Taip nuspręsta iš Londono surengtoje telekonferencijoje, kurioje tik vienas balsas buvo prieš (22-1) tai, kad būtų suspenduota Rusijos lengvosios atletikos federacijos (ARAF) narystė.

„Tai – pavojaus skambutis mums visiems. Šiandien mūsų sportas pateko į gėdingą situaciją. Mums reikia pažiūrėti į save, į sportą ir mes tai padarysime“, – sakė S. Coe.

„Priėmėme sprendimą preliminariai nušalinti Eusiją – tai griežčiausia sankcija, kurią šiuo metu galėjome pritaikyti, – nurodė jis. – Tačiau mes pasitarėme ir nusprendėme, kad visa sistema nuvylė atletus – ne vien Rusijoje, bet ir visame pasaulyje. Mes aiškiai sakome, kad bet kokio lygmens sukčiavimas nebus toleruojamas“, – pabrėžė S. Coe.

IAAF tarybą sudaro 27-i nariai, tačiau šį kartą nebuvo leista balsuoti Rusijos atstovui Michailui Butovui, pristačiusiam ARAF poziciją.

Tiesa, Rusijos pusei suteikta savaitė pasiaiškinimui.

Iš Rusijos taip pat atimta teisė rengti 2016 m. pasaulio sportinio ėjimo taurės varžybas ir 2016 m. pasaulio jaunimo čempionatą.

Visgi Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko tikino, kad šios sankcijos – tik laikinos ir visos problemos laikui atėjus bus išspręstos.

Primename, kad pirmadienį Ženevoje, Šveicarijoje, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) paskelbė savo išvadas dėl galimos korupcijos ir dopingo vartojimo lengvosios atletikos varžybose.

Nepriklausoma komisija paviešino 335 puslapius tyrimo medžiagos ir rekomendavo Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF) suspenduoti nuo varžybų visus Rusijos atstovus, nes šioje šalyje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas. Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius antidopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1000 potencialiai teigiamų dopingo testų.

Penkiems sportininkams, tarp jų – olimpinei 800 metrų bėgimo čempionei Marijai Savanovai ir tos pačios distancijos bronzos medalininkei Jekaterinai Poistogovai, ir penkiems treneriams siūloma taikyti diskvalifikaciją iki gyvos galvos.

Taip pat atimta akreditacija iš į nemalonę patekusios Maskvos antidopingo agentūros.

Apie įtariamą dopingo skandalą lengvojoje atletikoje pirmą kartą buvo užsiminta Vokietijos televizijos dokumentiniame filme, kuris buvo parodytas praėjusį gruodį.

Dokumente taip pat sakoma, kad Maskvos tyrimų laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenko nurodė sunaikinti 1417 tūkst. dopingo kontrolės testų, kad tyrėjai neturėtų jokių įrodymų.

Maskvos laboratorija prižiūrėjo sportininkų mėginių ištyrimą 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse ir turėtų dalyvauti FIFA antidopingo programoje 2018 metų pasaulio futbolo čempionate.

Praėjusią savaitę buvo pateikti kaltinimai buvusiam IAAF prezidentui Lamine'ui Diackui. Jis įtariamas korupcija ir pinigų plovimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (869)