R. McLarenas dopingo vartojimu kaltina du rusus, iškovojusius keturis aukso medalius 2014 metų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse ir vieną vicečempionę, ir penkis 2012 metų Londono žaidynių medalininkus iš Rusijos. Iš jų medaliai turėtų būti atimti.

DELFI primena, kad Sočio olimpiados dukart čempionais tapo Aleksandras Zubkovas ir Aleksejus Vojevoda (bobslėjus), Tatjana Volosožar ir Maksimas Trankovas (dailusis čiuožimas) ir Vickas Wildas (snieglentė).

12-os B testo mėginių iš 44-ių talpos buvo pažeistos iš vidaus, o tai reiškia, kad medžiagos buvo sukeistos. Visi 44-i sportininkai buvo Sočio olimpiados prizininkai. Dviejų Rusijos ledo ritulininkių mėginiuose buvo aptikta vyriško DNR.

Pirma tyrimo dalis buvo paviešinta 2016 metų liepos mėnesį ir joje buvo atskleista, kad dopingo vartojimo sistemoje aktyviai dalyvavo valstybės institucijos ir net saugumo tarnybos.

Raporte skelbiama, kad sportininkai nevartojo dopingo individualiai, nes tai buvo bendros ir vieningos programos dalis.

Pasak R. McLareno, dopingo vartojimo sistema įdiegta po Rusijai nesėkmingos 2010 metų Vankuverio žiemos olimpiados. Žaidynėse Kanadoje rusai užėmė tik 11-ą vietą medalių įskaitoje. Jie iškovojo tik 15-ą apdovanojimų (3-is aukso, 5-is sidabro ir 7-is bronzos). Sočyje rezultatai „žymiai pagerėjo“ – 33 medaliai, iš jų 13 aukso.

R. McLareno tyrimą užsakė ir profesorių pasamdė Pasaulio antidopingo agentūra (WADA). Jis vadovauja WADA nepriklausomai komisijai. Rusai dalyvavo „institucijų sąmoksle“ ir vartojo draudžiamus preparatus per Sočio ir Londono olimpiadas bei kitas pasaulinio lygio varžybas, penktadienį teigė WADA tyrėjas R. McLarenas.

Richardas McLarenas

Rusijos sportininkų dopingo mėginiai Maskvos dopingo patikros laboratorijoje buvo klastojami nuo 2011 iki 2015 metų.

R. McLarenas, jau anksčiau kaltinęs Rusiją „valstybės remiamu“ sukčiavimu, savo naujausioje ataskaitoje sakė, kad buvo patvirtinta, jog per 2014 metų Sočio žiemos olimpines žaidynes buvo sukeičiami dopingą naudojusių sportininkų mėginiai. Tuo tarpu mėginiai, kurie būdavo siunčiami toliau tirti tarptautiniams ekspertams, buvo klastojami naudojant druską ir kavą.

Profesorius R. McLarenas iš Kanados įsitikinęs, kad apie dopingo vartojimo sistemą gerai žinojo aukščiausi valstybės vadovai, tarp jų ir buvęs sporto ministras Vitalijus Mutko. Jis išvakarėse apsidraudė, skelbdamas, kad R. McLarenas rengia naują puolimą prieš Rusijos sportą. Penktadienį kanadietis machinacijomis su dopingu tiesiogiai apkaltino dabartinį Rusijos vicepremjerą V. Mutko.

Spėjama, kad visa Rusijos rinktinė gali būti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) diskvalifikuota iš 2018 metų Pjončango žiemos olimpinių žaidynių.

Richardo McLareno ataskaitos lapas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)