Toronto „Sheraton Centre“ viešbutis pirmadienio pavakarę (Kanadoje tai bus ankstus rytas) taps bene svarbiausiu pasaulio sporto centru. R. McLarenas žengs prieš žiniasklaidą ir ištars žodžius, kurie visai Rusijos rinktinei iš tikrųjų gali kainuoti vietą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.
Smūgis, kuris jau suduotas olimpiniam judėjimui, yra nepataisomas. Tačiau reikia daryti viską, kad nebūtų žengta dar toliau. Ir reikia imtis kuo griežtesnių priemonių. Dopingas, kurio vartojimą toleruoja valdžia, neturi būti toleruojamas, ką sako ir olimpiniai principai.
Travisas Tygartas, USADA vadovas
Rusijoje – panika. R. McLarenas pateiks ataskaitą apie dopingo situaciją Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse ir beveik neabejojama, kad rezultatai bus aiškūs: Rusijos valdžia toleravo ir skatino dopingo vartojimo atvejus žaidynėse, machinacijos vyko pačiu plačiausiu valstybiniu mastu. Kaip skelbia „New York Times“, R. McLareno ataskaita bus „vienas iš pačių didžiausių dopingo skandalų per visą sporto istoriją ir taps lūžio momentu“.

Po šios R. McLareno ataskaitos WADA tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) turėtų pateikti rekomendacijas dėl visiško šalies rinktinės nušalinimo iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Kol kas pašalinta yra tik rusų lengvosios atletikos rinktinė, tačiau dabar grėsmė kyla absoliučiai visiems rusų sportininkams. Kaip skelbia BBC, Rusija dėl lengvaatlečių diskvalifikacijos atšaukimo vis dar kovoja Tarptautiniame sporto arbitražo teisme, kuris savo verdiktą turėtų skelbti liepos 21-ąją.

„Tai – juodas Rusijos sporto puslapis, juoda diena, – skelbia „Sport-Express“. – Visi mūsų sporto diplomatijos viražai buvo bevaisiai ir šiandien šalis turėtų išgirsti žiaurų verdiktą.“

„Mes būsime pašalinti. Viskas jau iš anksto suplanuota. Kai žmonės dirba ir ruošiasi žaidynėms, mums kertama iš pasalų. Praktiškai „likus sekundei iki starto“, – panikuoja „Championat.com“. – Ant mūsų pilamas purvas. Niekuo nekalti sportininkai nukentės dėl užkulisinių intrigų ir politikos.“

Kad Rusijos rinktinei kyla visiškai reali grėsmė nedalyvauti žaidynėse Brazilijoje, paliudija ir savaitgalio įvykiai. Į viešumą buvo nutekintas JAV antidopingo agentūros (USADA) direktoriaus Traviso Tygarto laiškas, kuriame IOC Thomasas Bachas raginamas negailestingai braukti rusus iš žaidynių Rio sąrašų.

Travisas Tygartas
„Mes kalbame visų sąžiningų sportininkų ir antidopingo organizacijų vardu, – rašoma T. Tygarto laiške,– Prašome, kad IOC vykdomoji valdyba imtųsi veiksmų bei pašalintų Rusijos olimpinę bei parolimpinę rinktines iš Rio de Žanerio olimpinių varžybų. Smūgis, kuris jau suduotas olimpiniam judėjimui, yra nepataisomas. Tačiau reikia daryti viską, kad nebūtų žengta dar toliau. Ir reikia imtis kuo griežtesnių priemonių. Dopingas, kurio vartojimą toleruoja valdžia, neturi būti toleruojamas, ką sako ir olimpiniai principai. Negalime užsimerkti prieš tai, kas vyksta Rusijoje.“
Mes būsime pašalinti. Viskas jau iš anksto suplanuota. Kai žmonės dirba ir ruošiasi žaidynėms, mums kertama iš pasalų. Praktiškai „likus sekundei iki starto“.
Championat.com
T. Tygartą palaiko Kanados, Ispanijos, Šveicarijos, Vokietijos, Japonijos ir kitų šalių antidopingo agentūros.

Į šią žinią Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko sureagavo itin kritiškai, pavadinęs ją politine provokacija.

„Jis ne tik T. Bachui parašė. Ir tai, švelniai tariant, rimtas etikos normų pažeidimas. Ar jūs galite įsivaizduodi, kad RUSADA (Rusijos antidopingo agentūra, – DELFI) imtų kištis į kitų šalių reikalus? Argi mes kažkam rašėme laiškus, kai sučiupo Lance‘ą Armstrongą ir buvo kilęs skandalas dėl BALCO laboratorijų? Mes visada elgėmės korektiškai.

O jie... Tačiau ten viskas suprantama. Dabar pasipils nauji kaltinimai politiniu lygiu. Visa tai – politika, – piktinosi V. Mutko. – Su tuo žmogumi aš nesu bendravęs ir to daryti nesiruošiu. Kam to reikia? Apie ką kalbėtis? Jis tik nacionalinės antidopingo agentūros vadovas. Ir aš išvis nesuprantu, kodėl jis turėtų dalinti patarimus tarptautiniam olimpiniam komitetui ir tarptautinei antidopingo agentūrai. Tačiau jam davė komandą „pulk“, jis ją įvykdė, o dabar mes aptarinėjame šitą temą“.

Anot V. Mutko, Rusijos sportininkai pastaruoju metu apskritai patiria beprotiškai didelį dopingo medžiotojų dėmesį.

„Pastarosiomis dienomis aš aplankiau praktiškai visą mūsų olimpinę rinktinę. Visi rengiasi, viskas atvira, visi davė dopingo testus daugybę kartų. Julija Jefimova vien tik būdama JAV testuota 14 kartų. Ko dar reikia? Reikia patraukti į šalį politiką. Turi būti paprastas pragmatizmas. Atėjo, paėmė mėginį. Jeigu yra pažeidimas – bausti. Jeigu nėra – sportininkas švarus.

O klausytis, kaip kažkas kažką pasakė ir daro užkulisines intrigas – neprofesionalu. Mes apskritai esame atviri visiems pasiūlymams. Norite, leisime vadovauti antidopingo agentūrai užsieniečiui. Kad ir 20 užsieniečių. Esame atviri pasiūlymams, tačiau reikia liautis politikuoti“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1230)