Pasitelkė ir vaizduotę

Į teismą L. Capicchioni kreipėsi norėdamas įrodyti, kad M. Pocius neteisėtai nutraukė sutartį su italo įkurta „Interperformances“ agentūra.

Pastarosios paslaugomis krepšininkas naudojosi daugiau nei ketverius metus. Nutaręs, kad agento darbas jo netenkina, 2013-ųjų liepą M. Pocius pranešė atsisveikinantis su L. Capicchioni ir pasirinko buvusio „Interperformances“ konsultanto Virginijaus Buloto sūnaus Tado vadovaujamą „B baltics“ agentūrą.

Bet pakeisti agentą pasirodė ne taip paprasta: už tariamai pažeistas sutarties sąlygas L. Capicchioni iš 28-erių vilniečio pareikalavo milžiniškų pinigų.

San Marine registruotą agentūrą kartu su kolega iš JAV Herbu Rudoy valdantis italas gviešėsi ne tik komisinių nuo M. Pociaus kontrakto su Madrido „Real“ (Ispanija) klubu bei tokio pat dydžio kompensacijos dėl nutrauktos atstovavimo sutarties.

„Interperformances“ prezidentas taikėsi nusigriebti savo dalį ir nuo gynėjo dvejų metų trukmės kontrakto su Kauno „Žalgiriu“, kurį M. Pocius pernai buvo sudaręs jau padedamas naujo agento. Tiesa, nežinodamas, kokį atlyginimą sugrįžusiam krepšininkui įsipareigojo mokėti Lietuvos čempionai, L. Capicchioni pasikliovė savo nuovoka ir teismo paprašė 80 tūkst. eurų (276 tūkst. litų).

Sprendžiant iš bylos medžiagos, italas gerokai pervertino „Žalgirio“ finansines galimybes. Komisiniai agentui sudaro 10 proc. sutarties vertės, bet 800 tūkst. eurų M. Pocius Kaune nebūtų uždirbęs.

Praėjusiame sezone vieno ekipos lyderių alga siekė 220 tūkst. eurų (760 tūkst. Lt), o šiemet būtų šoktelėjusi iki 300 tūkst. eurų (1,035 mln. litų), jei po sunkios pėdos traumos įsibėgėjęs krepšininkas vasarą nebūtų persikėlęs į Stambulo „Galatasaray“ (Turkija) klubą.

2011-2013 metais rungtyniaudamas „Real“ gretose M. Pocius gaudavo kur kas didesnę algą: neatskaičius mokesčių, pirmą sezoną – 510 tūkst. eurų (1,76 mln. Lt), antrą – 680 tūkst. eurų (2,35 mln. Lt).

Bet nei „Real“, nei „Žalgirio“ pinigai į L. Capicchioni kišenę nenubyrės: FIBA Arbitražo teismas atmetė visas agento pretenzijas.

Teismas konstatavo, kad komisinius nuo sutarties su „Real“ L. Capicchioni per tarpininkus jau sumokėjo pats klubas. Be to, agentui nepavyko įrodyti, kad atstovavimo sutartį su „Interperformances“ M. Pocius nutraukė neteisėtai, todėl jis negaus nei kompensacijos, nei iš akies nustatyto mokesčio už kontraktą su „Žalgiriu“.

„Interperformances“ taip pat privalės padengti visas išlaidas, kurias dėl bylos patyrė abi ginčo pusės: iš viso 65 tūkst. litų.
Martynas Pocius

Klaidžioja teismų labirintuose

FIBA Arbitražo teismo verdiktas L. Capicchioni reiškė pralaimėtą mūšį, bet ne karą.

Šios trijulės, kuriai dabar taip pat atstovauja „B baltics“ agentūra, popieriai prastesni nei M. Pociaus, nes jų bylos dėl neteisėto atstovavimo sutarčių nutraukimo nukeliavo ne į FIBA, o į Lugano (Šveicarija) arbitražo teismą.

Taip nutiko dėl to, kad M. Pocius „Interperformances“ klientu tapo vėliausiai, kuomet jau buvo įkurtas ginčus tarp krepšinio pasaulio veikėjų kur kas operatyviau sprendžiantis FIBA Arbitražo teismas.

Tuo tarpu įrodyti savo tiesą Lugano arbitraže lietuviams sekasi sunkiau: R. Javtokas bylą pralaimėjo, P. Jankūnas ir T. Klimavičius tebesiteisia su L. Capicchioni agentūra.

Netrukus bylų karuselė pradės suktis ir Lietuvos teismuose: „Interperformances“ jau paprašė pripažinti Lugano arbitražo sprendimą dėl R. Javtoko Lietuvoje, savo ruožtu, tokiam scenarijui už akių mėginantis užbėgti P. Jankūnas pats padavė į Kauno apylinkės teismą L. Capicchioni, prašydamas pripažinti ankstesnę jo sutartį su „Interperformances“ negaliojančia.

Iš T. Klimavičiaus buvęs agentas reikalauja ketvirčio milijono eurų (860 tūkst. Lt), iš R. Javtoko – 400 tūkst. eurų (1,38 mln. Lt), o iš P. Jankūno – net 700 tūkst. eurų (2,4 mln. Lt) kompensacijos.

Tiesa, krepšininkams atstovaujančios advokatų kontoros „Lawin“ sporto teisės ekspertas Julius Zaleskis vylėsi, kad M. Pociui palankus teismo sprendimas turės reikšmės kitoms tebenagrinėjamoms byloms prieš buvusius „Interperformances“ klientus.

„FIBA Arbitražo teismas nurodė, kad atstovavimo sutarčių sąlygos, kurių tikslas – amžinai pririšti žaidėją prie agento, neatitinka pamatinių sąžiningumo ir teisingumo reikalavimų, todėl yra niekinės. Tai – ne pirma „Interperformances“ pralaimėta byla, analogišką išvadą teismas padarė ir kito buvusio agentūros kliento – serbo Marko Čakarevičiaus – atžvilgiu. FIBA Arbitražo teismo praktika turėtų vadovautis ir kiti arbitrai bei teisėjai. Priešingu atveju, sprendimai, įteisinantys žaidėjų tarnavimą agentui ir akivaizdų agentų nesąžiningumą, neturėtų būti pripažįstami Lietuvoje kaip prieštaraujantys viešajai tvarkai“, – DELFI tvirtino teisininkas.

Primename, kad prisiteisti pinigų L. Capicchioni mėgina ir iš buvusio savo bendražygio V. Buloto bei „Žalgirio“ klubo.

Tikisi atimti agento licenciją

Pabėgusius klientus palaidoti po ieškinių lavina susiruošusį „Interperformances“ prezidentą lietuviai įskundė FIBA, kaltindami nesąžiningu elgesiu.

FIBA generaliniam sekretoriui Patrickui Baumannui adresuotą raštą pasirašė ne tik keturi teismuose atsidūrę krepšininkai, bet ir kiti žaidėjai, praeityje turėję reikalų su L. Capicchioni: Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis, Tomas Delininkaitis, Donatas Motiejūnas.

Parašus po skundu taip pat suraitė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Remigijus Milašius.

Dokumente tikinama, kad L. Capicchioni nusižengia agentų etikos normoms, išnaudodamas savo didesnę derybinę galią ir versdamas žaidėjus pasirašyti lygiateisiškumo principus pažeidžiančias atstovavimo sutartis. FIBA prašoma panaikinti italui išduotą agento licenciją.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)