Tą savo auklėtiniams įkalti į galvą mėgino ir Fynikso „Suns“ treneriu dirbantis buvęs legendinis Jutos „Jazz“ ekipos snaiperis Jeffas Hornacekas, tačiau nesėkmingai.

Varžovus talžė lyg King Kongas – 15 taškų per kėlinį

Jonas Valančiūnas jau per pusantros minutės privertė du kartus prasižengti pagrindinį varžovų aukštaūgį Milesą Plumlee, o pats per pirmą kėlinį į „Suns“ krepšį suvertė 15 taškų (tik trim mažiau nei buvo apskritai jo šio sezono rekordas – DELFI).

Lietuvis ir toliau dominavo aikštėje: sumetė 10 dvitaškių iš 11-os, 7-ias baudas iš 8-ių, atkovojo 11 kamuolių ir pasiekė savo karjeros rezultatyvumo rekordą – 27 pelnyti taškai. Tačiau ketvirto kėlinio viduryje, kai sprendėsi mačo nugalėtojas, jis netikėtai buvo pakeistas.

Toks Dwane'o Casey sprendimas gerokai nustebino „The Toronto Sun“ žurnalistą Ryaną Wolstatą.

„Ginantis pastatykite J. Valančiūną prieš P. J. Tuckerį, o kitoje aikštės pusėje leiskite jam tęsti savo darbą. Jie negali jo sustabdyti. Žinau, kad varžovai Jonui yra per greiti, bet jis tiesiog traiško „Suns“. Labai keista, kad jis dabar ant suolo“, – savo nusivylimo neslėpė jis.

Spirgėjo ir pats J. Valančiūnas, kuris jautė, kad tai – jo vakaras. Tačiau lietuvis iki pat finalo sirenos taip ir nebepakilo iš vietos. Laimei, „Raptors“ klubas laimėjo 104:100 ir įsirašė jau 12-ą pergalę iš 14-os galimų.

„Šis – naujas, daug agresyvesnis J. Valančiūnas yra didžiulis „Raptors“ ginklas. Jis išprovokuoja daugybę pražangų“, – toliau gyrė mūsiškį R. Wolstatas.

„Antrą kartą per tris susitikimus Jonas žemesnę varžovų priekinę liniją talžė taip kaip King Kongas jį puolančius lėktuvus“, – vaizdingai palygino „The Toronto Sun“ apžvalgininkas.

Beje, jis ne – ne pirmas, įžvelgęs panašumų tarp galingai po krepšiu žaidžiančio „centro“ iš Lietuvos ir milžiniško dydžio gorilos, sudrebinusios viso pasaulio kino teatrus: po 2014-ais Ispanijoje prabėgusio pasaulio čempionato svetainėje youtube.com pasirodė įspūdingas filmukas su J. Valančiūno žaidimo epizodais ir reperio DeStorm Power daina „King Kong“.

DELFI įspėja, kad vaizdo klipe skamba ir necenzūrinė leksika (N-18):

213 cm uteniškis po dvikovos su „Suns“, kaip jam jau įprasta, savo individualaus pasirodymo nesureikšmino, tik dėkojo jį dažniau nei įprasta pastebėjusiems komandos draugams.

„Aš tiesiog esu kovotojas. Ar toks kaip Mike'as Tysonas? (Kanados žurnalistai parodė į JV marškinėlius su garsiojo boksininko atvaizdu – DELFI). Ne visai, bet kažkiek panašus“, – nusišypsojo jis.

Įdomu, kad 15 taškų per vieną ketvirtį įmetęs J. Valančiūnas netapo Lietuvos rekordininku. 2008 metų spalio 17 d. Denverio „Nuggets“ klubui atstovavęs Linas Kleiza per antrą rungtynių su Jutos „Jazz“ ekipa (120:109) kėlinį surinko net 20 taškų, o iš viso – 41-ą ir iki šiol pirmauja pagal šiuos rodiklius tarp visų mūsų šalies krepšininkų.

Jonas Valančiūnas ir King Kongas (Reuters ir AOP nuotr.)

J. Valančiūnas – šeštas taikliausias žaidėjas visoje NBA

Kodėl reikia sodinti ant suolo 22-ejų metų J. Valančiūną ketvirtame kėlinyje ar net trečio viduryje, žino turbūt tik D. Casey ir „Raptors“ vadovai. Tačiau faktas, kad tai stebina ir paprastus fanus, ir lygos ekspertus. Kodėl? Todėl, kad lietuvis yra ne tik visa galva taikliausias Toronto klubo atstovas bei geriausias kovotojas dėl kamuolių, bet ir pirmas pagal taiklumą žaidėjas visoje Rytų konferencijoje bei šeštas apskritai NBA (tarp 450 krepšininkų – DELFI)!

Per paskutinis tris mačus 20 dvitaškių iš 23 pataikęs JV šoktelėjo į šeštą taikliausių lygos žaidėjų sąrašo vietą. Lietuvis šį sezoną įmetė 57 dvitaškius iš 96 (59,4 proc.) ir dabar nusileidžia tik keturiems krepšininkams: Brandanui Wrightui (68/85 metimai iš žaidimo, 80 proc.), DeAndre Jordanui (49/65, 75,4 proc.), Tysonui Chandleriui (62/89, 69,7 proc.), Marreese'ui Speightsui (57/89, 64 proc.) ir Andrew Bogutui (49/80, 61,3 proc.).

Visų laikų NBA rekordas iki šiol priklauso Wiltui Chamberlainui, 1972-1973 metų sezone metusiam net 72,7 proc. taiklumu. Tuo metu taikliausias 1947-1948-ų žaidėjas Bobas Feerickas pataikydavo tik 34 proc. savo bandymų.

Antras pagal taiklumą „Raptors“ gretose šiemet – gynėjas Kyle'as Lowry, krepšį atakuojantis 46,8 proc. taiklumu (87/186 metimai), t. y., beveik 13 procentų prasčiau nei J. Valančiūnas.

Trečias Toronte – Louisas Williamsas (59/134, 44 proc.), ketvirtas – Terrence'as Rossas (55/127, 43,3 proc.) ir tik penktas – DeMaras DeRozanas (94/235, 40 proc), už lietuvį kamuolį į krepšį metantis beveik 2,5 karto dažniau...

J. Valančiūnas patikimumu lenkia net NBA superžvaigždžių – LeBrono Jameso, Jameso Hardeno ir Kobes Bryanto – taikiklius. Pirmasis pataiko 47,1 proc. (114/242), antrasis – 40,1 proc. (97/242), o trečiasis – vos 38,1 proc. savo šūvių (128/336).

Be to, skirtingai nei Dwightas Howardas ar kai kurie kiti NBA aukštaūgiai, lietuvis beveik be priekaištų realizuoja ir baudų metimus – 46 iš 57 bandymų, 81 proc. (59-as rezultatas lygoje), todėl tikrai neturėtų kelti baimės treneriui laikyti aikštėje jį lemiamu metu. Nepaisant to, JV žaidimo laikas, palyginti su antru jo sezonu už Atlanto, yra sumažėjęs kone keturiomis minutėmis – nuo 28,2 iki 24,5 min.
J. Valančiūnas – šeštas taikliausias žaidėjas visoje NBA (nba.com)

Kitas Lietuvos atstovas Donatas Motiejūnas, ginantis Hjustono „Rockets“ klubo garbę, dvitaškius taip pat meta pakankamai taikliai – 28 iš 58 bandymų (48,3 proc.), tačiau įskraidina vidutiniškai tik kas ketvirtą tritaškį – 5/21 (23,8 proc). Tiesa, pagal šį rodiklį jis nedaug atsilieka nuo lietuvių kilmės snaiperio Niko Stausko (8/31, 25,8 proc.) iš Sakramento „Kings“ komandos.

J. Valančiūnas žengia 19-as pagal užfiksuotus dvigubus dublius, jie jo sąskaitoje – jau keturi. D-Mo su vienu dvigubu dubliu dalinasi 81-ą poziciją.

Po 8,1 atšokusio kamuolio per akistatą sugriebiantis JV – 27-as lygoje, tačiau, jei rikiuotume pagal atkovojamus kamuolius per vieną žaidimo minutę, jis būtų visiškai šalia pirmo dešimtuko (per 48 min. jam priskaičiuojama 15,8 kam.).

Po 5,8 kamuolio nusiimantis Donatas – kol kas 68-oje vietoje (per 48 min. jam priskaičiuojama 11,6 kam.).

Donatas Motiejūnas ir Carmelo Anthony
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)