Tik prieš keletą mėnesių į JAV atvykusi viena talentingiausių Lietuvos plaukikių praėjusių metų pabaigoje vykusiame atvirame JAV žiemos plaukimo čempionate pagerino du šalies rekordus.

Trenerė turi vilties

Moterų 100 metrų plaukimo nugara atrankoje Fresno universitetui atstovaujanti 18-metė kaunietė distanciją įveikė per 1 min. 2,62 sek. ir pagerino nuo 2009 metų Rugilei Mileišytei priklausiusį Lietuvos rekordą (1:02,72).

Ugnė Mažutaitytė

200 metrų nugara kvalifikaciniuose plaukimuose U. Mažutaitytė įvykdė olimpinį „B“ normatyvą (2:13,19). Ankstesnis Lietuvos rekordas, kuris taip pat priklausė U. Mažutaitytei, buvo 2 min. 14,08 sek.

Pasiekusi „B“ normatyvą, mergina priartėjo prie olimpiados. Tačiau jai reikia savo plaukimo laiką sutrumpinti dar beveik 3 sekundėmis, o plaukime tai prilygsta amžinybei.

„Tai labai daug. Bet ji turi galimybių priartėti prie šio laiko. Ji jau dabar yra daug greitesnė, nei mes tikėjomės“, − sakė dabartinė jos trenerė Jeanne Fleck.

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dalyvaus 900 plaukikų. Dalyvavimą garantuoja įvykdytas „A“ normatyvas, vėliau vietas užpildys estafetinių plaukimų plaukikai ir tik tada bus kviečiami „B“ lygio normatyvus įvykdę plaukikai, kol bus pasiektas 900 plaukikų limitas.

Kauno plaukimo mokyklos auklėtinė Ugnė pirmą kartą Lietuvos moterų rekordą 200 metrų nugara pagerino būdama 14 metų. Ugnės mėgstamiausia distancija yra 200 metrų nugara. Mergina plaukia ir trumpesnes distancijas – 50 ir 100 metrų. Retkarčiais dalyvauja estafečių varžybose, plaukia 800 metrų laisvu stiliumi.

Amerikietė atvyko į Lietuvą

Pernai rugpjūtį į užsienį išvykusi U. Mažutaitytė svajojo apie treniruotes JAV, kur ne tik turėtų daugiau stiprių konkurenčių, bet ir galėtų baigti aukštąją mokyklą.

Ugnė Mažutaitytė

Mergina išsiuntė laiškus kelių universitetų treneriams, tikėdamasi jų susidomėjimo. Kai trenerė J. Fleck perskaitė laišką ir patikrino Ugnės rezultatus, jau žinojo, ką daryti. Jos universitetas nuo 2008 metų niekada nelaimėjo aukštesnės nei 6-a vieta konferencijos varžybose.

„Ji gali viską pakeisti. Žinojau, kad vienas mūsų konkurentų, San Diego universitetas, taip pat norėjo jos. Mes turėjome pinigų savo kelionių biudžete, todėl nutariau jos nelaukti, o pati vykti į Lietuvą“, − pasakojo trenerė.

Tik atvykusi į Kauną, amerikietė sužinojo, iš kokios šeimos kilusi Ugnė. Mergina seka savo senelių ir tėvų pėdomis. Nuo penkerių metų ją treniravo močiutė, vėliau – mama. U. Mažutaitytės seneliai Zita Užkuraitytė-Bičkauskienė ir Romas Bičkauskas – praeityje žinomi plaukikai, Lietuvos čempionai ir rekordininkai.

Ugnės mama Rasa Mažutaitienė – taip pat buvusi plaukikė, kandidatė į sporto meistrus, dabar dirbanti trenere. Sportininkės tėvas Šarūnas Mažutaitis – plaukimo sporto meistras, jis Sidnėjaus olimpiadoje buvo Lietuvos plaukimo rinktinės treneris.

Ugnė, plaukdama 200 metrų nugara, tapo Lietuvos čempione 2013−2015 metais. Įdomu, kad lygiai prieš 40 metų jos močiutės sesuo Birutė Užkuraitytė-Statkevičienė taip pat trejus metus iš eilės (1973−1975 m.) buvo nepralenkiama šioje distancijoje. Kita močiutės sesuo − Dalė Užkuraitytė-Krasauskienė – taip pat buvusi Lietuvos čempionė ir rekordininkė.

Pasitiko svetingai

„Jaučiausi pamaloninta, kad trenerė dėl manęs atvyko tokį kelią. To nebuvo nutikę niekam iš mano draugų. Aš visada svajojau išvykti į Kaliforniją“, − pasakojo Ugnė.

Ugnės kelionė į JAV, Fresno universitetą, truko 28 valandas. Mergina atvyko išvargusi, išsigandusi, nes nežinojo, ko tikėtis. Dar daugiau − kelionėje dingo jos bagažas. Ji neturėjo ne tik šeimos nuotraukų, bet ir brangaus bei sėkmę nešusio plaukimo kostiumo.

„Visas mano gyvenimas buvo ten. Atvykau į Fresno kaip benamė“, − amerikiečių žurnalistams pasakojo Ugnė.

Komandos draugai JAV ją pasitiko dar oro uoste. Paskui bendrabutyje, kai sužinojo, kad dingo merginos drabužiai, pasiūlė antklodžių, pagalvių ir drabužių.

Kai ašaros išdžiuvo ir kitą dieną atsirado bagažas, baimė ir nerimas išsisklaidė. Per keletą mėnesių talentinga sportininkė priartėjo prie rezultatų, kurie jau tiesia kelią į olimpiadą.

„Ją lengva treniruoti. Daro dalykus, kurių anksčiau nebandė, ir matau, kad tai padeda“, − sakė trenerė J. Fleck.

Devynios auklės – per daug

Faktas, kad Ugnės šeimoje vien plaukikai, buvo vienas veiksnių, lėmusių jos išvykimą į JAV. Taip teigia Ugnės tėvas, Kauno plaukimo mokyklos direktorius Š. Mažutaitis.

Ugnė Mažutaitytė

„Vaikas užaugo plaukikų šeimoje, aplinkui dėdės ir tetos plaukikai, visi nori patarti, pamokyti. Žinoma, visi linki tik gero, bet kai aplink sukiojasi devynios auklės, vaikas lieka be galvos. Reikėjo viską kardinaliai keisti. Kai aplink vaiką šokinėja visa giminė, jis mano, kad viskas yra gerai. Dabar viskas pasikeitė, kaip sakė jos senelis, Ugnė pakeitė net peilį ir šakutę. Ten griežtai – arba plauki ir mokaisi, arba važiuoji namo. Jokios erdvės simuliacijoms“, − sakė Š. Mažutaitis.

Tėvas palaiko dukros pasirinkimą mokytis JAV. Ugnei buvo pasiūlyta treniruotis pas Pietų Kalifornijos universitete dirbantį Julijos Jefimovos trenerį Dave‘ą Salo, tačiau tam dar reikėjo pagerinti rezultatus. Bet kai J. Jefimova buvo sugauta vartojusi dopingą, Ugnė pasakė, kad ten nevažiuos.

„Kai į Lietuvą atvykusi Fresno universiteto trenerė papasakojo apie savo patirtį, sužinojome, kad trenerė dalyvavo Atėnų olimpinėse žaidynėse, supratau, kad Ugnė pateks į geras rankas“,− pasakojo Š. Mažutaitis.

Įdirbis – „Dainavos“ baseine

Ugnės mama ir jos trenerė R. Mažutaitienė, dirbanti Kauno plaukimo mokykloje, sakė, kad dukra išvyko, nes tik JAV sportininkas gali treniruotis ir įgyti aukštąjį išsilavinimą, o už mokslą nereikia mokėti.

„Ten sudarytos geros treniruočių sąlygos, universitetas stengiasi dėl savo plaukikų. Ugnė svajojo apie Ameriką. Pati rašė laiškus į universitetus, pildė dokumentus“, − pasakojo R. Mažutaitienė.

Ji neabejoja, kad JAV užfiksuoti pasiekimai yra gero įdirbio Lietuvoje rezultatas. „Ji Kaune gavo gerus pagrindus, įprato prie didelių krūvių. Jai dabar sunku, keliasi kasdien 5 val. ryto, treniruojasi, paskui eina į paskaitas, o vėliau vėl treniruojasi“, − pasakojo R. Mažutaitienė.

Olimpiada jau arčiau

Ugnė dabar yra universiteto komandos lyderė. „Ji gerai sutaria su trenere, o tai labai svarbu. Kai nėra tarpusavio ryšio − rezultatų nebus“, − sakė Š. Mažutaitis.

Anot jo, Ugnė yra užsispyrusi ir valinga. „Universitete jos laukia 4 metai griežtos tvarkos, kaip armijoje, bet ji ištvers. Per dieną nuplaukti 10 km nėra labai lengva, tačiau Ugnė niekada nepasiduoda“, − sakė Š. Mažutaitis.

Ugnės neseniai pasiekti rezultatai jį optimistiškai nuteikė. „Tai rodo, kad einama teisingu keliu. Duodu 90 proc. garantiją, kad ji pateks į olimpiadą. Jei neįvykdys „A“ normatyvo, reikės tikėtis, kad Tarptautinė plaukimo federacija jai skirs vietą“, − vylėsi Š. Mažutaitis.

Pati Ugnė turi puikų pavyzdį – savo bičiulę Rūtą Meilutytę. Su Rūta artimai bendraujanti Ugnė neslepia, kad žavisi savo draugės pasiekimais. Ugnė kartą lankėsi Plimuto koledže Anglijoje. Ten Ugnė pamatė, kaip intensyviai treniruojasi jos bendraamžė ir viena garsiausių pasaulio plaukikių.

Varžybos išvargina

2013 metų liepą Lenkijoje vykusiame Europos jaunių čempionate U. Mažutatytė laimėjo antrą vietą, 200 metrų rungties nugara finale įveikusi per 2 min. 14,28 sek.

„Po šių varžybų Ugnei sakiau, kad reikėjo pailsėti ir nevažiuoti į pasaulio čempionatą. Tačiau ji nutarė per pusę metų sudalyvauti 4 varžybose. Ten laukė nusivylimas. Varžybose slegia didžiulė įtampa. Ne be reikalo Michaelas Phelpsas per metus dalyvauja tik keleriose varžybose, o paskui nesirodo.

Varžybose iš sportininkų visą laiką kažko tikimasi. Jei nelaimi aukštų vietų, pradedi nepasitikėti savimi, tada imi kaltinti trenerį, visus kitus, ir galiausiai supranti, kad niekas kitas nekaltas“, − svarstė Š. Mažutaitis.