„Žinau iš savo patirties, kad dažnai komandos ir žaidėjai pralaimi varžybas vien dėl to, kad psichologiškai nesugeba joms pasiruošti. Per varžybas žaidėjai turi labai susikaupti ir gebėti suvaldyti savo emocijas. Manau, kad nuo mažų dienų vaikams reikia padėti mokytis nusiteikti būsimiems mačams, pažinti save, atrasti savus ritualus, kurie padeda valdyti emocijas varžybų metu. Tad psichologo valandėlės sportininkams tikrai bus labai naudingos“, – pasakojo akademijos vyriausiasis treneris, buvęs profesionalus žaidėjas Artūras Katulis.

Sporto psichologo patarimai reikalingi ne tik vaikams. Dažnai tėvai, auginantys sportininkus, patys to nesuvokdami, daro grubias auklėjimo klaidas ir griauna mažųjų žaidėjų pasitikėjimą.

Keli psichologo patarimai tėvams, auginantiems ledo ritulio žaidėjus:

1. Nerėkite ant vaiko, kai jis žaidžia! Geriau paskatinkite jį tokiais žodeliais „Pirmyn!“. Tačiau ir čia nereikia persistengti, nes tai pradės erzinti kitus tėvus. Pasistenkite nepatarinėti, kaip žaisti. Žaidėjas vis tiek jūsų negirdi ir tai jį tik trikdys.

2. Jei jūs pats nežaidžiate ledo ritulio, nepatarinėkite, kokias žaidimo technikas vaikui rinktis. Vaikai gali paklausyti jūsų patarimų, o jie gali pasirodyti klaida. Tai, kas jums atrodo logiška, nebūtinai yra tiesa. Pasitikėkite treneriais.

3. Ledo ritulys ne visada vien tik linksmas ir lengvas žaidimas. Jūs turite paaiškinti tai savo vaikui ir padėti iš naujo atrasti žaidimo džiaugsmą, kai jam bus sunku.

4. Skatinkite sportinį tobulėjimą. Visiems patinka geri žaidėjai.

5. Visada būkite pozityvūs.

6. Padėkite vaikui tobulėti. Pasidomėkite individualiomis treniruotėmis.

7. Niekada nerėkite ant trenerio ar teisėjo. Tai trikdo jūsų vaiką. Jei turite pretenzijų, visada jas galite išsakyti asmeniškai.

8. Neužmirškite, svarbiausia, kad vaikui būtų smagu žaisti ledo ritulį. Ne visi vaikai tampa profesionaliais ledo ritulininkais. Bet visi jie gali susidraugauti su šiuo puikiu žaidimu visam gyvenimui. Skatinkite vaiką tobulėti ne tam, kad jis taptų profesionalu, bet dėl to, kad jis būtų tiesiog geras žaidėjas.

9. Skatinkite vaiką atiduoti perdavimus aikštelėje. Ledo ritulys – komandinis žaidimas. Vaikai turi išmokti žaisti komandoje.

10. Skatinkite vaiką treniruotis. Jei jam patinka vaizdo žaidimai, apribokite jo žaidimo laiką iki vienos valandos per dieną. Pasiūlykite pasivažinėti riedučiais, tai padės jam tobulinti reikalingus ledo rituliui įgūdžius.

11. Jūsų vaikas jums patiems yra pats geriausias! Tačiau neužmirškite sveiko proto! Pasidomėkite objektyvia specialistų nuomone. Ir, jei jaučiate, kad vaikas nepasiruošęs varžyboms ar yra silpnesnis už kitus komandos draugus, paskatinkite jį daugiau treniruotis. Neverskite trenerio įtraukti nepasiruošusio žaidėjo į pirmą penketuką vien dėl to, kad tai jūsų vaikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)