Keturias dienas vyksiančiame čempionate Lietuvos moterų rinktinė su Rūta Paškauskiene priešakyje sieks sugrįžti į Europos komandų elitą, o vyrų rinktinė – mesti iššūkį varžovams bei išsilaikyti antrame pagal pajėgumą „Challenge“ divizione.

Burtai lėmė, jog moterų rinktinė varžysis „Challenge“ diviziono E grupėje, kur susitiks su Anglijos, Velso bei Azerbaidžano rinktinėmis. Lietuvos komandai atstovaus R. Paškauskienė, Eglė Stuckytė ir Vitalija Venckutė. Komandos trenerė – Romualda Garkauskienė.

Vyrų rinktinės varžovėmis „Challenge“ diviziono E grupėje bus Ukrainos, Danijos ir Latvijos ekipos. Lietuvos garbę Europos pirmenybėse gins Tomas Mikutis, Alfredas Udra, Matas Vilkas ir Arnoldas Domeika. Komandą treniruoja Raimondas Jackevičius.

„Kiek pamenu, visada važiuojame turėdamos užduotį patekti į aukščiausią divizioną“, – šypsojosi šalies stalo teniso lyderė R. Paškauskienė, prieš mėnesį atvirame Čekijos stalo teniso čempionate įveikusi 21-ąją pasaulio raketę iš Vokietijos.

„Daug kas priklausys nuo Rūtos žaidimo. Jei norime žengti aukščiau, ji praktiškai neturi galimybių pralaimėti nė vieno susitikimo“, – prieš pirmenybes tvirtino Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša.

„Nėra lengva“, – paklausta, ar sunku tempti lyderės naštą atsakė R. Paškauskienė. „Mano reitingas aukštesnis už daugumos „Challenge“ diviziono stalo tenisininkių. Žinau, jog negaliu pralaimėti. Kartais darosi sunku rinkti po du taškus, bet tenka tą daryti daugelį metų, pripratau“, – atskleidė ji.

Varžytis pirmajame divizione Lietuvos moterų rinktinei nebūtų naujiena. Tačiau, pasak R. Paškauskienės, patekti tarp 16 stipriausių komandų yra sunkiau negu išsilaikyti jų būryje.

„Lietuvės savo grupėje nepelnytai gavo tik trečią reitingą. Taip nutiko dėl to, kad komandoje neturime šalies čempionės Ievos Venslavičiūtės, išvykusios studijuoti į Australiją. Velsas, Azerbaidžanas – įkandamos komandos. Su Anglija bus sunkiau, tačiau praėjusiais metais angles pasaulio pirmenybėse įveikėme dukart“, – prisiminė R. Balaiša. Anglija ir bus pirmoji lietuvių varžovė grupės etape.

Pasak LSTA prezidento, norint sugrįžti į aukštumas, lietuvėms teks skintis kelią pro Anglijos, Serbijos, Slovakijos ir Kroatijos rinktines – šios yra laikomos „Challenge“ turnyro favoritėmis. „Svarbu ne tik R. Paškauskienės žaidimas, bet ir kokioje formoje bus E. Stuckytė, kuri dėl menisko operacijos kelis mėnesius ilsėjosi nuo sporto. Iš V. Venckutės, kuri turi mažai tarptautinės varžybų patirties, daug nereikalaujame“, – kalbėjo R. Balaiša.

„Tikime, kad galime kilti aukščiau. Bus sunku, bet visada tikėsime. Tačiau vieno žmogaus neužtenka, net dviejų kartais neužtenka, visa komanda turi prisidėti“, – pabrėžė R. Paškauskienė.

„Vyrų grupėje bus pilna pajėgių varžovų, tad keliame uždavinį jiems neiškristi į žemesnį divizioną. Varžovų čia – per akis. Manau, ir jiems patiems bus įdomu su jais žaisti. O laimėti sunku, tačiau galimybių išsilaikyti tikrai yra“, – tikino R. Balaiša.

„Tikslas išlikti antrame divizione yra pakankamai optimalus“, – paklaustas, ar vyrams iškelta ne per žema kartelė, teigė rinktinės treneris R. Jackevičius. „Šis divizionas yra įdomus tuo, kad jame labai daug panašaus lygio komandų. Visos jos – stiprios ir sudaro mums didelę konkurenciją. Pavyzdžiui, mūsų pogrupyje žaidžianti Danijos rinktinė – ši savo laiku buvo Europos čempionė. Žengti aukščiau kol kas mums būtų tikrai sudėtinga“, – realiai situaciją vertino treneris.

Vyrų komandoje Senojo žemyno čempionų nėra, kaip ir aiškaus lyderio, kuriam būtų keliami maksimalūs reikalavimai. „Didesnę patirtį yra įgijęs T. Mikutis, tad jį galima laikyti komandos vedliu, bet ryškaus lyderio neturime. Tikimės, kad visi komandos nariai atiduos save iki galo ir žais taip, kaip jie moka“, – pažymėjo R. Jackevičius.

Į komandą pirmą kartą buvo pakviestas ir antrosios vietos Lietuvos čempionate laimėtojas M.Vilkas, iš kurio taip pat tikimasi kokybiško žaidimo.

„Esame pasiruošę. O iš anksto prognozuoti čempionatą yra sunku. Tikimės geriausio“, – pridūrė treneris. Pirmoji lietuvių dvikova trečiadienį – su kaimynine Latvija.

Rezultatai Europos komandiniame čempionate Lisabonoje lems, kurioms rinktinėms atiteks kelialapiai į 2015 metų Europos sporto žaidynes Baku sostinėje Azerbaidžane. Teisę vykti į Baku iškovos 14 stipriausių pirmojo diviziono komandų ir „Challenge“ diviziono nugalėtojas. Europos sporto žaidynėse šeimininko teisėmis dalyvaus ir Azerbaidžano stalo teniso asociacija.

Į aukščiausią divizioną pateks dvi stipriausios „Challenge“ turnyro rinktinės, o dvi silpniausios – kris dar vienu laipteliu žemyn – į trečiąjį divizioną.

Pasak R. Balaišos, geriausius šansus triumfuoti Europos pirmenybėse, tiek vyrų, tiek moterų grupėje, turi Vokietijos rinktinės. „Vyrų grupėje dėl čempionų titulo turėtų susigrumti vokiečiai ir šeimininkai portugalai. O moterų grupėje apginti titulą turėtų Vokietija, tačiau iššūkį jai mesti gali Rumunija ir kitos rinktinės“, – samprotavo LSTA prezidentas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją