M. Nicola. – Tačiau net ir tuo atveju nesižvalgysime atgal. Apskritai, dabar negalvojame apie tokį scenarijų. Mąstome tik apie pergalę. Visiškai ja tikime.“

„Tikimės laimėti ir būti pirmi“, – karingai nusiteikęs ir A. Milaknis.