Jame – 24-ios pavardės. Lygiai pusė iš jų – 12-a žaidėjų – šį sezoną atstovauja Lietuvos ekipoms: septyni Kauno „Žalgiriui“, trys Vilniaus „Lietuvos rytui“ ir po vieną Prienų „Rūdupiui“ bei Kauno „Baltams“.

Jau aišku, kad vietos Lietuvos rinktinės sudėtyje, palyginti su 2011 metų Europos čempionatu, neteko tik sveikatos problemų kamuojamas Marijonas Petravičius. Darjušas Lavrinovičius į galutinį dvyliktuką nepateko į praėjusiais metais.

„Sąraše iš rinktinės senbuvių nėra M. Petravičiaus dėl sveikatos ir nėra vieno iš brolių – Darjušo Lavrinovičiaus. Galvojame, kad suradome jam pakaitalą. Be to, Darjušui sunkiau, kai būna įtemptas pasiruošimo procesas, daug rungtynių“, – permainų priežastis vardijo K. Kemzūra.

„Tarp kandidatų – daug matytų arba buvusių rinktinės žaidėjų, bet yra ir keletas naujokų. Pavyzdžiui, R. Alijevas, Ž. Janavičius ir A. Juškevičius anksčiau buvo tik antrose rinktinėse, o D. Dulkys ir A. Kavaliauskas – apskritai naujokai“, – tęsė treneris.

Paklaustas, kodėl sąraše – net 24-ios pavardės, K. Kemzūra tai aiškino sunkiu sezonu.

„Darome daugiau išplėstinį sąrašą, nes nors sezonas eina į pabaigą, dar liko nemažai laiko. Visada būna šiokių tokių dvejonių, todėl ir skelbėme išplėstinį sąrašą. Šį kartą lengviau buvo tik gal dėl to, kad su daugeliu aš jau esu pažįstamas ir žinau jų galimybes. Noriu pasiųsti žinutę visiems 24-iems kandidatams, kad jie būtų pasiruošę. Visgi į pirmą stovyklą, manau, kviesime – jau tik 15-a žaidėjų“, – tikino jis.

„Ne visų turime galutinius sprendimus. Š. Jasikevičiaus galutinai dar nėra apsisprendęs. Tas penkioliktukas turėtų paaiškėti gegužės viduryje“, – teigė strategas.

Pasiteiravus, ar po traumos jau baigia atsigauti Rimantas Kaukėnas, treneris vylėsi, kad taip.

„Kalbėjau su Rimu ir gydytojais prieš keletą savaičių ir jis mane labai nudžiugino. Jo atsistatymo procesas vyksta labai sparčiai – visi žinome apie jo valią ir darbštumą. Jis jau pradeda treniruotis su komanda kartu. Jo planas – gegužės pradžioje pradėti žaisti. Tiesa, Sienos klubas vėl pretenduoja kovoti dėl Italijos čempiono titulo. Tokiu atveju paskutinės rungtynės gali vykti net birželio 21 dieną, todėl neaišku, ar jis spės prisijungti prie rinktinės nuo pirmų dienų. Panaši situacija ir su Martynu Pociumi. Visi kiti turėtų prisijungti bent jau nuo antros stovyklos“, – svarstė K. Kemzūra.

K. Kemzūra nebuvo linkęs sureikšminti to, kad sužeidimų nepavyksta išvengti Linui Kleizai.

„Su Linu paskutiniu metu nebuvau susisiekęs. Bet jis nusiteikęs, nes jam sezonas baigsis anksčiau ir jis grįš į Lietuvą rengtis vasarai“, – sakė K. Kemzūra.

Jis taip pat pridūrė, kad netiki, jog kurie nors užsienio klubai trukdys vienam ar kitam žaidėjui atstovauti savo šalies rinktinei: „Klubai oficialiai neturi teisės trukdyti žaidėjams važiuoti į rinktinę, bet, žinoma, jie nelabai džiaugiasi, kad po ilgo sezono jų krepšininkai nesiilsi. Iš kitos pusės, jei žaidėjas sportuoja, jis tobulėja. Taigi niekas neturėtų labai didelių pagalių kaišioti“.

Be K. Kemzūros, spaudos konferencijoje dar dalyvavo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Visas išplėstinis Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Šarūnas Jasikevičius (Atėnų „Panathinaikos“)
Mantas Kalnietis (Kauno „Žalgiris“)
Rolandas Alijevas (Samaros „Krasnyje Krylja)
Adas Juškevičius (Prienų „Rūdupis“)
Žygimantas Janavičius (Kauno „Žalgiris“)
Rimantas Kaukėnas (Sienos „Montepaschi“)
Martynas Gecevičius (Pirėjo „Olympiacos“)
Tomas Delininkaitis (Kauno „Žalgiris“)
Martynas Pocius (Madrido „Real“)
Renaldas Seibutis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Deividas Dulkys (NCAA)
Simas Jasaitis (Ankaros „Turk Telekom“)
Jonas Mačiulis (Kauno „Baltai“)
Linas Kleiza (Toronto „Raptors“)
Mindaugas Kuzminskas (Kauno „Žalgiris“)
Mindaugas Katelynas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Tadas Klimavičius (Kauno „Žalgiris“)
Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“)
Darius Songaila (Valjadolido „Blancos de Rueda“)
Kšyštofas Lavrinovičius (Sienos „Montepaschi“)
Antanas Kavaliauskas (Rygos VEF)
Donatas Motiejūnas (Gdynės „Asseco Prokom“)
Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“)
Jonas Valančiūnas (Vilniaus „Lietuvos rytas“).

Primename, kad pirmą treniruočių stovyklą rinktinės kandidatai pradės gegužės 30 d. Druskininkuose ir ten sportuos savaitę. Vėliau komanda stovyklaus Palangoje (birželio 6-16 d.) ir prieš kelionę į JAV miestą Hjustoną išmėgins jėgas su Makedonijos bei Graikijos rinktinėmis.

Atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyras Venesuelos sostinėje Karakase vyks liepos 2-8 d, o lietuviai grupės varžybose kausis su šeimininkų ir Nigerijos komandomis.

Dėl paskutinių trijų olimpinių kelialapių Karakase iš viso kovos 12 rinktinių: Angola, Dominikos Respublika, Makedonija, Graikija, Jordanija, Pietų Korėja, Lietuva, Naujoji Zelandija, Nigerija, Puerto Rikas, Rusija ir Venesuela.

Lietuvos rinktinės kontrolinių rungtynių grafikas:

Birželio 16 d. Lietuva – Makedonija (Klaipėda);

Birželio 17 d. Lietuva – Graikija (Kaunas);

Birželio 23 d. Lietuva – Didžioji Britanija (Hjustonas);

Birželio 27 d. Lietuva – Rusija (Hjustonas);

Birželio 29 d. Lietuva – Didžioji Britanija (Hjustonas).