Vis dėlto tie rekordai 36-erių metų lietuviui nepadėjo įvykdyti pagrindinio jo tikslo – penktą kartą karjeroje ir trečią kartą iš eilės iškovoti čempiono titulo.

Šiaurės Karolinos valstijoje vykusiose pirmenybėse dalyavo 30 sportininkų iš 17 valstybių. Ž. Savickas statinės permetimo rungtyje pagerino savo pagrindinio varžovo Briano Shaw rezultatą: lietuvis rungtį įveikė per 19 sek. ir 1 sek. aplenkė amerikietį. Luito kėlimo rungtyje Lietuvos galiūnas pagerino savo paties rekordą, pasiektą 2006-aisiais Islandijoje. Tada lietuvis iškėlė 140 kg svorį, šiemet - 150 kg.

Ž. Savickas pasiekė ir naują geriausią atkėlimo rungties rezultatą - 442,5 kg. Ankstesnis rekordas buvo 430 kg.

„Dvejopas jausmas. Aišku, apmaudu, kad nepavyko apginti titulo, labai norėjau, bet iš kitos pusės - pasiekiau tris pasaulio rekordus, kuo nesidžiaugti būtų nuodėmė. Laimėjau daugiau rungčių, pasiekiau tris pasaulio rekordus, o čempionas nugalėjo vos vienoje rungtyje ir neturi nė vieno rekordo. Buvo prognozuojama, kad jis vos ne visas rungtis laimės ir visus varžovus sutrins į miltus. Pikta buvo dėl to, norėjosi įrodyti, kad Lietuva yra stipresnė. Deja, nepavyko“, - apgailestavo Ž. Savickas.

Finale prieš paskutinę akmenų sukėlimo rungtį Ž. Savickas su pirmąją vietą iškovojusiu B. Shaw turėjo po 40 taškų.

„Varžovas turėjo šiokį tokį pranašumą, nes pastaruosius keletą metų jis vis laimėdavo šią rungtį, tačiau aš buvau jau tą dieną dvi rungtis laimėjęs ir iš jo atlošęs penkis taškus. Matėsi, kad jis nerimauja, o aš labai tikėjau pergale, bet keliant pirmąjį akmenį padariau klaidelę ir praradau šiek tiek laiko. Vėliau vijausi, tačiau jis laimėjo šią rungtį“, - prisiminė Lietuvos galiūnas.

Sportininkas apgailestavo, kad nesėkmingai susiklostė naščių nešimo rungtis, kurią Ž. Savickas yra ne kartą laimėjęs. Šioje rungtyje lietuvis liko penktoje vietoje, apmaudžiausia, kad dviems britams sportininkas nusileido 0,04 ssek. ir 0,16 sek. Kaip paaiškėjo vėliau, šių taškų Ž. Savickui pritrūko iki pergalės.

Prieš tris mėnesius sportininkui buvo atlikta alkūnės operacija, todėl pasiruošti pasaulio čempionatui jis turėjo vos du mėnesius.

„Kad pasieksiu tokia sporinę formą, dar prieš tris mėnesius tikrai nesitikėjau.O tik sėkmės pritrūko. Gal kiek pasitaupiau, gal reikėjo atiduoti daugiau savęs kiekvienoje rungtyje“, - kalbėjo galiūnas.

Kartu su Ž. Savicku pasaulio čempionate dalyvavo Vytautas Lalas ir Vidas Blekaitis. Pastarasis grupės varžybose užėmęs penktą vietą į finalą nepateko, tuo tarpu V. Lalas, laimėjęs grupės varžybas finale užėmė 6-7 vietą.

„Vidas silpnokai sustartavo, tačiau dar turėjo mažą šansą patekti į finalą. Paskutinė rungtis buvo akmenų sukėlimas, kurioje jam šiek tiek nepasisekė. Vytautui čia buvo antrasis čempionatas, pirmajame jis užėmė 11 vietą, šiemet jo tikslas buvo patekti tarp 10 geriausių, o finale kovoje dėl penktosios vietos po labai atkaklios kovos nusileido daug patirties turinčiam ir labai tituluotam Derekui Poundstone'ui“, - pasakojo Ž. Savickas.

Atletas pripažino, kad šiais metais čempionate vykusios rungtys buvo palankios lietuviams: „Kai esi iš Lietuvos, visi žino, kad esi stiprus, žino palankiausias rungtis ir stengiasi, kad jų nebūtų. Mano geriausia rungtis – pritūpimai. Kai 2004 m laimėjau šią rungtį, nuo to laiko finale jos nebuvo.“

Galiūnų sporto lygis kasmet kyla. Ž. Savickas svarstė, kad jei V. Lalas būtų dalyvavęs čempionate 2003-iaisias – būtų laimėjęs. Išaugo ne tik sportininkų meistriškumas, tačiau ir ūgio, bei svorio vidurkis.

„Ir jaunėja sportininkai. Anksčiau pagrindiniai varžovai būdavo 30-35 metų, o dabar 28-29 metų. Bet jie labai greitai baigia karjerą. Labai greitai sublizga, bet ir užgęsta. Aš jau 20 metų dalyvauju varžybose, o čia – 2-3 metai ir sportininkai nebeprogresuoja“, - kalbėjo galiūnas.

Pailsėti po pasaulio čempionato Ž. Savickas turės vos savaitę. Jau šį savaitgalį galiūnas vėl kirs Atlanto vandenyną ir Kanadoje dalyvaus dešimtajame čempionų lygos etape, o kitą savaitgalį Skuode laukia paskutinės šio sezono varžybos Lietuvoje – Baltijos šalių galiūnų čempionatas.