Paskutinę čempionato dieną šeštadienį 10.30 val. Lietuvos laiku mūsų šalies rinktinė stos į svarbiausią pirmenybių akistatą prieš mums palankią pergalę iškovojusius estus. Laimėjus ir sulaukus Korėjos pergalės dvikovoje su rumunais, būtent lietuviai džiaugtųsi nugalėtojų titulu.

Tiesa, Estijos rinktinei taip pat netrūks motyvacijos, kadangi jie šiame mače kovos dėl medalių, o Lietuvos rinktinė vis dar nėra užsitikrinusi vietos pirmame trejete ir nesėkmė galėtų juos nublokšti net į ketvirtą vietą.

Estijos jaunių pasiekimai U-18 turnyruose

Nuo 2001 metų antrąme pasaulio jaunių divizione rungtyniaujantys estai dideliais pasiekimais šioje amžiaus grupėje pasigirti negali. Geriausiai jiems sekėsi laikotarpyje nuo 2003 iki 2009 metų, kai Estijos rinktinė septynerius metus iš eilės džiaugėsi šio diviziono medaliais. Keturis kartus estams iki pirmos pozicijos pritrūko vos žingsnio ir jie likdavo antri, o dar tris kartus jie savo rankose laikė bronzos medalius.

Pastaraisiais metais Estijos jaunimo rinktinė išgyvena nuosmukį. Jiems ne tik nepavyksta iškovoti medalių šio rango turnyruose, tačiau paskutinius du kartus jie IIA divizione liko paskutiniai, o IIB savo jėgas jiems teko išbandyti jau tris kartus. Estai gali džiaugtis tik tuo, kad sugrįžti į šį divizioną jiems iki šiol pavykdavo pirmu bandymu, o šių metų rezultatai jiems leidžia viltis, kad daugiau iškristi į žemesnio rango pirmenybes jiems nebeteks.

Tarpusavio dvikovų istorija

Lietuvos ir Estijos tarpusavio istorija jaunių lygmenyje nėra itin didelė. Pirmą kartą jos susitiko dar 2001 metais, Lietuvoje vykusiose pirmenybėse, o tada pranašesni buvo estai, kurie džiaugėsi pergale 6:2. Nugalėti mūsų šalies atstovus jiems pavyko ir antrą kartą atvykus į Lietuvą 2004 metais. Tąkart svečių persvara nebebuvo tokia įtikinama ir jie laimėjo 4:2.

Trečią ir paskutinį kartą šios rinktinės tarpusavyje santykius aiškinosi 2013 metais jau Estijoje. Ir toje akistatoje pranašesni buvo svečiai. Lietuviai laimėjo po pratęsimo 6:5 ir pirmą bei, kol kas, paskutinį kartą pranoko Estijos bendraamžius.

Varžovų stipriosios savybės ir lyderiai

Vienais iš pirmenybių autsaiderių prieš prasidedant čempionatui laikyti estai netruko paneigti šių kalbų. Jau pirmame mače nustebinusi visus ir nugalėjusi Didžiosios Britanijos ekipą, Estijos rinktinė ir toliau nestabdė apsukų ir įrodinėjo, jog gali kautis su visomis varžovėmis. Nors mače su rumunais, nepaisant didelės žaidybinės persvaros pirmo kėlinio metu, jiems nepasisekė, tačiau tai nenumalšino Estijos ledo ritulininkų ambicijų.

Paskutiniame mače su Korėja estai jau antrą kartą šiame čempionate praleido įvartį tiksint paskutinėms mačo akimirkoms, varžovams jau pakeitus vartininką šeštu aikštės žaidėju, tačiau parodė charakterį ir galiausiai džiaugėsi pergale. Pergalė ir du taškai prieš Korėją atgaivino jų viltis iškovoti net ir sidabro medalius, o laimėjimas prieš Lietuvą garantuotų jiems bronzą, tad motyvacijos estams tikrai netrūks.

Estai atrodo puikiai pasiruošę šioms pirmenybėms ir viską puikiai iliustruoja tai, jog visose iš ketverių sužaistų rungtynių, jie arba lenkė savo varžovus smūgiais, arba atliko vienodą jų kiekį (mače su Korėja) ir po keturių turų buvo pirmi tiek pagal atliktus metimus į varžovų vartus (151), tiek buvo mažiausiai priešininkams į jų vartus mesti leidusi rinktinė (104). Estijos rinktinė puolime demonstruoja subalansuotą žaidimą ir jų žaidime netrūksta tiek tolimų metimų, tiek ir susikuriamų progų iš artimesnių distancijų, o varžovus bausti jiems pavykdavo tiek pozicinėse, tiek greitose atakose.

Kalbant apie Estijos rinktinės lyderius, visų pirma būtina išskirti didžiausią estų netektį. Į čempionatą neatvyko bene garsiausias žaidėjas, kurį į savo sudėtį galėjo pasikviesti visos turnyre dalyvaujančios rinktinės. Stipriausioje JAV jaunimo lygoje USHL rungtyniaujantis Robertas Arrakas savo vertę rinktinėse jau spėjo įrodyti ne tik puikiu žaidimu U-20 čempionatuose, kur per tris turnyrus jis surinko 12 taškų (5 įvarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai), tačiau ir debiutu Estijos vyrų rinktinėje. Pernai tuo metu dar 16-os metų amžiaus puolėjas dalyvavo pirmame olimpinių žaidynių atrankos etape ir pelnė šešis įvarčius. Tiesa, reikia pabrėžti, jog estai to turnyro metu nesusidūrė su jokiais sunkumais ir varžovus trypė tiesiog nepadoriais rezultatais (19:1 Izraelį, 26:0 Bulgariją ir 13:3 Meksiką).

Be išskirtinio lyderio į čempionatą atvykusi rinktinė būtent tai sugebėjo padaryti savo stipriausiu ginklu. Per pirmus keturis turus pasižymėjo 14 skirtingų Estijos rinktinės žaidėjų, o tokį kiekį bent tašku pasižymėjusių žaidėjų turi tik Didžiosios Britanijos ekipa. Negana to, net 9 estų žaidėjai surinko po 2-3 taškus, o jų gretose yra vienintelis ledo ritulininkas, kuris savo sąskaitoje turėjo daugiau – 4 taškus. Toks padalintas rezultatyvumas jiems leidžia puolime būti nenuspėjamiems, o varžovai turi žinoti, jog pavojingi gali būti visi tuo metu ant ledo esantys žaidėjai.

Siekiant individualiai išskirti estus, galima paminėti du žaidėjus – gynėją Paulą Hendriką Laosmą ir puolėją Morteną Arantezą Jurgensą. Pastarasis yra labai aktyvus puolime ir pirmauja komandoje tiek pagal atliktus metimus (25), tiek rezultatyvumą (3 įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas). Tuo tarpu P. H. Laosma ne tik atliko du rezultatyvius perdavimus, tačiau ir ryškiai išsiskiria pagal „plius-minus“ rodiklį (+5), kuriuo artimiausią komandos draugą lenkia net keturiais įvarčiais.

Įdomūs faktai apie būsimą dvikovą

Šeštadienį įvyks pirma šių jaunių rinktinių tarpusavio akistata neutralioje aikštėje. Iki šiol buvusios trys dvikovos įvyko Lietuvoje (2 kartus) ir Estijoje. Beje, visų šių susitikimų nugalėtojais tapo svečiose žaidusi ekipa.

Per pirmus tris šios čempionato mačus Estijos rinktinė kiekvienoje dvikovoje pranoko varžovus pagal metimus į vartus, o paskutiniame susitikime su Korėja jie atliko tiek pat smūgių, kiek ir jų priešininkai.

Estijos rinktinė šiose pirmenybėse yra vienintelė, kuri jau tris kartus savo jėgas išbandė pratęsime. Visi šie bandymai buvo sėkmingi: du kartus estai nugalėjo pelnydami įvartį pratęsimo metu, o dar kartą jie triumfavo jau po baudinių serijos.

Gruodžio mėnesį įvykusioje šių rinktinių akistata jaunimo IIA divizione, tarpusavyje santykius aiškinosi 17 šiame čempionate kovojančių ledo ritulininkų. Pergale džiaugėsi 9 lietuviai, o dviems mūsų šalies atstovams toje dvikovoje pavyko ir pasižymėti. Patrikas Misiukas pelnė įvartį, o Dominykas Motiejūnas rezultatyviu perdavimu surinko vienintelį savo to čempionato tašką.

Šios jaunių pirmenybės, kol kas, ne itin sėkmingai klostosi Estijos rinktinės vartininkams. Savo šansų pirmenybėse gavo abu komandoje esantys vartininkai, tačiau nei vienam iš jų negalima pasigirti gerais rezultatais. Markas Teoras atrėmė vos 82 proc. varžovų metimų, o Christopheriui-Kullervo Jogi sekėsi kiek geriau ir jis atrėmė 88,89 proc. varžovų bandymų jį nuginkluoti.

Po keturių turų Lietuvos rinktinė išlieka vienintele, kuri vis dar nesugebėjo nuginkluoti varžovų žaisdami daugumoje. Nesėkmingos buvo visos 43 minutės ir 19 sekundžių, kurias mūsų šalies atstovai žaidė turėdami kiekybinę persvarą. Tiesa, lietuviai taip pat yra vieninteliai, kuriems dar pavyko ir patiems nepraleisti įvarčio žaidžiant tada, kai daugumą turi varžovai. Sėkminga lietuvių gynyba mažumoje jau tęsiasi 29 minutes ir 1 sekundę.

Iškovoję pergalę prieš Estiją, Lietuvos rinktinės žaidėjai užsitikrintų sidabro medalius, o Korėjos pergalė jiems atneštų auksą. Tuo tarpu pralaimėjus ir sulaukus Korėjos pergalės mače su rumunais, lietuviai liktų be medalių.

Lietuvos rinktinės atsarginis vartininkas Tadas Ramanauskas, sužaidęs vieną kėlinį rungtynėse su Kroatija, šiame čempionate yra vienintelis aikštėje pasirodęs vartininkas, kuriam iš savo vartų neteko traukti ritulio po varžovų įvarčių.

Estijos rinktinė po keturių turų pirmauja pagal atliktus metimus ir patys leidžia varžovams atlikti mažiausiai metimų į jų vartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)