Pasaulio čempionate, skirtingai nei olimpinėse žaidynėse, ji bus pagrindinė favoritė laimėti aukso medalį.

„Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės yra svarbiausias mūsų tikslas. Londone pasisėmėme patirties, – teigė lietuvę treniruojantis Jonathanas Ruddas. – Tiek aš, tiek Rūta manome, jog mūsų laukia dar trys olimpinės žaidynės. Ji trokšta įgyti naujų įgūdžių.“

Portalui swimvortex.com J. Ruddas teigė, jog tokių aukštų rezultatų iš auklėtinės Londono olimpinėse žaidynėse dar nelaukė.

„Į olimpines žaidynes atvykom tikėdamiesi plaukti per 1 minutę ir 6 sekundes, tačiau Rūta buvo neįtikėtinos formos, tikrai fenomenali asmenybė, – pasakojo treneris. – Tada ji turėjo siaubingą adaptacijos akimirką. Po atrankos varžybų maniau, kas bus, jei ji nelaimės... Vienintelis kelias eiti tolyn buvo susikoncentruoti tik varžyboms ir nekreipti dėmesio kas vyksta aplink“.
Rūta Meilutytė

Subrendusi ne pagal metus

„Olimpinėse žaidynėse mes susitelkėm dėmesį į paprastus dalykus nuo etapo iki etapo“, – teigė J. Ruddas.

Po sėkmingo starto olimpinių žaidynių atrankos varžybose lietuvė „sprogo“ pusfinalyje. Pirmus 50 distancijos metrų sportininkė įveikė per 30,55 sekundės, o distanciją – per 1 minutę ir 5,21 sekundes. Vis dėlto, puikią formą žaidynėse demonstravo ir amerikietė Rebecca Soni.

„Mėginau Rūtai papasakoti apie Soni rezultatus. Ji atsakė, jog nenori nieko žino apie savo varžoves, kadangi negali jų kontroliuoti“, – triumfo Londone akimirkas prisiminė J. Ruddas. – Į mane žvelgė penkiolikmetė mergaitė, tačiau taip buvo kur kas daugiau. Dauguma jos geriausių draugų mūsų grupėje yra vaikinai, pavyzdžiui, Anthony Jamesas (britų plaukikas) ir kiti vaikinai iš jaunimo komandos. Rūta dažnai juos aplenkia treniruotėse. Ji yra vienintelė, kuri tai sugeba padaryti“.

Dar vienas įrodymas, jog R. Meilutytė plaukimo takelyje lygiuojasi į vyrus – sportininkų idealai. Lietuvė dievina amerikiečius pasaulio rekordininkus Ryaną Lochte, Michealį Phelpsą, olandą Pieterį van den Hoogenbandą. „Rūta žino geriausias plaukikes, žino kas yra kas, tačiau ji nejaučia moterims plaukikėms tokios pagarbos kaip vyrams, iš dalies todėl, kad ji žino, jog moterys yra lėtesnės nei vyrai“, – pasakojo J. Ruddas.

Tai nereiškia, jog R. Meilutytė nejaučia pagarbos savo varžovėms. Apie R. Soni ji sakė taip: „Aš visada į ją žiūrėjau su pagarba. Būti varžybose su geriausiomis pasaulio plaukikėmis yra tai, apie ką aš visada svajojau“.

R. Meilutytė R. Soni įveikė. Įveikė ir visas kitas varžoves bei tapo olimpine čempione.

„Rūta buvo sujaudinta po finalo, tačiau išliko santūri, – auklėtinės triumfo akimirkas prisimena J. Ruddas. – Tačiau nacionalinio himno grojimas palaužė ją. Jis grojamas taip retai per olimpiadą. Tai buvo neįtikėtinas momentas, man atrodė, jog Rūtą ištiko šokas. Lietuvos prezidentė stebėjo finalą, kaip ir Rūtos senelė, kuri niekad nebuvo išvykusi iš šalies prieš tai. Rūtos tėtis atidavė bilietą senelei, nes norėjo pamatyti ją stebint anūkės varžybas, o pats žiūrėjo Lietuvos televizijos kabinoje, kadangi turėjo tik vieną bilietą“.

Kitas tikslas – sėkmė pasaulio čempionate

Net ir po laimėto olimpinio aukso R. Meilutytės dienotvarkė pasikeitė nedaug. Lietuvė keliasi 4h 50min ryte, penkias dienas per savaitę eina į mokyklą. Matematikos ir fizikos ji nemėgsta labiausiai, tačiau su malonumu lanko biologijos ir kūno kultūros pamokas. Į treniruočių salę ir baseiną jaunoji plaukikė traukia kiekvieną dieną.

„Rūta yra energinga, veikli ir taip gera ją treniruoti, – auklėtine džiaugėsi J. Ruddas. – Ji puikios nuotaikos būna 99 proc. laiko per parą“.

„Bandau būti eiliniu žmogumi kaip tik galiu. Mėgstu laiką leisti su draugais ir šeima, vaikščioti po miestą arba tiesiog nieko neveikti“, – CNN teigė R. Meilutytė.

Kitas svarbus startas Europos rekordininkės laukia jau po septynių savaičių Barselonoje (Ispanija), kur vyks pasaulio vandens sporto šakų čempionatas.

„Mėgstu varžybas, mėgstu pergales, nekenčiu pralaimėjimų, – pasakojo R. Meilutytė. – Šie dalykai stumia mane treniruotis. Turiu tikslus ir noriu juos pasiekti“.