Keturi prieš vieną

Pirmadienį KKSD pastate sostinės Žemaitės gatvėje nusimato audringas rytas.

Apie 6 mln. eurų kasmet paskirstančią KKSRF tarybą perkirto barikados, kurių vienoje pusėje atsidūrė pirmininkas E. Urbanavičius, kitoje – likę keturi nariai.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas Romualdas Bakutis, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas, Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) vadovas Rimantas Kveselaitis bei Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas užsimojo išversti E. Urbanavičių iš tarybos pirmininko kėdės.

Neeiliniame posėdyje bus svarstomas jo nušalinimo klausimas.

„Motyvus komentuosime pirmadienį. Bet čia – ne kokie juokeliai. Galiu pasakyti tik tiek, kad jau pernykščiai reikalai šiek tiek kliuvo visiems – tada nusileidome. O dabar esame apkaltinti tuo, ko nebuvo. Tiesiog negražu“, – DELFI teigė A. Vasiliauskas.

Ką rinks pirmininku – nesako

Konfliktas tarp KKSRF tarybos narių kilo dėl E. Urbanavičiaus pasiūlymo viešinti projektų, kuriems skiriamos fondo lėšos, turinį.

Likę tarybos nariai šiai minčiai nepritarė.

Apie atsiradusią takoskyrą KKSD vadovas pirmąkart užsiminė praėjusį mėnesį vykusiame susitikime su žurnalistais, garsiai pasiskundęs, kad kolegos iš KKSRF tarybos nepaiso Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rekomendacijų.

Šią savaitę E. Urbanavičius žengė dar vieną žingsnį: išplatino pranešimą, kurio leitmotyvas – viešumo ir skaidrumo KKSRF veikloje trūkumas.

„Sportas kartu su sveikatos apsauga, viešaisiais pirkimais, politinių partijų veikla ir finansavimu bei aplinkos apsauga yra viena iš penkių Nacionalinėje kovos su korupcija 2015-2025 metų programoje įvardijamų sričių, dėl kurių turi būti parengtos šakinės kovos su korupcija programos. Iš STT esame sulaukę raginimų kuo skubiau įdiegti antikorupcijos priemones, tačiau mūsų pasiūlymams pritaria ne visi“, – pranešime buvo cituojamas E. Urbanavičius.

Reakcijos laukti nereikėjo: jau kitą dieną keturi KKSRF tarybos nariai nusprendė šaukti neeilinį posėdį.

„Nevyksta nieko blogo ar baisaus. Paprasčiausiai turime būti lygūs tarp lygių, turėti savo nuomonę. Jokio suokalbio prieš departamentą nėra“, – aiškino A. Vasiliauskas.

Kieno kandidatūrą į pirmininko pareigas ketinama siūlyti vietoje E. Urbanavičiaus, jis nepasakė, tik patikino, kad pats vadovauti tarybai nesiruošia.

Su E. Urbanavičiumi DELFI susisiekti nepavyko.

Nepasidalina peiliu, raikančiu tortą

Nors pretekstu skambinti karo varpais tapo KKSD komunikacija, pastarieji įvykiai slepia įsisenėjusį ginčą.

Spalį bendraudamas su žiniasklaidos atstovais, E. Urbanavičius neslėpė norintis keisti KKSRF įstatymą, kad fondo lėšos būtų skirstomos panašia tvarka kaip valstybės asignavimai sportui, administruojami KKSD.

Tokią pačią idėją puoselėjo ir jo pirmtakas KKSD vadovo kėdėje Klemensas Rimšelis. Bet iki jos realizavimo nepriėjo: praėjusį pavasarį jis sulaukė nuožmios visuomenininkų kritikos dėl naujos Kūno kultūros ir sporto įstatymo redakcijos juodraščio, o jau vasarą turėjo atsisveikinti su savo postu. Pasibaigus kadencijai K. Rimšelis buvo atleistas, nes tuometis vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas naujai kadencijai jo kandidatūros nepasiūlė.

KKSRF disponuoja maždaug 6 mln. eurų – tai sudaro ketvirtadalį visų valstybės išlaidų sporto srityje.

Vien organizacijoms, kurioms tiesiogiai atstovauja keturi sukilę KKSRF tarybos nariai, šiemet iš fondo atseikėta per 620 tūkst. eurų.

KKSD ar pavaldžioms departamentui įstaigoms skirta beveik 430 tūkst. eurų.

Fondo biudžetą kasmet papildo valstybės pajamos, surenkamos iš alkoholinių gėrimų ir apdoroto tabako akcizo bei loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

KKSRF finansavimas skiriamas sporto šakų federacijoms, sporto visiems sąjūdžio plėtotei, sporto bazių priežiūrai ir statybai, sporto inventoriaus įsigijimui, sporto mokslo ir sporto specialistų rengimui.

Fondo tarybos sudėtį KKSD direktoriaus teikimu penkeriems metams tvirtina Vyriausybė. Po kiekvienos kadencijos tarybos sudėtis atnaujinama ne mažiau kaip trečdaliu, o tas pats asmuo tarybos nariu gali būti skiriamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)