Apie 200 šiauliečių bei miesto svečių turėjo galimybę pabendrauti tarpusavyje, pasirungti, skanauti kareiviškų ir medžioklių patiekalų.

Skambant maršui, Lietuvos valstybės vėliavą į šventės atidarymo aikštę įnešė jaunieji „Vairo“ regbininkai, už kurių iškilmingoje eisenoje žygiavo bei „Vairo“ regbio klubo regalijas nešė buvęs ilgametis komandos kapitonas, daugkartinis Lietuvos čempionas Darius Nosys, 2016 metų geriausias Lietuvos mažojo regbio (regbio-7) žaidėjas Donatas Vilimavičius ir 2016 metų geriausias jaunasis regbininkas Arminas Blanka.

Iškilmių procesijai vadovavo vienas iš pirmųjų „Vairo“ komandos žaidėjų Vladas Janavičius, vilkintis marškinėlius, su kuriais „Vairo“ garbę gynė nuo 1975 metų.

Simboliška, kad Lietuvos Nepriklausomybės dieną visi šventės teisėjai pasipuošė pirmojo nepriklausomos Lietuvos nacionalinės regbio rinktinės vyriausiojo trenerio Sigito Kukulskio išsaugotais pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos regbio rinktinės marškinėliais.

Po „Vairo“ regbio klubo prezidento Jono Sluckaus sveikinimo, į dangų kilo Lietuvos valstybės vėliava , kurią lydėjo regbininkės Patricijos Jevtušenkaitės ir visų šventės dalyvių giedama Tautiška giesmė.

Sportinė programa prasidėjo masiniu „Gintarinės mylios“ bėgimu. Jam vadovavo šviesios atminties daugkartinio Lietuvos ieties metimo čempiono, buvusio vairiečio Jono Narščiaus dukra Gintarė su šeima.

Lietuvos kariuomenė taip pat neliko nuošalėje. Kareiviškais pusryčiais – koše su arbata – rūpinosi šventės organizacinio komiteto pirmininkas, kariuomenės atstovas Andrius Ivanauskas ir jo šeimyna.

Pasistiprinę dalyviai pabiro po varžybų sektorius ir trasas. Krūva įvairiausių varžybų, estafečių, konkursų neleido ramiai sėdėti nei vaikams, nei suaugusiems.

Rungtyje „Marš marš , kareivėli, marš marš, dobilėli“ mažieji šventės dalyviai apsiginklavę ledo grąžtais patraukė ant Bijotės ežero ledo, kur tarpusavyje rungtyniavo, kuris iš jų greičiausiai išgręš eketę. Geriausias būsimas žvejys buvo Aimonas Janušas. Kitas prizines vietas užėmė Deimantas Juozaitis ir Justinas Deldinas.

Kol mažieji plušo su ledo grąžtais, penkios vyresnių žvejų komandos, plevėsuodamos žuvis gąsdinančiomis vėliavomis, pajudėjo Bijotės ežero giliausių vietų link. Ten vyko poledinės žūklės varžybos „Viename gale kablys, arba gelbėkime dūstantį Lietuvos karosą“.

Valandą laiko žvejai įvairiais masalais bandė prisišaukti ir gelbėti dūstančius karosus. Į jų kvietimą atsiliepė tik keletas ešeriukų, kuriuos sudėjus į vieną eilę bendras ilgis nesiekė nei pusės metro.

Visgi, prizininkai buvo nustatyti. Nugalėtoja tapo Dano Vilimavičiaus ekipa, pagavusi 20 centimetrų ešerių. Antrojoje vietoje liko Vlado Janavičiaus komanda – 8 centimetrai ešeriukų. Trečiąją vietą rungties teisėjas Audrius Ramančionis skyrė Gediminui Marcišauskui ir jo sūnui Hariui, sužvejojusiems batą.

Galiūnų varžybose „Stipresnis už Žydrūną Savicką“ 20 kg kelmą ne visi užsiregistravę rungties dalyviai sugebėjo pajudinti, tačiau 40 iš jų ne tik pakėlė, bet ir sugebėjo švystelėti kelmą į tolį.

Vaikų gretose toliausiai kelmą nusviedė Rokas Lipinskas. Tarp moterų nepralenkiama buvo Gintarė Narščiūtė. Vyrų varžybose geriausiai pasirodė buvęs regbio žaidėjas, Lietuvos čempionas Robertas Vitkauskas.

Sudėtingiausia ir daugiausiai ištvermės reikalaujanti programos rungtis „Kryžiuočių išvarymas“. Kovingiausiu konkurso dvikovose pripažintas jaunosios kartos atstovas Lukas Sudaris. Rungties nugalėtoju tapo „Vairo“ klubo atstovas Evaldas Kanopackis. Jis finalinėje dvikovoje nurungė savo auklėtinį Ovidijų Kybartą.

„Gandrų ir gervių lenktynėse“ mediniais kojokais ne visiems rungties dalyviams buvo lengva varlinėti. Sėkmingiausiai gandro ir gervės pėdomis žingsniavo Patricija Jevtušenkaitė, Arnas Tichonovas ir Irmantas Kukulskis.

2000 metų Sidnėjaus olimpinių žaidynių čempionės Dainos Gudzinevičiūtės pergalės garbei, Lietuvos kariuomenės kariūnai Andrius Ivanauskas, Donatas Červinskas ir „Vairo“ regbio klubo valdybos narys Virginijus Sipavičius vaikams ir suaugusiems surengė šaudymo varžybas „Auksinis Dainos Gudzinevičiūtės šūvis“.

Išmėginti akies taiklumą panoro vos ne šimtas šventės dalyvių. Geriausiais vaikų tarpe buvo Jogaila Dapkus, Nikas Redko ir Nedas Juodeikis. Suaugusiųjų grupėje sėkmė lydėjo Juriją Tichonovą , Jurgitą Stonienę ir Kęstą Pangonį.

Šeimyninėse estafetėse „Aš mano tėtis ir mama – kartu mes jėga“ bei „Lietuvos žemaitukai ant Bijotės ežero“ rungėsi vaikas, mama ir tėtis. Šeimos vienybė, darna ir susiklausymas buvo svarbiausi aspektai, vedantys šeimos komandas pergalių link. Prizines vietas pasidalino penkios komandos: „Centras“, „Kanopackiai“, „Sraigiai“, „Pietinio šeima“ ir „Jogailos šeimyna“.

Daug emocijų sukėlė „Čempionų bėgimo“ varžybos. Bėgimo maišuose rungtį laimėjo ilgametis „Vairo“ žaidėjas, daugkartinis Lietuvos čempionas Evaldas Štitilis. Antrojoje vietoje liko puikiai startavęs, bet finišo tiesiojoje jėgų pristigęs Nedas Juodeikis. Trečiąją vietą užėmė patyręs bėgikas Mindaugas Misevičius.

Šventės kulminacija tapo buvusio „Vairo“ regbininko, rašytojo, filologijos mokslų daktaro Rimanto Kmitos neseniai išleistos knygos „Pietinia Kronikas“ pavadinimu pavadintos virvės traukimo varžybos. Rungtyje varžėsi Šiaulių miesto mikrorajonų komandos.

Vaikų turnyre rungtį laimėjo „Taškento“ komanda . Suaugusių komandų , kurių sudėtyse buvo po tris vyrus ir dvi moteris, tarpe jėgas išbandė septynių Šiaulių miesto mikrorajonų ekipos. Nei „Dainai“, nei „Lieporiai“, nei „Kamčiatka“ nesublizgėjo. Finalinėje dvikovoje susigrūmė „Gubernija“ ir „Rėkyva“. Dramatiška kova, pareikalavusi daug ištvermės , valios ir psichologinių resursų, baigėsi vieno iš seniausio Šiaulių rajono – „Gubernijos“ – atstovų pergale.

Daug emocijų ir džiaugsmo mažiesiems dalyviams suteikė „Tado Blindos“ ir „Laimės šulinio“ konkursai. Juose vaikai galėjo laimėti įvairių prizų ir skanumynų. Šventę vainikavo klubo „Vairo“ regbio klubo prezidento virti pietūs – medžiotojo sriuba įmantriu pavadinimu šiurpa.

Po to sekė šventės uždarymas, nugalėtojų ir prizininkų apdovanojimai, pagyros, Lietuvos valstybinės vėliavos nuleidimas ir visai didelis nenorėjimas grįžti į Šiaulių miestą.