Tuo metu dauguma aistruolių, sužinoję apie išankstinius susitarimus, nepalaikytų komandų ir nebežiūrėtų varžybų transliacijų, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atliktų tyrimų rezultatai.

Lietuvos futbolininkų ir krepšininkų apklausos duomenimis, 15 proc. futbolininkų ir 20,5 proc. krepšininkų yra asmeniškai sulaukę pasiūlymų dalyvauti susitarimuose dėl rungtynių baigties. 28 proc. futbolo ir 44 proc. krepšinio žaidėjų yra girdėję, kad jų kolegos dalyvavo tokiuose susitarimuose.

Apklaustų sportininkų žiniomis, įsitraukti į susitarimus dėl varžybų eigos arba baigties dažniausiai pasiūlo komandos draugai (28,4 proc.), buvę kolegos (24 proc.) ir klubų savininkai (18,4 proc.). 13,9 proc. respondentų minėjo lažybų bendroves, 7,5 proc. - trenerius.

42,1 proc. krepšininkų ir 38 proc. futbolininkų teigia girdėję, kad jų kolegoms bent kartą teko patirti spaudimą įsitraukti į nesąžiningus susitarimus. Paklausti, kodėl sportininkai dalyvauja susitarimuose, tiek futbolininkai, tiek krepšininkai dažniausiai nurodė finansines priežastis: norą papildomai užsidirbti (52 proc.), prastą asmeninę finansinę padėtį (16 proc.), laiku neišmokamus atlyginimus (13 proc.).

Daugumos tyrime dalyvavusių krepšininkų ir futbolininkų žiniomis, sportininkai neretai stato lažybų punktuose dėl rungtynių, kuriose žaidžia patys (42,4 proc.) arba žaidžia kitos komandos (67,2 proc.).

Apklaustų sportininkų manymu, atsakomybę už šių dviejų sporto šakų problemas ir jų sprendimą visų pirma turi prisiimti federacijos. Lietuvos gyventojai mano, kad atsakingos yra ne tik krepšinio ir futbolo federacijos, bet ir Kūno Kultūros ir Sporto departamentas prie LR Vyriausybės.

Reprezentatyvios Lietuvos gyventojų apklausos duomenimis, 68 proc. gyventojų svarbu sąžiningumas sporte. Dauguma jų, sužinoję apie išankstinius sportininkų susitarimus, imtųsi socialinių sankcijų: 60 proc. iš jų nepalaikytų komandų, 51,2 proc. nebežiūrėtų varžybų transliacijų, 18,3 proc. nebepirktų bilietų į sporto varžybas, 12 proc. nestatytų lažybų punktuose.

TILS užsakymu UAB „VISEO“ 2013 metų gruodžio mėn. atliko visuminę profesionalių Lietuvos krepšininkų ir futbolininkų apklausą tiesioginiu interviu būdu pagal prieinamumą. Apklausoje dalyvavo 100 futbolininkų ir 259 krepšininkai. TILS užsakymu UAB „VISEO“ 2013-ais spalio-lapkričio mėn. taip pat atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą.

Tyrimą finansavo Europos Komisija (EK) pagal projektą Nr. EAC-2012-0568 „Apie nesąžiningus susitarimus sporte“(angl. „Staying on side: How to stop match fixing“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)