Pasaulyje sunkiai surastumėte sėkmingesnę trenerio ir atleto kombinaciją nei Jonas Ruddas ir Rūta Meilutytė.

Šis duetas užkariavo 2012-ųjų olimpiados ir 2013-ųjų pasaulio čempionato Barselonoje baseinus, jau nekalbant apie triumfo serijas per kitas varžybas ir pirmenybes visame pasaulyje.

J. Ruddas netreniravo Didžiosios Britanijos komandos Londone, o konsultavo Lietuvos ekipą, kurios 15-metė plaukikė krūtine R. Meilutytė įsiveržė į šlovę

R. Meilutytė, kilusi iš Kauno, antro pagal dydį Lietuvos miesto, pribloškė plaukimo pasaulį, iškovojusi aukso medalį. Jos glob4jas pasiekė tikslą, jo gabumai sukėlė jos tautos pasididžiavimą.

„Jonas man – kaip tėvas. Aš visiškai pasikliauju juo. Visame, kas susiję su plaukimu, juo pasitikiu 100 procentų. Jis yra mano varomoji jėga ir išgauna iš manęs visą, ką galiu geriausia. Jis man liepia sunkiai dirbti ir aš neprieštarauju, nes suprantu, kad jei tu nori geriausio rezultato, tu turi atsisakyti savo socialinio gyvenimo ir paskirti save tapimui geriausia. Ir aš nenoriu ko nors keisti“, – kalbėjo 16-metė „BBC Spotlight“

J. Ruddas gimė pajūrio mieste Hale, o dabar jau 25-ti metei, kaip persikėlęs į Plimutą, dirba „Leander“ plaukimo klube, besibazuojančiam miesto koledže prašmatniame Plimuto centre.

Treneris atsisakė kalbėti apie tai, kad jo neįtraukė į Didžiosios Britanijos komandą 2012-aisiais. Bet praėjus dvejiems metams, 2014-aisiais, jis vadovaus Anglijos rinktinei Britų Sandraugos žaidynėse Škotijoje.

J. Ruddas tikisi, kad čia plauks septyni ar aštuoni jo auklėtiniai iš koledžo, įskaitant 18-metį Geoffrey Butlerį iš Kaimanų salų, 17-metę Charlotte Atkinson iš Meno salos ir 16-metę Jamilą Lunkusę iš Ugandos, atstovausiantys įvairioms Britų Sandraugos šalims.

Iš tiesų J. Ruddas treniruoja apie 60-ies elitinių plaukikų grupę, kuri renkasi du kartus per dieną: nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 5.30 iki 8.00 ir nuo 16.30 iki 18.30 – antrai treniruotei, prie jų priderinę savo maitinimąsi ir mokslą.

Ryškiausia žvaigždė tarp jo auklėtinių, suprantama – R. Meilutytė, kuri 2013-aisiais laimėjo 14 aukso medalių ir pagerino tris pasaulio rekordus, kurių du: 50 m ir 100 m krūtine distancijose – pasaulio čempionate Barselonoje ir dar vieną – pasaulio taurės varžybose Maskvoje.

Mintis, kad pora gali pasiekti aukščiausią Rūtos formą dar iki olimpinių žaidynių Rio de Žaneire, jų nebaugina.

„Aš nematau jokių priežasčių, kodėl Rūta negali pagerinti savo praėjusių metų pasiekimų. Jos rezultatai vis gerėja ir tai nėra jos karjeros pikas. Mes norime laimėti kiekvieną plaukimą, kuriame dalyvaujame, o mano darbas sufokusuoti jos mintis, kad ji būtų alkana pergalių ir norėtų jų vis daugiau. Taip mes verčiame nerimauti jos varžovėms. Ir patikėkite manimi, jos nerimauja, kai Rūta jas vejasi“, – sakė J. Ruddas BBC „Spotlight“.

Tokia yra J. Ruddo talentų armija, dalis kurios bus išmėginta šių metų Britų Sandraugos žaidynėse.

Jei ją lydės sėkmė, ar kitas J. Ruddo žingsnis bus kelionė į Rio de Žaneirą, būnant Didžiosios Britanijos rinktinės treneriu?