WADA nurodė, kad šis nutekinimas yra panašus į ankstesnį, apie kurį agentūra paskelbė antradienį.

Šįsyk programišiai paskelbė „viešoje erdvėje“ duomenų apie 25 sportininkus iš aštuonių šalių.

Agentūra patikslino, kad buvo paviešinti duomenys apie 10 JAV, penkių Vokietijos, penkių Didžiosios Britanijos, taip pat po vieną Čekijos, Danijos, Lenkijos, Rumunijos ir Rusijos sportininką. WADA jų vardų neatskleidė.

Tačiau BBC skelbia, kad sąraše yra garsūs britų dviratininkai Rio olimpinis čempionas Bradley Wigginsas ir „Tour de France“ lenktynių triskart nugalėtojas Chrisas Froome'as.

Pasak BBC, B. Wigginsas turėjo leidimą draudžiamus preparatus vartoti nuo 2008 iki 2013 metų per „Tour de France“ (2011) ir „Giro d'Italia“ (2013) lenktynes. Tai buvo vaistai nuo alergijos triamsinolono acetonidas.

Ch. Froome'as steroidą prednizoloną vartojo 2013-2014 metais ir dalyvavo „Tour of Romandy“ (2014) lenktynėse.

Rusijos žiniasklaida pateikia visą sąrašą:

Bethanie Mattek-Sands (JAV, tenisas), Brittney Griner (JAV, krepšinis), Johnas P. Congeris (JAV, plaukimas), Dagmara Wozniak (JAV, fechtavimas), Diana Price (JAV, lengvoji atletika), Kathleen Baker (JAV, plaukimas), McQuinas Baronas (JAV, vandensvydis), Michelle Carter (JAV, lengvoji atletika), Samas Dormanas (JAV, šuoliai į vandenį), Tervelas Dlagnevas (JAV, imtynės), Bradley Wigginsas (D. Britanija, dviračių sportas), Christopheris Froome'as (D. Britanija, dviračių sportas), Charley Hullas (D. Britanija, golfas), Heather Fisheri (D. Britanija, regbis-7), Samas Townsendas (D. Britanija, irklavimas), Pernille Blume (Danija, plaukimas), Natalia Madaj (Lenkija, irklavimas), Petra Kvitova (Čekija, tenisas), Roxana Cogianu (Rumunija, irklavimas), Robertas Hartingas (Vokietija, lengvoji atletika), Franziska Hentke (Vokietija, plaukimas), Christina Obergfoll (Vokietija, lengvoji atletika), Christianas vom Lehnas (Vokietija, plaukimas), Christianas Reichertas (Vokietija, plaukimas atvirame vandenyje), Miša Alojanas (Rusija, boksas).

Šio sąrašo patikimumo kol kas nepatvirtina jokie kiti šaltiniai.

Pavyzdžiui, Rusijos atstovo M. Alojano dopingo mėginyje rugpjūčio 21-ą dieną aptikta S6 kategorijos stimulianto – tuaminoheptano.

Programišių duomenimis, čekų tenisininkė P. Kvitova 2009-2013 metais turėjo leidimą vartoti albuterolą ir formoterolą. Ji 2011 ir 2014 metų Vimbldono čempionė.

Tuo metu amerikiečių tenisininkė B. Mattek-Sands 2012 gavo leidimą vartoti hidrokortizoną, o 2013-ais – metabolitą testosteroną (DHEA). Ji 2016 metų Rio olimpiados mišrių dvejetų čempionė (su Jacku Socku) ir 2016-ų „US Open“ nugalėtoja moterų dvejetų rungtyje (su Lucie Safarova).

Antradienį ta pati grupuotė pavogė ir paviešino konfidencialių medicinos duomenų apie olimpinių aukso medalių iškovojusią gimnastę Simone Biles, septyniskart Didžiojo kirčio turnyro čempionę tenisininkę Venus Williams ir kitas JAV olimpietes.

Programišių paviešinta medžiaga rodo, kad šioms sportininkėms buvo suteiktos „terapinio vartojimo išimtys“ (TVI), leidžiančios vartoti vaistinius preparatus dėl gydytojų diagnozuotų sveikatos sutrikimų. Tokių preparatų vartojimas be leidimo būtų laikomas dopingu.

Ankstesniame WADA pranešime sakoma, kad Rusijos kibernetinio šnipinėjimo grupė „Tsar Team“ (APT28), dar žinoma kaip „Fancy Bears“, įsilaužė į Antidopingo administravimo ir vadybos sistemos (ADAMS) duomenų bazę.

„WADA puikiai suvokia, kad ši nusikalstama ataka, per kurią iki šiol buvo beatodairiškai atskleisti 29 atletų asmeniniai duomenys, sukels didelį nerimą taikiniais tapusiems sportininkams, taip pat sukels nuogąstavimų visiems atletams, dalyvavusiems 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse“, – sakoma WADA generalinio direktoriau Olivier Niggli pranešime.

„Paveiktiems atletams (norime pasakyti), kad gailimės, jog nusikaltėliai pamėgino tokiu būdu apjuodinti jūsų reputaciją. Patikinu jus, kad gauname duomenų ir konsultacijų iš mūsų pasitelktų į pagalbą aukščiausių teisėsaugos lygmenų ir IT saugumo agentūrų“, – pridūrė jis.

O. Niggli sakė, kad WADA „neabejoja, jog šios besitęsiančios atakos vykdomos kaip kerštas mūsų agentūrai ir pasaulinei antidopingo sistemai“ dėl nepriklausomų tyrimų, atskleidusių, kad Rusijoje veikė didžiulio masto valstybės remiama dopingo vartojimo ir jo dangstymo schema.

WADA ketvirtadienį paragino Rusiją padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų sustabdyti kompiuteriniai įsilaužimai, dėl kurių buvo paviešinti konfidencialūs įrašai apie kai kurių sporto žvaigždžių sveikatą.

„Smerkiame šį nusikalstamą aktą ir paprašėme Rusijos vyriausybės padaryti viską, ką gali, kad tai būtų sustabdyta“, – sakė O. Niggli.

O. Niggli sakė, kad įsilaužimas į WADA kompiuterinę sistemą yra „išpuolis“ prieš agentūrą, kuri Rusijai yra skyrusi skaudžias sankcijas dėl dopingo vartojimo ir uždraudusi dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje beveik visai jos lengvosios atletikos komandai.

„Apgailestaujame, kad nusikaltėliai pabandė suteršti sportininkų, kurių duomenys buvo paviešinti, reputaciją“, – sakė O. Niggli.

Trečiadienį Rusijos sporto ministras paneigė, kad Rusijos vyriausybė yra kaip nors susijusi su įsilaužimais.

„Kaip galite įrodyti, kad tie programišiai yra iš Rusijos? Jūs Rusiją kaltinate dėl visko“, – per Europos futbolo federacijos (UEFA) suvažiavimą sakė ministras Vitalijus Mutko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)