Sausio 28 d. mūsų šalies pasiuntinėms jau yra paskirtas susitikimas su žaidynių organizacinio komiteto atstovais – vyks akreditacijos procedūros, paskirstyti kambariai, nes mūsų devyni olimpiečiai gyvens trijuose skirtinguose kaimeliuose.

Kokia nuotaika išvykstate į Sočį?, - paklausiau Kalgario olimpinės čempionės V. Vencienės

Nuotaika gera, visi namų darbai padaryti. Labai sunki buvo paskutinė savaitė prieš išvykstant į žaidynes. Išvykstame su ta nuotaika, kad viskas gerai, mūsų visi olimpiečiai sveiki, pasirengimas tęsiasi. Daug optimistinių vilčių teikia gerai per Europos čempionatus pasirodę šokėjai ant ledo Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias bei čiuožėja trumpuoju taku Agnė Sereikatė. Pasiektais rezultatais patenkinti ir patys sportininkai, tai jų geriausi pasirodymai. Dabar jiems vyksta baigiamosios treniruočių stovyklos. Mūsų olimpiečiai pasirengę siekti pačių geriausių savo rezultatų, tačiau jie žino savo galimybes ir tai, kad per olimpines žaidynes atsitiktinumų nebūna.

Labiausiai įtemptas žaidynėse bus Agnės Sereikaitės grafikas: ji varžybas pradės vasario 10 d. ir baigs tiktai vasario 23 d. Sportininkė dalyvaus visų trijų distancijų varžybose.

Lietuvos olimpiečiai į Sočį skris ne kartu, kada jis pasirodys olimpiniuose kaimeliuose?

Slidininkai Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia, vadovaujami rinktinės vyr. trenerės Kazimieros Strolienės, sausio 31-vasario 2 d. dar dalyvaus pasaulio jaunimo čempionate. Biatlonininkai nestartavo pastarajame Pasaulio taurės varžybų etape ir vietoj jų pasirinko pratybas aukštikalnėse Italijoje.

Viliuosi, kad Diana Rasimovičiūtė ir Tomas Kaukėnas, vadovaujamai trenerio latvio Ilmaro Bricio, pačią geriausią sportinę formą pasieks būtent per olimpines žaidynes. Vasario 4 d. biatlono olimpinė rinktinė trumpam sugrįš į namus, juos ir, planuojama, kalnų slidininkus Roką Zavecką ir Ievą Januškevičiūtę, priims Prezidentė Dalia Grybauskaitė. O jau kitą dieną biatlonininkai išvyks į Sočį.

Čiuožėja Agnė Sereikaitė į Sočį atskris vasario 4 d. su Čekijos rinktine užsakomuoju reisu. Šokėjų pora – irgi vasario 4 d., slidininkai atvyks vasario 3 d., kalnų slidininkai - su Latvijos olimpine delegacija užsakomuoju reisu iš Rygos vasario 6 d.

Ar mūsų olimpiečiai Sočyje turės didelę palaikymo komandą?

Bus nei maža, nei didelė palaikymo komanda: patys olimpiečiai, delegacijos ir misijos vadovai, sporto specialistai, valstybės vadovai ir juos lydintys asmenys, žurnalistai. Manau, kad susidarys apie 60 žmonių grupelė. Labai džiaugiuosi, kad LTOK sudarė galimybę Sočio olimpines žiemos žaidynes stebėti federacijų atstovams, su kuriais visus ketverius metus kartu dirbome.

Į Sočį vyks Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas, Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos generalinis sekretorius Gintautas Černiauskas, Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos prezidentas Paulius Augūnas, Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė, Lietuvos greitojo čiuožimo federacijos prezidentas Antanas Vilčinskas. Tai žmonės, kurie yra mūsų žiemos sporto pagrindiniai varikliai.

Per olimpines žaidynes tame pačiame olimpiniame kaimelyje gyvens slidininkai ir biatlonininkai, jų akreditacijos yra tokios, kad vieni su kitais galės bendradarbiauti, todėl mūsų techninis personalas – ignalinietis Aurimas Bučelis ir estas Meelis Aasmae – aptarnaus ir biatlonininkus, ir slidininkus.

Ar mūsų olimpiečiai gali pateikti staigmenų?

Mūsų komanda labai jauna, išskyrus biatlonininkę 29 metų Dianą Rasimovičiūtę, kiti sportininkai pirmą sykį dalyvaus olimpinėse žaidynėse, o didžiajame sporte didelių stebuklų nebūna. Labai norisi, kad pasisektų ketvirtą kartą olimpinėse žaidynėse dalyvaujančiai ir didžiausią patyrimą mūsų komandoje turinčiai Dianai Rasimovičiūtei. Viliuosi, kad ji pasieks tokį rezultatą, kokį yra suplanavusi ir kuris džiugintų jos širdį.

Ši biatlonininkė yra patyrusi visko – ir sėkmių, ir nesėkmių. Tikrai žinau, kad Diana Sočyje atiduos visas jėgas, kovojant dėl kuo aukštesnės vietos. Neabejoju, kad per olimpines žaidynes mūsų komanda bus kaip vienas kumštis.

Kiek teko kalbėtis su mūsų treneriais, jie yra pasirengę vieni kitiems padėti. Nebus taip, kaip paprastai būna pavasarį ar rudenį, kada formuojamos rinktinės ir dalijamasi pinigėliais – tada būna visko, netgi rietenų. Sočyje bus komanda, olimpinė rinktinė. Labai svarbu, kad sportininkai, ypač jauni, pajustų olimpinę dvasią.

Širdis pradėtų daužytis iš džiaugsmo, jeigu mūsų sportininkas užimtų kurią vietą?

Kiekviena sporto šaka turi savo kartelę, tačiau konkrečios vietos negaliu įvardyti. Visada sportininkams sakau: padarykite tą, ką galite, ką esate suplanavę ir tada būsite giriami, niekas jums neturės priekaištų.