„Sveikas protas sako, kad jie (FINA ir WADA) turi veikti“, – dienraščiui pareiškė lietuvės Rūtos Meilutytės treneris britas Jonas Ruddas. Jis ragina elgtis taip, kaip buvo reaguojama į rusų lengvosios atletikos dopingo ir korupcijos skandalų atvejus.

Jam pritarė ir Vokietijos rinktinės vyriausiasis treneris Henningas Lambertzas, kuriam susidaro įspūdis, jog Rusijoje dopingo paplitimas plaukime yra toleruojamas valstybiniu lygiu. „Jei faktai pasitvirtins, galiu tik pritarti, kad visiems Rusijos sportininkams būtų pritaikytas draudimas, kaip kad numato FINA taisyklės,“ – teigė jis ir pridūrė, kad Rusijai negalima daryti nuolaidų, nes mastai perpildo kantrybės taurę.

Taisyklė 12.1 numato, kad draudimas taikomas visai rinktinei, jei per metus užfiksuojami keturi arba daugiau dopingo atvejų.

Britas J. Ruddas kalba daugelio pasaulio trenerių vardu: „Mes laukėme, kad FINA ir WADA imtųsi veiksmų. Dabar Julijai Jefimovai antrą kartą nustatytas teigiamas dopingo testas, toliau taip tiesiog nebegalima, panašu, kad tai nesibaigs niekada. Du dopingo atvejai per 12 mėnesių. Gana. Metas nuodugniai patikrinti plaukimo sportą.“

J. Ruddas sako, kad tokie sukčiavimo ir sporto organizacijų neveiklumo atvejai kelia pavojų plaukimo sporto ateičiai. „Būtina priimti sprendimą. Pasitikėjimas mūsų sportu – FINA rankose. Kalba eina apie dešimtis tūkstančių sportininkų visame pasaulyje. Taip pat ir apie darbą trenerių, kurie su savo atletais eina į baseiną laikydamiesi taisyklių.“

Dar viena plaukikė J. Martynova diskvalifikuota ketveriems metams

Trenerių nuogastavimus patvirtino dar vienas į viešumą penktadienį iškilęs faktas. Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) ketveriems metams už dopingo (ostarino) vartojimą diskvalifikavo kitą plaukikę - 2007 metų pasaulio vicečempionę ir 2014-ų Universiados nugalėtoją - 27-erių metų Janą Martynovą. Apie tai praneša Swimvortex.com. Pati sportininkė su sankcijomis nesutinka ir jau pateikė apeliaciją.

2015 metų birželio mėnesio J. Martynovos dopingo mėginys buvo teigiamas, bet ji nedalyvavo pasaulio čempionate Kazanėje (Rusija), neva, dėl peties traumos.

Dievagojosi esanti nekalta

Primename, kad J. Jefimova pirmadienį nutraukė tylą ir išplatino vaizdo įrašą, kuriame prisiekinėjo, kad nebuvo informuota apie tai, kad meldoniumas nuo sausio 1 dienos buvo įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą, ir kad jo šiemet ir nevartojo.

„Pirma, aš negavau jokio pranešimo, kad meldoniumas nuo šių metų sausio 1 d. yra įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą. Nė vieno – nei iš Rusijos, nei iš tarptautinių organizacijų. Antra, paskutinį kartą „Mildronatą“ vartojau, kai jis dar buvo legalus ir leidžiamas, ir tai dariau dėl sveikatos. Kokiu būdu, jo pėdsakai galėjo likti mano organizme praėjus keliems mėnesiams po gydymosi kurso, dabar analizuoja ekspertai.

Trečia, mano sportinėje karjeroje buvo istorija, kai aš per savo kvailumą praleidau pusantrų metų. Nuo to laiko aš esu ypač atsargi, kontroliuoju viską, kas patenka į mano organizmą. Ir galiu užtikrinti, kad visi preparatai, kuriuos vartojau ir vartoju, yra leidžiami. Taigi kategoriškai neigiu man mestus kaltinimus dėl dopingo vartojimo“, – iš lapelio dramatiškai tekstą skaitė J. Jefimova.

„Šiuo metu mes ruošiamės bylos svarstymui. Tikimės įrodyti, kad aš nepažeidžiau jokių antidopingo taisyklių, ir laukiame, kad bus panaikinti visi kaltinimai. Ir dar – aš ir toliau treniruojuosi su viltimi, kad dalyvausiu Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse“, – pridūrė ji.

Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera pakibo ant plauko, jei Pasaulinės antidopingo agentūra (WADA) griežtai laikysis savo reglamento.

Rusei gresia aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova gali būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui. Veikiausiai abu variantai vienodai reikštų jos karjeros pabaigą.

J. Jefimovos „išpažintis“ iš lapelio:

Įdomu tai, kad antradienio rytą dopingo kontrolė apsilankė ir pas Rūtą Meilutytę Didžiojoje Britanijoje.

Informacija, kad dopingo kontrolė tikrina Rūtą, pasidalijo jos treneris Jonas Ruddas. Tai britas padarė su labai pozityvia gaida – anot trenerio, kiekvienas dopingo testas – žingsnis link švaresnio sporto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)