Čia vyko Lenkijos „Firefighter Combat Challenge“ (FCC) ir Europos „Toughest Firefighter Alive“ čempionatai vienu metu. Susumavus trijų dienų rezultatus buvo išrinktas stipriausias ugniagesys gelbėtojas, kuris geriausiai pasirodė abiejuose čempionatuose. Juo pirmą kartą tapo ugniagesys gelbėtojas iš Lietuvos – L. Urbonavičius.

FCC čempionate Lenkijoje ugniagesiai gelbėtojai dvi dienas kovojo ne tik asmeninėse, komandų (estafetės), bet ir tandemų (porų) rungtyse. Jie varžėsi lipimo ir svorio kėlimo į bokštą, svorio stūmimo kūju, slalomo, vandens tiekimo ir „nukentėjusiojo“ tempimo užduotyse.

Užduotys buvo atliekamos vilkint apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius, užsidėjus suslėgtojo oro aparatus ir kaukes. Be to, Torunės, kaip ir Lietuvos, neaplenkė karščio banga. Varžybų dienomis oro temperatūra siekė net 34 laipsnius karščio. Individualioje įskaitoje iš 300 dalyvių ant nugalėtojų pakylos lipo net du Lietuvos rinktinės atstovai. Pirmą vietą iškovojo L. Urbonavičius (rungties įvykdymo laikas – 1 min. 22,68 sek.), nuo jo šiek tiek daugiau nei viena sekunde atsilikęs klaipėdietis J. Rumiancevas (1 min. 23,89 sek.) iškovojo antrą vietą. M. Valaitis individualioje įskaitoje užėmė 8-ą (1 min. 27,80 sek.), A. Ašmontas – 44-ą (1 min. 41,89 sek.), A. Vitkevičius – 47-ą (1 min. 42,66 sek.), o I. Baranauskaitė – 266-ą (4 min. 11,37 sek.) vietas.

Lietuvos ugniagesių rinktinė

Tandemų, t. y. porų rungtyse, kurių metų rungtį atlieka du ugniagesiai gelbėtojai, lietuviai L. Urbonavičius ir M. Valaitis (1 min. 14,55 sek.) vėl lipo ant prizininkų pakylos, vos 0,14 sekundės nusileidę laimėtojams iš Varšuvos (1 min. 14,41 sek.). Jie iškovojo antrą vietą. J. Rumiancevo ir A. Ašmonto tandemas užėmė 6-ą vietą (1 min. 22,45 sek.), o A. Vitkevičiaus ir J. Rumiancevo – 9-ą vietą (1 min. 24,25 sek.). Pirmą kartą debiutavęs mišrios tandemų poros duetas, kurį sudarė L. Urbonavičius ir I. Baranauskaitė, taip pat iškovojo prizinę 3-ią vietą (1 min. 46,08 sek.). Tandemų rungtyse startavo 110 ugniagesių gelbėtojų porų.

Garbingiausioje ir labiausiai komandos darbą atspindinčioje estafetės rungtyje Lietuvos rinktinė iškovojo pirmą vietą (1 min. 09,35 sek.). Iš karto po finalo bėgimo Lietuvos rinktinė maudėsi ne tik aistruolių palaikymų šūksniuose, bet ir šalia rungties finišo esančioje pripučiamoje vandens talpykloje. Vyrai ne juokais žadėjo, jog tai darys kiekvieną kartą, kai laimės 1-ą vietą estafetės rungtyje. Ant nugalėtojų pakylos estafetės rungtyje lipo L. Urbonavičius, J. Rumiancevas, M. Valaitis, A. Ašmontas ir A. Vitkevičius.

Paskutinę dieną jėgas ugniagesiai išbandė Europos „Toughest Firefighter Alive“ čempionate. Šių varžybų dalyviai kas dešimt minučių, su itin trumpomis pertraukomis atsikvėpimui, startavo keturiuose skirtinguose etapuose, kurie buvo išdėstyti Torunės senamiestyje. Jų metu dalyviai, vilkėdami apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius ir užsidėję suslėgtojo oro aparatus, varžybų etapuose traukė ir vyniojo gaisrines žarnas, kalė kūju, tempė „nukentėjusįjį“, įveikė kliūties ruožus, nešiojo svorius į bokštą, statė kopėčias, traukė svorį į bokštą, bėgo atkarpą su gaisrinėmis žarnomis bei lipo į Torunės laikrodžio bokštą, prilygstantį keliolikos aukštų pastatui.

L. Urbonavičius šiame čempionate užėmė 5-ą vietą (7 min. 42,05 sek.), J. Rumiancevas – 31-ą (8 min. 21,55 sek.), A. Ašmontas – 45-ą (8 min. 53,87 sek.), M. Valaitis – 57-ą (9 min. 24,49 sek.), A. Vitkevičius – 61-ą (9 min. 32,19 sek.). I. Baranauskaitė įveikė du šių varžybų etapus ir buvo pirma Europos TFA čempionate debiutavusi moteris iš Lietuvos.

I. Baranauskaitei, dirbančiai ugniagese gelbėtoja Vilniaus apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdybos 6-oje komandoje, čempionatai Torunėje buvo debiutas užsienyje vykstančiose varžybose, be to, tai pirmas kartas, kai Lietuvos rinktinės sudėtyje buvo moteris. Į rinktinės sudėtį pirmą kartą pateko ir A. Vitkevičius iš Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-os komandos. Rinktinė buvo sudaryta iš penkių geriausius rezultatus birželio 10 d. Vilniaus Rotušės prieigose vykusiose tarptautinėse „Stipriausiojo ugniagesio“ varžybose pademonstravusių ugniagesių gelbėtojų ir vienos ugniagesės gelbėtojos.

Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba „Stipriausiojo ugniagesio“ varžybas (FCC) Vilniaus Rotušės prieigose rengia penktus metus iš eilės. Per šį trumpą laiką, kai Lietuvos ugniagesiai gelbėtojai dalyvauja šio profesinio sporto tarptautinėse varžybose, lietuviai spėjo tapti Europos FCC čempionais (2015 metais Lenkijoje), pasaulio FCC čempionate užėmė 2-ą ir 3-ią vietas (2015 metais JAV) ir pasaulio „Firefit 911-Challenge“ čempionate taip pat užėmė 2-ą ir 3-ią vietas (2016 metais JAE).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)