FIFA korupcijos skandalas ir įtariamųjų areštai nesukėlė rezonanso gretimoje Ženevoje.

„Aš tik grįžęs į Lietuvą kitą rytą perskaičiau, kas įvyko“, – DELFI prisipažino Romualdas Brazauskas.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinis direktorius buvo vienas iš penkiolikos Europos lygų vadovų, pakviestų į susitikimą su FIBA atstovais.

Tiesioginė diskusija tarp nacionalinių lygų ir FIBA užsimezgė pirmą kartą – iki šiol pastaroji savo planais pertvarkyti tarptautinį rinktinių varžybų kalendorių dalinosi tik su Europos krepšinio lygų sąjunga (ULEB).

Pagal FIBA sumanymą, nuo 2017 metų vietos finaliniuose Europos ar pasaulio čempionatų etapuose vyrų rinktinės turės siekti atrankos varžybose, kurios vyks klubų sezono metu.

Tarptautinių varžybų langai numatyti lapkritį, vasarį ir birželį. Moterų krepšinyje naujoji tvarka įsigalios jau nuo kito sezono.

Bet nacionalinėms lygoms, atstovaujančioms klubų interesams, toks grafikas yra it ašaka gerklėje.

„Pateiktas kalendorius lygų netenkina – mūsų akimis, langų yra per daug, ir jie pernelyg sutrumpina mūsų sezoną“, – teigė R. Brazauskas.

Nors jis ir kitų šalių delegatai turėjo progą išsakyti savo nuogąstavimus, jokio kompromiso Ženevoje nebuvo prieita. Lygų atstovai tik išgirdo per dvi savaites sulauksią galutinio FIBA sprendimo.

Per tą patį laiką žadama pateikti daugiau informacijos ir apie naujus europinius klubų turnyrus, kuriuos užsimojo organizuoti FIBA, pakilusi į kovą su jos brukamo kalendoriaus nepripažįstančia Eurolyga.

Gegužę FIBA numetė jauką žemyno klubams, paskelbusi, neva naujų varžybų prizinis fondas kone dešimt kartų pralenks Eurolygą ir sudarys 150 mln. eurų.

Bet Ženevoje svečiai nieko naujo apie pritrenkiančius planus nesužinojo.

„Visus potencialius dalyvius pirmiausia domina finansinės sąlygos. Tai – pagrindinis klausimas“, – neslėpė R. Brazauskas.

Į susitikimą FIBA pakvietė 15-os lygų atstovus, tarp jų – ir Ispanijos, Graikijos, Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, taip pat VTB Vieningosios lygos. Tuo tarpu aštuonias Balkanų šalis vienijančios Adrijos lygos kviestinių svečių sąraše nebuvo.

FIBA atsisakė oficialiai pripažinti šį turnyrą, nes jame laikomasi ne pačios FIBA, o Eurolygos nustatytų krepšinio taisyklių.

Tiesa, toks paaiškinimas skamba veikiau kaip formalus pretekstas, kadangi taisyklių skirtumai nėra reikšmingi: pavyzdžiui, Eurolygoje rungtynių metu teisėjui užfiksavus ginčą, kamuolys komandai atitenka ne pagal eiliškumą, o yra metamas į viršų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)