Keistų FIBA tvarkaraštį, kad išvengtų dubliavimosi

LKF pretenduoja rengti vyrų atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyrą, pasaulio jaunių vaikinų (iki 17 metų) pirmenybes, taip pat Europos jaunių (iki 18 metų) vaikinų bei merginų čempionatus.

„Užsimojome tikrai labai plačiai“, – DELFI sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Kol kas oficialiai patenkinta tik viena LKF paraiška: kitąmet Lietuvoje tikrai vyks planetos jaunių čempionatas. Tiesa, ne visi taškai sudėlioti ir dėl pastarųjų varžybų, mat numatytą pirmenybių datą (birželio 29-liepos 8 d.) dar gali pakoreguoti FIBA sprendimas, kam suteikti teisę priimti olimpinės atrankos turnyro dalyvius.

Kovos dėl paskutinių kelialapių į olimpinį Londoną vyks liepos 2-8 d., todėl, jei atrankos turnyras būtų patikėtas Lietuvai, LKF prašytų FIBA vadovybės leisti pasaulio septyniolikmečių čempionatą surengti anksčiau, kad jis nesidubliuotų su olimpinės kvalifikacijos varžybomis.

Europos čempionatais dalinsis su latviais

Europos 18-mečių vaikinių A diviziono ir merginų B diviziono čempionatus lietuviai ketina organizuoti kartu su latviais. Pagal paruoštą planą, vaikinų čempionato atkrintamosios varžybos ir finalai vyktų Lietuvoje, merginų – Latvijoje, o grupių etapo turnyrais pasidalintų abi šalys.

Senojo žemyno jaunimo čempionatų šeimininkus „FIBA Europe“ turėtų paskelbti lapkričio viduryje, tačiau jau dabar beveik neabejojama, kad bendros Lietuvos ir Latvijos paraiškos bus įvertintos palankiai.

Preliminariai numatyta 18-mečių vaikinų pirmenybes rengti kitų metų rugpjūčio 9-19 d., merginų B diviziono varžybas – liepos 26-rugpjūčio 5 d.

Makedonų nesmerkia

Rungiantis dėl teisės organizuoti olimpinės atrankos turnyrą Lietuvos pozicijos nėra tokios tvirtos – kortas LKF vadovams sumaišė paskutinę akimirką paraišką FIBA įteikusi Makedonijos krepšinio federacija (MKF).

Nors lietuviai buvo įtikinę makedonus nekelti savo kandidatūros ir nekonkuruoti tarpusavyje, apsigalvoti MKF privertė šalies Vyriausybė, pažadėjusi padengti visus turnyro rengimo kaštus ir primygtinai paraginusi federaciją teikti paraišką.

„Dabar MKF vadovai prieš mus jaučiasi nepatogiai, atsiprašinėja, bet juos galima suprasti. Visi turbūt gali tik pasvajoti apie tai, kad Vyriausybė tiesiog bruktų federacijai pinigus“, – teigė M. Balčiūnas.

Didžiausiu Makedonijos koziriu užkulisinėje kovoje dėl olimpinės atrankos turnyro laikoma ne tik garantuota valstybės parama, bet ir faktas, kad šioje Balkanų šalyje stambių krepšinio renginių dar nėra vykę.

Tuo tarpu Angolos ir Venesuelos pateiktos paraiškos nėra vertinamos itin rimtai: krepšinio kuluaruose spėliojama, kad šių valstybių atstovus kelti savo kandidatūras paakino pati FIBA, pageidavusi, kad dėl teisės organizuoti olimpinės atrankos varžybas konkuruotų ne vien Europos valstybės.

Ieškos pamainos M. Špokui

Prieš tarptautinių varžybų maratoną LKF burti nuo nulio darbuotojų komandos, atsakingos už čempionatų organizavimą, nereikės. Vis dėlto, anot M. Balčiūno, naujų užduočių sulauks ne visas darbą baigiančio „Eurobasket 2011“ organizacinio komiteto personalas.

„Kai kuriuos žmones išlaikysime, bet ne visus. Mūsų biudžeto nepakanka išlaikyti visus darbuotojus tokiomis sąlygomis, kokios buvo anksčiau, kai papildomą finansavimą skyrė valstybė“, – aiškino LKF generalinis sekretorius.

„Eurobasket 2011“ organizacinio komiteto komanda, kurią sudarė 22 žmonės, praėjusį mėnesį sumenko perpus. Likę darbuotojai iki gruodžio 31 d. dar ruoš dokumentus ir ataskaitas įvairioms valstybės institucijoms bei „FIBA Europe“.

Pasak M. Balčiūno, po Naujųjų metų LKF greičiausiai teks ieškoti naujo būsimų pirmenybių organizatorių grupės vadovo, kadangi „Eurobasket 2011“ organizacinio komiteto direktorius Mindaugas Špokas planuoja keisti veiklos profilį.

Iki šiol Lietuvoje buvo surengti keturi įvairių amžiaus grupių tarptautiniai čempionatai: 2011 metais šalyje vyko Europos suaugusiųjų pirmenybės, 2010 metais – žemyno 18-mečių, 2009 metais – 16-mečių, 2002 metais – 20-mečių čempionatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją