Vis dėlto V. Mutko užsipuolė ne masišku draudžiamų preparatų vartojimu įtariamus sportininkus ir trenerius ar pasitikėjimo krizę išgyvenančią Rusijos antidopingo agentūrą (RUSADA), o sankcijas palaikančias tarptautines organizacijas.

„Parašiau atvirą laišką IAAF. Jeigu esate organizacija, siekianti vystyti lengvąją atletiką, žinokite, kad padarėte viską, jog ją sunaikintumėte. Aš, kaip valstybės atstovas, nebegaliu finansuoti mūsų nacionalinės komandos. Tai reiškia, kad viskas pradeda griūti. Toliau, aš negaliu finansuoti treniruočių centrų, taigi, jie visi uždaromi. Jauni atletai nebeturi jokios motyvacijos“, – padėtį Rusijoje po praėjusio penktadienio IAAF tarybos verdikto bandė nušviesti ministras.

Rusijos lengvosios atletikos rinktinės suspendaciją pratęsusi IAAF numatė ir išimčių. Nutarta leisti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dalyvauti užsienyje sportuojantiems ir dėl to veiksmingą dopingo kontrolę vykdančių institucijų akiratyje esantiems rusų lengvaatlečiams. Tačiau jie būtų laikomi neutraliais sportininkais ir negalėtų atstovauti savo tėvynei.

Šią savaitę Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pasistengė sušvelninti padėtį, paskelbęs, kad atskiri Rusijos lengvaatlečiai, įrodę esantys „švarūs“, galės Rio de Žaneire startuoti po šalies vėliava.

Lieka neaišku, ar IOC mėgins plačiau praverti olimpines duris rusams, kadangi olimpinio judėjimo prezidentas iš Vokietijos Thomasas Bachas konkrečiai nedetalizavo, kokias sąlygas turėtų atitikti „švarūs“ atletai.

Anksčiau IAAF atstovai teigė, kad palikta išimtimi galėtų pasinaudoti „trys ar keturi“ užsienyje nuolat gyvenantys lengvaatlečiai iš Rusijos.

Užkulisiuose keliama dar viena versija, esą pirminį IAAF sprendimą pakoregavęs IOC galėjo įsitraukti į diplomatinius žaidimus.

IAAF pareigūnai neslėpė, kad Rio de Žaneire laukiama vidutinių nuotolių bėgikė Julija Stepanova. Ta pati, kuri praėjusiais metais sukėlė neregėto masto dopingo skandalą ir užsitraukė tokią savo tėvynainių neapykantą, kad 29-erių sportininkės gyvenamoji vieta šiuo metu yra slepiama, baiminantis dėl jos saugumo.

Julija Stepanova

J. Stepanova su savo vyru, buvusiu RUSADA darbuotoju Vitalijumi Stepanovu sutiko bendradarbiauti su Vokietijos žurnalistais ir padėjo iškelti į viešumą valstybės globojamą dopingo sistemą Rusijoje. Paskelbtas žurnalistinis tyrimas privertė veiksmų imtis IAAF ir Pasaulinę antidopingo agentūrą (WADA). Vėliau prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pavadino sutuoktinius „judais“.

J. Stepanovos pasirodymas Rio de Žaneire dvigubai skaudžiai įgeltų Rusijai. Tačiau IOC paskelbta formuluotė, kad „švarių“ Rusijos lengvaatlečių dalyvavimą žaidynėse „turi patvirtinti IAAF ir nacionalinis olimpinis komitetas“, tokią galimybę eliminuoja.

„J. Stepanova nesivaržys po Rusijos vėliava“, – nedviprasmiškai pareiškė Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas.

Bet brito Sebastiano Coe vadovaujama IAAF dar nenuleidžia rankų.

„IOC paskelbė visiškai palaikanti ir gerbianti IAAF sprendimą (dėl Rusijos lengvaatlečių diskvalifikacijos – DELFI). IAAF dirbs kartu su IOC, kad užtikrintų, jog jis būtų taikomas visa apimtimi“, – teigiama IAAF išplatintame pranešime.

Tuo metu pagrindinės Rusijos lengvosios atletikos žvaigždės, tarp kurių yra ir dukart olimpinė šuolių su kartimi čempionė Jelena Isinbajeva, dar praėjusią savaitę pranešė ketinančios kreiptis į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS) dėl IAAF visai rusų komandai taikomos kolektyvinės atsakomybės.

Primename, kad analogiškos sankcijos paskirtos ir Kenijos lengvaatlečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)