Tai, ką pasaulio sporto mokslininkai nustatė kaip pažangiausią šiuolaikinę jaunųjų sportininkų visapusiško rengimo koncepciją, mokytojas Marcelinas Zelba jau prieš pusšimtį metų pradėjo taikyti mažame Žemaitijos miestelyje Skaudvilėje, į kurį atvyko 1955 metais, baigęs Lietuvos kūno kultūros institutą.

Tokia darbo metodika kuo puikiausiai turėtų būti pripažinta kaip unikali, fenomenali vaikų ir paauglių ne tik fizinio, bet ir apskritai asmenybės edukacinio ugdymo metodika. Net per 30 Skaudvilės mokyklos auklėtinių pasirinko kūno kultūros dėstytojo profesiją.

M. Zelba yra Europos taurės laimėtojų, tarptautinės klasės sporto meistrų – Virginijos Čerškutės-Dulskienės, Stasės Mikašauskaitės-Astrauskienės, Jono Kaučiko, Eugenijaus Mikniaus, Stasio Vasiliausko – pirmasis treneris. Kurį laiką treniruodamas Šiaulių TAURO vyrų rankinio komandą treniravo ir pasaulio čempioną, Europos taurės laimėtoją, tarptautinės klasės sporto meistrą Raimondą Valucką, tarptautinės klasės sporto meistrą ir Europos taurės laimėtoją Algį Mikučionį, o dirbdamas Šiaulių sporto internate treniravo tarptautinės klasės sporto meistrą bei Europos taurės laimėtoją Vytautą Milašiūną.

Net 14 trenerio auklėtinių tapo rankinio sporto meistrais, 10 kandidatų į sporto meistrus, 102 skaudviliečiai atstovavo įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėms. Iš viso Skaudvilės mokyklos įvairaus amžiaus komandos Lietuvos respublikinėse varžybose net 15 kartų tapo nugalėtojais, 66 kartus yra užėmusios prizines vietas. Jo treniruojama Šiaulių ,,Tauro” vyrų rankinio komanda tapo Lietuvos čempione, Lietuvos televizijos taurės laimėtoja.

Marcelinas Zelba (Taurage.lt nuotr.)

M. Zelba – visų sporto šakų treneris: treniravo Skaudvilės vidurinės mokyklos įvairaus amžiaus dviračių, futbolo, gimnastikos, krepšinio, lengvosios atletikos, rankinio, slidinėjimo, stalo teniso šaudymo, tinklinio sporto šakų sportininkus.

Sporto specialistas prie naujai statomos vidurinės mokyklos pats suprojektavo ir su mokiniais pastatė stadioną, o apie tai 1960 metais net buvo rašyta JAV leidžiamame „Lithuanian People Daily“ laikraštyje. Stadionas 1970 metais Švietimo ministerijos buvo pripažintas vienu geriausiu tarp rajonų mokyklų.

Trenerio veikla įvertinta: Lietuvos švietimo pirmūnas, Lietuvos nusipelnęs treneris, mokytojas-metodininkas, Lietuvos kilnaus žaidimo (Fair Play) laureatas, Tauragės rajono garbės pilietis, apdovanotas Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento sidabro medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui“, LTOK Olimpine žvaigžde, o Lietuvos rankinio federacija jam vieninteliam yra įteikusi garbės ordiną „Už nuopelnus Lietuvos rankiniui“.

Velionis pašarvotas Skaudvilės miesto Gedulo namuose „Netektis“ (Tauragės g. 4). Šv. Mišios birželio 18 d. Skaudvilės bažnyčioje 11:30 val. Karstas išnešamas 14:30 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)