Antradienį Kaune surengta LKF metinė ataskaitinė konferencija, kurios metu apžvelgta ir finansinė federacijos padėtis. LKF prezidentas Arvydas Sabonis teigė, kad praėjusiais metais LKF biudžetas siekė apie 12 mln. Lt. Nors LKF sulaukė pagyrų už pastangas rinkti biudžetą, pasigirdo ir replikų, kad biudžetas galėtų būti didesnis.

„Atvirai – rezervų matome labai mažai. Rinka pas mus labai ribota. Nebent – užsienio investuotojai. Tuomet nukentėtų TV žiūrovai. Kaip žinote, tiek futbole, tiek krepšinyje visus pinigus sudaro TV kontraktai. Tai nesinorėtų eiti keliu, kai mūsų draugiškų rungtynių matomumas taptų ribotas. Nesinoti kažkam parsiduoti“, - teigė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Maždaug du trečdalius LKF biudžeto sudaro rėmėjų pinigai. M. Špokas tikina, kad kone visą savo laiką LKF skiria pinigų paieškai.

„Šiek tiek liūdna konstatuoti, kad federacija 90 proc. laiko ir daugiau dirba su rėmėjais, jų paieška ir atidirbimu jiems. Labai lengva pažiūrėti – 70 proc. biudžeto yra rėmėjų lėšos. Ir su Arvydo Sabonio įvaizdžiu. Kitos federacijos gali mėgautis 95 proc. valstybiniu finansavimu. Mes tuo pasidžiaugti negalime, nors labai norėtume, kad 90 proc. laiko galėtume skirti krepšinio problemom, o jų yra labai daug ir čia tikrai visą dieną visko nesudėliotume“, - sako M. Špokas.

LKF vadovai tikina, kad neskiriant reikiamo dėmesio Lietuvos krepšinis gali patirti nuopolį.

„Kitoms sporto šakoms nereikia rankos ištiesus ieškoti. Mes lengvai ištiestą ranką surandame vyrų rinktinei, bet nė karto nesame gavę kažkokio pasiūlymo moterims, jaunimui. Visi žiūri į vyrų rezultatą. Tai yra rinkodaros projektai. Tai parama tik vadinama. Tai labai paprastas dalykas – įvaizdžio pirkimas, produkto disponavimas. Tai ateityje tikrai norisi valstybės. Tikrai turime ką pateikti - esame pasaulyje ketvirti. (...) Tai nenormali situacija. Arba vėl krepšinis kažkada labai susilpnės, kad vėl reikėtų pradėti rūpintis strategijos kūrimu ir užlipti į tą kalną“, - perspėja M. Špokas.

Teigiama, kad 90 proc. LKF biudžeto lėšų lieka Lietuvoje, nes rinktinės stovyklas stengiasi organizuoti savo šalyje.

„Valstybė įdeda apie 30 proc. mums reikalingų lėšų, o mes atgal sugeneruojame tris kartus daugiau. Tai mes darome importą, o ne eksportą“, - sako M. Špokas.

Kaip pavyzdį LKF vadovai pateikia faktą, kad rugpjūtį Kaune vyks eilė čempionatų ir draugiškų turnyrų. Jų metu komandos kone visam mėnesiui užpildys penkis Kauno viešbučius.

Einamieji LKF klausimai ir ateities projektai

„Džiaugiuosi, kad praėję metai Lietuvos krepšiniui buvo sėkmingi. Įrodėme pasauliui, kad neveltui esame ketvirti pasaulyje, puikiai pasirodė moterys. Taip pat džiaugiuosi, kad turime pagrįstą ir subalansuotą biudžetą. Dabar reikia toliau siekti svarbiausių tikslų – kad vyrų ir moterų rinktinės patektų į olimpines žaidynes Rio de Žaneire. Šie metai yra labai svarbūs“, – konferencijoje sakė LKF prezidentas A. Sabonis.

Konferencijos delegatai patvirtino naujus dėl LKF stojamąjį ir nario mokesčius, pasikeitusius dėl euro įvedimo. Dėl tos pačios priežasties buvo patvirtinti ir pakoreguoti krepšininkų, neturinčių Lietuvos Respublikos pilietybės, limito registruojant juos Lietuvos krepšinio lygų 2015-2016 metų sezono čempionatų rungtynėse ir trenerio, neturinčio Lietuvos Respublikos pilietybės, registravimo Lietuvos vyrų ir moterų krepšinio lygų varžybose mokesčiai.

Konferencijos dalyviai taip pat balsavo už Lietuvos krepšinio federacijos 2011 metų konferencijos spalio 24 d. nutarimo Nr. 2011/10-09 „Dėl komandų automatinio perėjimo iš aukštesnės lygos į žemesnę lygą ir iš žemesnės lygos į aukštesnę lygą laikantis sportinio principo, be peržaidimo rungtynių serijos“ pakeitimą. Priimta ir nauja LKF įstatų redakcija.

„Pakeitimai nėra esminiai, jie tik leidžia sklandžiau vykdyti kasdienę LKF veiklą“, – sakė M.Špokas.

Delegatai taip pat balsavo už planą Kaune įkurti krepšinio namus-muziejų. Jis turėtų taptų traukos centru užsienio turistams ir puikus pavyzdžiu jaunajai kartai.

Panašūs sporto namai yra Izraelyje, Prancūzijoje, Kroatijoje ir daugelyje kitų valstybių. Krepšinio namuose šalia Ženevos ežero drauge su šios sporto šakos muziejumi yra įsikūrusi ir tarptautinė krepšinio federacija FIBA.

Konferencijos metų LKF garbės ženklu už nuopelnus Lietuvos krepšiniui buvo apdovanotas kaunietis krepšinio arbitras Raimundas Barauskas.

LKF padėkos ženklu už nuopelnus Lietuvos krepšiniui apdovanotas žurnalistas Vidas Mačiulis.

Rokiškio krepšinio federacija 40 metų ir Vilniaus miesto veteranų sporto klubas „Kamanė“ 20 metų veiklos proga apdovanoti atminimo dovanomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)