Šeštadienį daugiau nei dvi šimtinės karatė meistrų vienuolika valandų „Metropolitan Gymnasium“ arenoje grūmėsi dėl išlikimo prestižinėse planetos pirmenybėse, kuriose bus išdalinti tik du medalių komplektai.

Vyrų varžybose pirmąją dieną įvyko trys ratai, moterų, kurių čempionate dalyvauja keturgubai mažiau – du.

Antra pagal dydį Lietuvos rinktinė per dieną nukraujavo gana smarkiai: iš 17-os į Tokiją atvykusių atletų toliau į medalius pretenduoja šeši.

Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) trenerių tarybos pirmininkas ir Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) prezidiumo narys Romas Vitkauskas tokiais rezultatais nebuvo itin patenkintas.

„Tikėjomės, kad sekmadienį kovą tęs dar trys vyrai ir dvi moterys“, – kalbėdamas su DELFI, atviravo R. Vitkauskas.

Bet peržengti visus barjerus šeštadienį pavyko tik Lukui Kubiliui, Valdemarui Gudauskui, Edgardui Sečinskiui, Antanui Klibavičiui, Gabijai Gudeliauskaitei ir Rūtai Brazdžionytei.

Justinui Kvietkai ir Ritai Pivoriūnaitei turnyras baigėsi pirmame rate, Kęstučiui Radvilai, Ingai Mikštaitei, Norai Vaznelytei, Dianai Mačiūtei ir Dianai Balsytei – antrame, Andriui Draugeliui, Eventui Gužauskui, Vytautui Cėplai ir Jurui Sokolovui – trečiame.

Net septyni iš jų krito nuo šeimininkų smūgių, patys lietuviai iš kovos pašalino keturis japonus.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvos laiku išsilaikę vyrai santykius toliau aiškinsis šešioliktfinaliuose, moterų laukia aštuntfinalio etapas.

Lietuvių kovos

Vyrai

Pirmas ratas:

Edgardas Sečinskis (92 kg) – Man Seng U (Honkongas, 65 kg). Sunkiasvoris lietuvis 26 cm žemesnį ir 27 kg lengvesnį varžovą akimirksniu palaidojo po smūgių lavina – kova baigėsi „ippon“.

Kęstutis Radvila (85 kg) – Orujas Safarovas (Azerbaidžanas, 75 kg). Lietuvos kovotojui rimčiau nepasipriešino ir azerbaidžanietis, sugebėjęs atsilaikyti tik iki pagrindinio laiko pabaigos ir pralaimėjęs vieningu teisėjų sprendimu.

Antanas Klibavičius (100 kg) – Luisas Renato Cortesas (Puerto Rikas, 91 kg). Vieną vyriausių pirmenybių dalyvių (42 metai) A. Klibavičius sudorojo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Juras Sokolovas (86 kg) – Masaki Yamamoto (Japonija, 85 kg). Pirmuoju japonu, kritusiu nuo Lietuvos rinktinės atstovų smūgių, tapo 45-erių M. Yamamoto. Daugiau nei dvigubai už 20-metį J. Sokolovą vyresnis varžybų šeimininkas kėlė rūpesčių tik pačioje kovos pradžioje, bet po 2 minučių teisėjams jokių abejonių nebeliko.

Justinas Kvietka (84 kg) – Igoris Riadnovas (Rusija, 85 kg). Įdomiausioje pirmo rato „lietuviškoje“ dvikovoje nuostolio neišvengė ir Lietuvos rinktinė. J. Kvietka pratęsime nusileido kiek aktyviau kovojusiam I. Riadnovui ir baigė pasirodymą Tokijuje.

Antras ratas:

Andrius Draugelis (96 kg) – Jie Jun Wu (Singapūras, 86 kg). A. Draugelis jau debiutuodamas ant Tokijo tatamio parodė, kad yra nusiteikęs pergalingai atsisveikinti su didžiuoju sportu. Karjerą po pasaulio čempionato baigsiantis sunkiasvoris prieš varžovą iš Singapūro išbandė įvairius judesius ir smūgius, nepalikęs pastarajam jokių vilčių.

Edgardas Sečinskis (92 kg) – Denisas Jeršovas (Rusija, 93 kg). Geresnę techniką pademonstravęs lietuvis laimėjo teisėjų sprendimu.

Kęstutis Radvila (85 kg) – Vladimiras Artyšinas (Kazachstanas, 88 kg). Pratęsime kiek tiksliau ir tankiau smūgiavęs rusas po permainingos kovos teisėjų sprendimu paliko Lietuvos kovotoją už pasaulio čempionato trečio etapo borto.

Antanas Klibavičius (100 kg) – Gerardas Willas (Lenkija, 90 kg). A. Klibavičius pratęsė savo žygį Tokijuje dominuodamas dvikovoje su Lenkijos atstovu, kurį įveikė per pagrindinį laiką.

Juras Sokolovas (86 kg) – Dorinas Margarintas (Rumunija, 96 kg). Lengvesnis ir jaunesnis lietuvis iš pradžių išvargino 36-erių veteraną, o tuomet paėmė iniciatyvą į savo rankas. Teisėjų nuomonės nepakeitė nė D. Margarinto apeliacijos, kad jaunasis varžovas rankomis smūgiuoja pernelyg aukštai.

Valdemaras Gudauskas (86 kg) – Thierry Nebleza (Prancūzija, 85 kg). Pirmojoje savo kovoje Tokijuje Europos čempionas išvengė keblumų, vienbalsiu teisėjų sprendimu pranokęs prancūzą jau per pagrindinį laiką.

Lukas Kubilius (105 kg) – Oleksandras Tymetsas (Ukraina, 77 kg). Trumpai katės ir pelės žaidimą su gerokai kuklesnių fizinių duomenų varžovų pažaidęs L. Kubilius pirma savo smūgių rankomis ir alkūne kombinacija jį nokautavo („ippon“).

Vytautas Cėpla (82 kg) – Asetas Achmadijevas (Kazachstanas, 75 kg). V. Cėpla demonstravo taip pat subrendęs skambesnėms pergalėms nei iki šiol, gainiodamas varžovą po tatamį ir galiausiai šventęs įtikinamą pergalę.

Eventas Gužauskas (98 kg) – Peteris De Raedtas (Belgija, 88 kg). E. Gužauskas pasinaudojo savo ilgomis kojomis ir užklupęs belgą smūgiu keliu pasiuntė jį į nokdauną („wazari“). Teisėjams dėl akistatos nugalėtojo abejonių nekilo.

Trečias ratas

Andrius Draugelis (96 kg) – Shota Maeda (Japonija, 75 kg). Pasaulio čempionatas A. Draugeliui baigėsi anksčiau nei tikėtasi. Nieko įspūdingo nebepademonstravęs lietuvis teisėjų sprendimu nusileido daugiau nei 20 kg lengvesniam Japonijos kovotojui.

Edgardas Sečinskis (92 kg) – Hamidas Shabani (Iranas, 95 kg). Užtat įsismarkavo kitas Lietuvos sunkiasvoris E. Sečinskis. Efektingų smūgių sulaukęs H. Shabani tapo antru jo priešininku, priverstu pasitraukti iš kovos anksčiau laiko.

Antanas Klibavičius (100 kg) – Harutaka Okazaki (Japonija, 65 kg). Nedaug trūko, kad tą patį padarytų A. Klibavičius, stojęs prieš kone dvigubai smulkesnį varžovą. Bet, nepaisant didžiosios dalies publikos nepasitenkinimo, švilpimo ir reikalavimų įskaityti „wazari“, teisėjai net kelis kartus atsisakė tai padaryti ir po pagrindinio laiko paskelbė lygiąsias. Jei tą patį jie būtų padarę po pratęsimo, į kitą etapą būtų nukeliavęs lengvesnis H. Okazaki, visos dvikovos metu tik bandęs išvengti Lietuvos sunkiasvorio kirčių spausdamasis prie jo korpuso. Bet audros tribūnose prisiklausę teisėjai pakeitė nuomonę ir pergalę skyrė lietuviui.

Lukas Kubilius (105 kg) – Yoshiki Mogi (Japonija, 83 kg). Vietinių ir daugumos atvykusių iš svetur žiūrovų nuomonės dar kartą išsiskyrė L. Kubiliaus ir Y. Mogi akistatos metu. Pratęsime lietuvis tarsi pakišo japoną po presavimo aparatu, kuomet smūgiu alkūne iš viršaus į varžovo petį partiesė jį ant žemės. Susirinkę pasitarti teisėjai nusprendė įskaityti „wazari“, nors A. Klibavičiui panašioje situacijoje teko nusivilti. Tai buvo lemiamas epizodas, garantavęs pergalę L. Kubiliui.

Valdemaras Gudauskas (86 kg) – Jevgenijus Andriuško (Rusija, 116 kg). Ir pagrindinis laikas, ir pratęsimas klostėsi identiškai: Rusijos meškinas – trečias pagal svorį tarp 164 varžybų dalyvių – smūgiais tarsi kūju tikrino lietuvio korpuso tvirtumą pradžioje, o prabėgus pirmai minutei ir varžovui išsėmus jėgas, atkusdavo V. Gudauskas. Pagal varžybų reglamentą, po lygiųjų pratęsime sportininkai turėjo lipti ant svarstyklių. Bet tai tebuvo formalumas: net vizualiai už rusą gerokai lieknesnis vilnietis žengė į ketvirtą ratą.

Juras Sokolovas (86 kg) – Yuto Eguchi (Japonija, 85 kg). 20-mečio debiutanto iš Lietuvos žygį pasaulio čempionate užbaigė metais jaunesnis japonas, bet kaltinti J. Sokolovas turėtų tik save: per pagrindinį laiką jis du kartus pažeisdamas taisykles užvožė Y. Eguchi į veidą, todėl pastarajam atiteko pergalė.

Vytautas Cėpla (82 kg) – Shunsaku Kawase (Japonija, 71 kg). Nesėkmę patyrė ir V. Cėpla, nors kautynių metu būtent jis buvo arčiau pergalės. Tiek po dviejų, tiek po keturių minučių kovos nugalėtoju lietuvį įvardino du teisėjai, tačiau likę trys skyrė lygiąsias. V. Cėplą pasmerkė svarstyklės – vilnietis 11 kg sunkesnis už japoną.

Eventas Gužauskas (98 kg) – Shojiro Fujihara (Japonija, 80 kg). Lygiai taip pat planetos pirmenybės baigėsi E. Gužauskui, lėtokoje dvikovoje neįrodžiusiam savo persvaros prieš Sh. Fujiharą.

Moterys

Pirmas ratas:

Rita Pivoriūnaitė (58 kg) – Momoka Oba (Japonija, 48 kg). Daugkartinė Europos čempionė R. Pivoriūnaitė nuo tatamio nulipo nuleidus galvą. Po įnirtingos lygiaverčių priešininkių kovos ir pratęsimo trys teisėjai iš penkių įžvelgė dešimčia kilogramų lengvesnės M. Obos pranašumą ir pergalę atidavė japonei.

Diana Mačiūtė (58 kg) – Natalija Sozykina (Rusija, 55 kg). Identiškai vyko grumtynės tarp Lietuvos ir Rusijos lengvo svorio atstovių. Tik šįkart lengviau atsikvėpti pamačiusi teisėjų pratęsimo pabaigoje pakeltas vėliavėles galėjo lietuvė.

Rūta Brazdžionytė (62 kg) – Najmunesa Jacobs (Pietų Afrikos Respublika, 60 kg). Paskutinei Lietuvos lengvasvorei pergalės nereikėjo laukti dvi papildomas minutes, bet iš salės R. Brazdžionytė ėjo susiėmusi už smakro. Veidą ir kaklą varžovei talžiusi N. Jacobs buvo įskaitytas pralaimėjimas dėl neleistinų veiksmų.

Antras ratas:

Diana Mačiūtė (58 kg) – Viviana Chirila (Rumunija, 78 kg). Du kartus varžovei veidą kliudžiusi D. Mačiūtė buvo priversta užleisti kelią 20 kg sunkesnei rumunei.

Gabija Gudeliauskaitė (64 kg) – Andronica Moipone Rakgantso (Pietų Afrikos Respublika, 60 kg). Lietuvė lengvai prasiskynė kelią į kitą etapą, du kartus savo oponentę paguldžiusi ant tatamio („wazari“).

Diana Balsytė (75 kg) – Olga Ivanova (Rusija, 78 kg). Ūgis negelbėjo D. Balsytės. Aukščiausia tarp čempionato dalyvių lietuvė (183 cm) neatlaikė grėsmingos išvaizdos O. Ivanovos spaudimo ir pralaimėjo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Nora Vaznelytė (75 kg) – Manami Bato (Japonija, 67 kg). Ilgos kojos nepasitarnavo ir N. Vaznelytei, kuri analogiškai krito kovoje su vietos publikos numylėtine.

Inga Mikštaitė (63 kg) – Juri Minamihara (Japonija, 53 kg). Nors lietuvė buvo ir aktyvesnė, ir tikslesnė už jaunąją varžovę, pastaroji sulaukė teisėjų dovanėlės: pasibaigus pagrindiniam laikui skirtos lygiosios ir pratęsimas. Per papildomas 2 min. įsidrąsinusi J. Minamihara įjungė aukštesnę pavarą – galiausiai japonei palankūs buvo visi penki teisėjai.

Rūta Brazdžionytė (62 kg) – Sayaka Kato (Japonija, 53 kg). Už kolegių nesėkmes „skolą“ Japonijos rinktinei bent iš dalies grąžino R. Brazdžionytė. Ryžtą pademonstravusi 24-erių sportininkė įnirtingame susišaudyme kumščiais ir kojomis iš pradžių išplėšė pratęsimą, o paskui – ir pergalę teisėjų sprendimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)