Prakalbo apie korupciją ir sporto žlugdymą

„Nemuno žiede“ dedasi neregėto masto negerovės – tokį įspūdį galima susidaryti tiek iš Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) rašto turinio, tiek iš adresatų, kuriems jis buvo skirtas, sąrašo.

„Milžinišką susirūpinimą“ dėl bankrutuojančios įstaigos LMSF prezidentas Virginijus Visockis pareiškė ir prezidentei, ir premjerui, ir Seimo pirmininkei, ir vidaus reikalų ministrui.

Dviejų puslapių dokumente į šuns dienas dedamas Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) bei jam pavaldi viešoji įstaiga „Nemuno žiedas“, kontroliuojanti to paties pavadinimo lenktynių trasą Kačerginėje.

Iš rašto aiškėja, kad KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius per minėtą įstaigą vykdė „galimai neskaidrią veiklą“, o gal ir „didelio masto korupciją“, „žlugdė šalies automobilių ir motociklų sportą“.

Ne ką geresnis ir „Nemuno žiedo“ direktorius Arūnas Samochinas – jam 2011 metais tapus vadovu, iš įstaigos „buvo atleisti visi darbuotojai ir priimti nauji, neturintys jokio supratimo apie sportą, kaip, beje, ir pats įstaigos direktorius“.

Konstatuojama, kad naujasis vadovas nustojo rūpintis trasos saugumu, piktybiškai nevykdė specialistų rekomendacijų, o visoje sporto bazėje prasidėjo betvarkė, privedusi įstaigą prie bankroto.

Blogiausia, kad steigti naują, skolų kupros neprislėgtą juridinį vienetą trasos valdymui ėmėsi tas pats KKSD. Tai reiškia, kad „sportininkai neturės kur treniruotis, o valstybės pinigai bus toliau švaistomi“.

Tiesa, rašte paliktas ir vilties spindulys: esą sportas Kačerginėje vėl suklestėtų, jei „Nemuno žiedas“ būtų patikėtas pačiai LMSF.

Privertė užtraukti rankinį stabdį

Kuomet tokio turinio V. Visockio pasirašytas raštas, sausį aplankęs įvairias valstybės institucijas, pateko į paties A. Samochino rankas su reikalavimu pasiaiškinti, trasos direktorius nežinojo, juoktis ar verkti.

Vidaus reikalų ministerija į pažertus kaltinimus pro pirštus nepažiūrėjo ir pristabdė naujos viešosios įstaigos „Nacionalinis žiedas“ steigimo procedūras.

Pastaroji kuriama vietoje įmonės, kuriai A. Samochinas vadovavo daugiau nei ketverius metus. „Nemuno žiedas“ – beviltiškai prasiskolinęs ir neturi jokių galimybių įvykdyti 3 mln. eurų siekiančių finansinių įsipareigojimų.

Tai pripažino net didžiausia sporto bazės kreditorė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), gruodžio 10 d. vykusiame kreditorių susirinkime pritarusi sprendimui pradėti įstaigos bankroto procedūrą ne teismo tvarka.

Tik valstybės vadovus liūdnu Lietuvos lenktynininkų lopšio likimu gąsdinęs V. Visockis užmiršo paminėti, kad „Nemuno žiedo“ direktoriumi tapęs A. Samochinas dar įspūdingesnio dydžio įsiskolinimus paveldėjo iš savo pirmtako.

"Nemuno žiedas"

Nuo teisiamųjų suolo gelbsti liga

„Iki 2011 m. VŠĮ „Nemuno žiedas“ organizuodavo daugiau nei 120 renginių per metus. Dauguma jų buvo įtraukti į Lietuvos motociklų ir automobilių sporto federacijų oficialius kalendorius“, – LSMF rašte nostalgiškai prisimenama trasos istorija.

2001-2011 metai pažymėti ir Kačerginę šukavusių teisėsaugos pareigūnų kalendoriuose.

Akmenį po kaklu „Nemuno žiedui“ parišo A. Samochino pirmtakas Eduardas Jakas, šiuo metu teisiamas dėl 3,16 mln. eurų pasisavinimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir sukčiavimo.

Pasak prokuroro Donato Puzino, milijonai buvo išleisti pagal fiktyvias sutartis su realios veiklos nevykdančiomis bendrovėmis.

Byloje apstu iš koto verčiančių epizodų. Pavyzdžiui, E. Jakas nevengdavo pasirašyti sutarčių pats su savimi: suteikė įstaigai daugiau nei 100 tūkst. litų paskolą, už kurią ėmė palūkanas, sudarydavo sandorius tarp „Nemuno žiedo“ ir Lietuvos „Porsche“ klubo, kuriam taip pat vadovavo.

Bylos duomenimis, įdarbinęs įstaigoje savo sūnų Modestą Jaką, „Nemuno žiedo“ direktorius pastarajam grynaisiais perdavė 170 tūkst. litų, skirtų trasą asfaltavusiai bendrovei „Kamesta“. Tik rangovo jie taip ir nepasiekė, papildydami „Nemuno žiedo“ skolų naštą solidžia suma.

Įstaigą skandino ir tokie prabangūs pirkiniai kaip skystųjų kristalų televizoriai, kurie, remiantis dokumentais, greitai suduždavo ir būdavo nurašomi.

Iš viso vadovaujant E. Jakui „Nemuno žiedo“ skola buvo viršijusi 3,5 mln. eurų.

Eduardas Jakas

Kačerginėje susisuktą šiltą vietelę automobilių sporto veteranui teko palikti, kuomet KKSD generaliniu direktoriumi tapo Klemensas Rimšelis – jo pirmtakams Vytui Nėniui, Algirdui Raslanui ar Ritui Vaiginui pavaldžios įstaigos direktoriaus užklasinė veikla nekliudė.

Praėjusį balandį „Nemuno žiedo“ byla pasiekė teismą, bet per beveik metus taip ir liko neatversta. Procesą sustingdė kaltinamojo liga, dėl kurios E. Jako advokatams beliko į teismo posėdžius vieną po kitos nešti privačios Kauno klinikos išduotas pažymas apie sunkią kliento būklę.

Jei E. Jakui pavyktų pasveikti, įrodžius kaltę jam grėstų iki dešimties metų kalėjimo. Naujoji „Nemuno žiedo“ vadovybė yra pateikusi ir civilinį ieškinį, reikalaudama padengti padarytą žalą.

Bet panašu, kad buvęs direktorius sirgs ilgiau nei tvers jo nustekenta įstaiga.

6 tūkstančiai = 3 milijonai

Kuo E. Jako privirtą košę turėjusį srėbti A. Samochiną kaltina motociklų sporto atstovai?

„Šitas direktorius – visiškas jaunas biurokratas“, – DELFI patikino V. Visockis.

Nors A. Samochinas teigia, kad įmonė jam vadovaujant kasmet uždirbdavo pelno, iš kurio pavyko padengti dalį įsiskolinimų, o trasos užimtumas buvo kone maksimalus, LMSF prezidentas „Nemuno žiedą“ regi kitoje šviesoje.

„Šis objektas skirtas profesionaliam sportui, bet viskas dabar nukreipta į mėgėjiškus pasivažinėjimus. Daromos investicijos neatitinka mūsų filosofijos“, – aiškino V. Visockis.

Jo žodžiais, A. Samochinas žengiąs pirmtako pėdomis ir ilgainiui pridarys žiedui tiek pat žalos, kaip ir E. Jakas. Tik štai matematika V. Visockiui sekasi sunkiai.

Nors „Nemuno žiedo“ vadovybė giriasi per ketverius metus vien privačiam sektoriui padengusi 140 tūkst. eurų įsiskolinimų, LMSF prezidentas pirštu baksnoja į kitą skaičių.

„Jis (A. Samochinas – DELFI) jau pridarė naujų skolų. Vien mano draugams, palankiausiomis sąlygomis atlikusiems kasimo darbus, nesumokėjo 4 tūkstančių. Surasčiau, kam dar dviejų tūkstančių neatidavė. Na, bendra suma išeina gal truputį mažesnė, bet ne tame esmė“, – 6 tūkstančius ir 3 milijonus, išgaravusius E. Jako vadovavimo laikotarpiu, lygino V. Visockis.

Paprašytas detalizuoti, apie kokią neskaidrią veiklą skelbė savo rašte valstybės vadovams, LMSF prezidentas dėstė turintis įrodymų, bet pateikti jų nepanoro.

„Tuos faktus turi patikrinti atitinkamos struktūros. Dar laukiame žinių, atsakymo, tuomet dėliosime kitus žingsnius“, – sakė V. Visockis.

Motociklų mėgėjai lenktyniauja Nemuno žiede

Mistinis administratorius – tik antis

„Faktų“ buvo įpinta ir į LMSF raštą, apskriejusį pagrindines valstybės institucijas.

Pastarąsias V. Visockis įspėjo, jog „Nemuno žiedo“ bankroto procedūrą patikėta valdyti Gražvydui Gulbinskui.

„Žmogus, anksčiau dirbęs šioje įstaigoje bei politiškai artimas A. Samochinui“, – bankroto administratorių apibūdina LMSF prezidentas.

G. Gulbinskas išties dirbo „Nemuno žiede“ iki 2013 metų rugpjūčio, kuomet buvo atleistas to paties A. Samochino.

Tik G. Gulbinskas neadministruoja nei šio, nei jokio kito bankroto ir niekada neturėjo leidimo verstis tokia veikla.

Gruodį „Nemuno žiedo“ bankroto administratoriumi paskirtas bendrovės „Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centras“ direktorius Vytautas Česonis.

Pastarasis DELFI teigė nė nenumanantis, kas per vienas yra G. Gulbinskas, ir patikino, kad jo vadovaujamoje įmonėje toks asmuo niekada nėra dirbęs ar turėjęs su ja kokių nors ryšių.

DELFI susisiekus su pačiu G. Gulbinsku, šis suglumo dėl LMSF rašte paskelbto savo „karjeros posūkio“. Pasirodo, iš tiesų buvęs A. Samochino pavaldinys pastaruosius pusantrų metų dirba privačioje saugos tarnyboje ir sergsti vieną Kauno prekybos centrų.

„Niekada gyvenime nesu daręs ko nors panašaus. Keistas dalykas“, – išgirdęs, kad yra tituluojamas buvusios darbovietės bankroto administratoriumi, stebėjosi G. Gulbinskas.

Dar keisčiau jam dėl to, kad klausimų apie „Nemuno žiedo“ bankrotą jis sulaukė nebe pirmą kartą.

„Prieš du mėnesius man jau skambino vienas pilietis ir klausė labai panašiai kaip ir jūs. Ar skambino iš motociklų federacijos? Taip“, – neslėpė G. Gulbinskas.

Kliurkos neįžvelgė

Oficiali informacija apie paskirtus įmonių bankroto administratorius – vieša ir nesunkiai prieinama. Kas tuomet V. Visockiui pakuždėjo G. Gulbinsko pavardę?

„Tokį dokumentą išsitraukiau iš Registrų centro“, – paaiškino LMSF vadovas.

V. Visockį veikiausiai suklaidino pagrindinių VŠĮ „Nemuno žiedas“ duomenų išraše iškart po nurodyto bankroto administratoriaus – „Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centro“ – pateikiama kontaktinė informacija.

Pastarojoje nurodytas G. Gulbinsko mobilusis telefonas ir elektroninio pašto adresas.

Bet tai – ne bankroto administratoriaus, o pasenę „Nemuno žiedo“ kontaktai.

Vis dėlto DELFI V. Visockis nė žodžiu neužsiminė apie įvykusią klaidą, kaip nutylėjo ir tai, kad pats mėgino aiškintis, kuo iš tikrųjų užsiima G. Gulbinskas.

Drėbė ir Seimo vicepirmininkui

Tai – ne vienintelis tikras ar tariamas ryšys, kuriuo siekta pademonstruoti „Nemuno žiede“ suvešėjusią korupciją.

Praėjusį gruodį „bombą“ pamėgino susprogdinti Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), kuriai priklauso ir LMSF, prezidentas Rimantas Kveselaitis, sviedęs ją į E. Urbanavičiaus daržą.

Praeityje „Nemuno žiedui“ atitekdavusią Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) paramą R. Kveselaitis nusprendė paaiškinti tuo, jog įstaigoje iki 2013 metų dirbo Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo sūnus Martynas Gedvilas.

Būtent Darbo partijos atstovas 2014-ųjų liepą į KKSD generalinio direktoriaus pareigas premjerui Algirdui Butkevičiui pasiūlė skirti E. Urbanavičių.

Pastarasis užėmė postą prabėgus kone metams po to, kai M. Gedvilas dėl vėluojančio atlyginimo paliko KKSD pavaldaus „Nemuno žiedo“ rinkodaros vadovo pareigas. Bet R. Kveselaičiui tai nesukliudė padaryti išvados, kad lenktynių trasa finansuojama dėl E. Urbanavičiaus sąsajų su Seimo vicepirmininku. Ar dėl tos pačios priežasties paramą įstaigai kiekvienais metais skirdavo ankstesni KKSD generaliniai direktoriai, LSFS prezidentas neatskleidė.

Rimantas Kveselaitis (viduryje)

V. Gedvilas tokius įtarimus pavadino „peržengiančiais elementaraus žmogiško padorumo ribas“.

„Samprotavimai yra tiesiog absurdiški. Mano sūnus paprastu darbuotoju šioje įstaigoje dirbo prieš penkerius metus ir seniai nebeturi jokių sąsajų“, – tuomet kalbėjo vienas parlamento vadovų.

Kardai žvanga ir užnugario stovyklose

R. Kveselaitis į „Nemuno žiedą“ atsigręžė kilus konfliktui KKSRF taryboje: pirmininko pareigas ėjęs E. Urbanavičius lapkritį buvo nušalintas, o jo vietą užėmė pats LSFS prezidentas.

A. Samochinas neabejoja, kad Kauno pašonėje įsikūrusi lenktynių trasa taip pat buvo paversta mūšio dėl įtakos dalinant sporto lėšas lauku.

„Jie (LMSF – DELFI) tiesiog smeigė peilį į nugarą. Bet V. Visockis, mano nuomone, tėra įrankis, kuriuo naudojasi LSFS“, – samprotavo A. Samochinas.

Arūnas Samochinas

Tuo metu V. Visockis neneigė skundęsis LSFS dėl „Nemuno žiedo“, bet tvirtino nepasitenkinimą reiškiantis savo iniciatyva.

„Kad blogai, rėkiame ant viso pasaulio. Ar LSFS kuo nors mums padėjo? Painus klausimas. Jei reikės, prašysime sąjungos pagalbos. Bet aš dar šiek tiek moku suraityti raštą ir vienur, ir kitur“, – savo įgūdžiais pasikliovė LMSF prezidentas.

Raštais jis užvertė ir KKSD, kuris taip pat neliko skolingas: žiemą pradėtas LMSF patikrinimas.

V. Visockis įsitikinęs, kad taip E. Urbanavičius jam atsilygino už nepatogius klausimus dėl „Nemuno žiedo“ ateities. KKSD generalinio direktoriaus teigimu, patikrinimas buvo pradėtas pirmiau nei Kačerginėje užvirė aistros. Kol kas patikrinimo rezultatai nėra paskelbti.

Geidžia valdyti trasą

Kaip ten bebūtų, dėl, jo paties žodžiais, „suraitytų“ raštų V. Visockiui gali tekti aiškintis teisme.

A. Samochinas pareikalavo paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją, esą „Nemuno žiedas“ neturi patvirtintos sporto bazės vystymo strategijos, bankroto administratoriumi paskirtas buvęs įstaigos darbuotojas, o pati LMSF nebuvo informuota apie naujo juridinio asmens steigimą.

Bet kol pastarasis egzistuoja tik planuose, vienintelei šalyje žiedinei plento trasai gresia nurašymas į „Turto banko“ kapinyną.

A. Samochinas spėlioja, jog „Nemuno žiedo“ bankroto procedūra bus užbaigta dar iki vasaros.

Jei per tą laiką nebus įsteigta nauja trasą kontroliuojanti įstaiga, lenktynių mėgėjai ir profesionalai gali sezono įkarštyje likti benamiai. Anot A. Samochino, tokia vaga įvykius ir pakreipė LMSF raštas.

„LMSF svaidosi nebūtomis istorijomis, o konstruktyvių pasiūlymų nėra jokių“, – dėl federacijos veiksmų širdo „Nemuno žiedo“ direktorius.

Vis dėlto LMSF pasiūlymas – visiškai konkretus.

„Norime dalyvauti įmonės valdyme. To mums niekas net nepasiūlė“, – skundėsi V. Visockis.

Naujosios įstaigos dalininkais turėtų tapti KKSD ir Kauno miesto bei rajono savivaldybės. Kodėl prie stalo nepasodinti ir ten besiveržiantys LMSF atstovai?

„Gink Dieve, mes nesakome, kad nenorime priimti LMSF. Esame už tai, kad vienokia ar kitokia forma federacijos dalyvautų. Bet dalininkai privalės ir investuoti. Miestas bei rajonas tikrai tai darys, KKSD – irgi. O federacijos aiškiai pasakė, kad to daryti negalės“, – dėstė A. Samochinas.

„Kad dabar „Nemuno žiede“ vyksta mėgėjų renginiai – okei. Bet susivieniję mes galime antra tiek normalių renginių atvežti, kurie atneštų pelną įmonei. O jeigu reikės, tai įdėsime ir savo lėšų“, – su trasos direktoriumi nesutinka V. Visockis.

Porininko kratosi

Prisidėti prie Kačerginės žiedo valdymo norėtų ir Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF).

Bet pastarosios prezidentas Romas Austinskas DELFI tikino neturintis nieko bendra su LMSF veiksmais, nors pastaroji ne sykį bandė kalbėti abiejų federacijų vardu.

„Nelabai suprantu, ką LMSF norėjo tais savo raštais pasakyti. „Nemuno žiedo“ problemos visiems puikiai žinomos, dabartiniai vadovai tikrai jų nesukūrė, o paveldėjo jas iš ankstesnių laikų. Ir tos problemos jau po truputį sprendžiamos.

Naujoje įstaigoje mes irgi norėtume būti dalininkais. Suprantu, kad norint jais tapti, reikia skirti pinigų – versle būna būtent taip. Mes tokių finansinių išteklių neturime, bet galbūt mūsų buvimas galimas kitokiais pagrindais. Nors „Nemuno žiedo“ veikloje mūsų federacija ir taip dalyvavo, kiek tai liečia varžybų saugą ir organizavimą“, – DELFI kalbėjo R. Austinskas.

Romas Austinskas

Nuomininkai trokšta istorijos pabaigos

Ką apie „Nemuno žiedo“ dabartį ir ateitį galvoja tie, kurie trasoje praleidžia daugiausiai laiko?

DELFI kalbinti Kačerginėje vykstančių renginių organizatoriai dabartiniams žiedo šeimininkams didelių priekaištų neturėjo.

„Neturint pinigų, nieko daug ir nepakeisi. Natūralu, kad tokiose sąlygose įstaiga negalėjo normaliai tvarkytis“, – prisiminęs „Nemuno žiedą“ džiovinusias skolas, svarstė įvairius automobilių sporto renginius organizuojantis Linas Ramoška.

„Trasa negali gerėti, kai į ją neinvestuojama pinigų. Bet, mūsų supratimu, tvarkomasi buvo pagal išgales“, – antrino motociklų sporto klubo „Coffee Racers“ atstovas Jaroslavas Buinauskas.

Pastarasis klubas, kurio renginių geografija apima ne tik Lietuvą, bet ir kaimynines šalis, LMSF nepriklauso. Ir J. Buinauskas nenori nė pagalvoti, kad federacija galėtų tapti naujos įstaigos dalininke.

„Tai yra vieno asmens, kuris per savo valdymo metus nustekeno motociklų plento žiedo sportą, ambicija. Jam vadovaujant varžybų dalyvių sumažėjo tris ar keturis kartus, tikrų sportininkų beveik neliko. Užtat federacijoje įdarbinti žmonės pagal giminystės ryšius (LMSF generaline sekretore darbuojasi V. Visockio sutuoktinė Ingrida Visockienė, sūnus Regimantas teisėjauja motokroso varžyboms – DELFI).

Ar norėtume „Nemuno žiedo“ vadovybėje turėti tokį žmogų? Ne, nes žiedas greičiausiai būtų monopolizuotas. LMSF prezidentas bando visomis išgalėmis uždrausti renginius, kuriuos vykdo ne jo federacija, net kreipiasi į policiją. Taip jis tik prisideda prie sporto žlugdymo“, – kritiškai apie V. Visockį atsiliepė J. Buinauskas.

„Federacijų įsitraukimas į žiedo valdymą būtų geras dalykas. Niekam kitam ta vieta labiau nerūpės nei tiems, kurie ten važiuoja: nei KKSD klerkams, nei savivaldybėms. Jiems tai – objektas, o lenktynininkams – namai. Bet federacijos su savimi gali atsinešti nebent žinių ir entuziazmo. Mano nuomone, normalu, kad sprendimus turi priimti tie, kurie atneša pinigų“, – samprotavo L. Ramoška.

Linas Ramoška

Vis dėlto svarbiausia renginių organizatoriams, kad kuo greičiau baigtųsi dabar trasos ateitį gaubianti nežinia.

„Be abejo, neapibrėžtumas mums daro žalą: niekas nieko negali žadėti, rezervuotis datų. Nors mes turime įsipareigojimų tarptautinėms lygoms, ten yra ir tokia eilutė kaip baudos už neįvykusį renginį. Nežinau, ką pasakysime ponui Visockiui, jei dėl jo trigrašio „nuplauks“ šis sezonas. Labai apmaudu, kad kažkieno privatūs interesai griauna galimybę išlaisvinti automobilių sportą iš ilgus metus trukusios skolų katorgos“, – steigti naują įstaigą vietoje bankrutuojančios ragino L. Ramoška, kuris pats yra vienas iš „Nemuno žiedo“ kreditorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)