A. Hassiemo likimas yra neatskiriamai susietas su rykliais nuo pat tos dienos, kai Keiptaune per gelbėtojų mokymus jį užpuolė didysis baltasis ryklys.

Tąsyk ryklys jo vos nenužudė. Dabar šis sužalojimas atvedė jį į Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes.

Kitą savaitę, pabaigęs trečias ir paskutines savo žaidynes, jis pradės naują karjerą: keliaus po pasaulį ir ragins apsaugoti ryklius nuo per intensyvaus gaudymo.

„Mano pravardė – „Ryklių berniukas“. Visi mane vadina rykliuku arba ryklių berniuku“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP po 100 metrų plaukimo laisvu stiliumi varžybų.

„Mano brolis sako, kad tai skamba kaip superherojaus vardas ir man patinka ši mintis“, – sakė jis.

Kai 34-erių metų A. Hassiemas nusiima protezą, nudažytą Pietų Afrikos Respublikos vėliavos spalvomis, ir įšoka į blyškiai mėlyną baseiną, jis prisimena akimirką, kai manė, kad plaukia, ko gera, paskutinį kartą savo gyvenime.

„Aš iš tiesų naudojuosi šia baime, kai varžausi, – sakė jis. – Įsivaizduoju 4,7 m ilgio didįjį baltąjį ryklį, persekiojantį mane ir verčiantį stengtis laimėti. Maniau, kad tai buvo delfinas.“

2006 metų rugpjūčio 13 dieną 24-erių metų A. Hassiemas su jaunesniu broliu Tariq'u vaidino skęstančiuosius per gelbėtojų mokymus šalia Meisenbergo paplūdimio.

Laukdamas gelbėjimo valties A. Hassiemas pastebėjo pilką trikampį, artėjantį prie jo brolio.

„Maniau, kad ten buvo delfinas – delfinas arba koks nors ruonis, – sakė jis. – Nusprendžiau pažiūrėti po vandeniu.“

Išniręs jis „pradėjo rėkti“ – link jo brolio plaukė didžiulis ryklys.

Bijodamas, kad valtis nespės atplaukti į pagalbą, A. Hassiemas pradėjo daužyti per vandenį, kad nukreiptų plėšrūno dėmesį nuo Tariqo. Planas suveikė: brolį jis išgelbėjo.

Tačiau pačiam A. Hassiemui teko kovoti dėl savo gyvybės.

„Vos po kelių sekundžių akis į akį susidūriau su rykliu“, – sakė jis. Bandydamas pasitraukti nuo jo nasrų, jis net bandė užšokti ant gyvūno nugaros, tačiau pajuto, negalintis judinti dešinės kojos.

„Tada pamačiau, kad pusė mano kojos jau ryklio nasruose“, – prisiminė vyras.

Ryklys tempė A. Hassiemą po vandeniu apie 50 metrų. Žiūrėdamas į Rio de Žaneiro areną jis atkreipė dėmesį, kad „tai yra toks pat atstumas, kaip ir olimpiniame baseine.“

Kai ryklys galiausiai nuplėšė jam koją, A. Hassiemą sugebėjo ištrūkti ir buvo ištrauktas iš vandens.

Sužlugdytos svajonės, nauja prasmė

A. Hassiemas atsigavo, tačiau jo dešinės kojos nebebuvo. Taigi žlugo jo svajonė tapti profesionaliu futbolininku.

Išbandyti plaukimą jį paskatino kita šio sporto žvaigždė. Jo tėvynainė Natalie Du Toit, kelių olimpinių ir parolimpinių medalių savininkė. Nuo tada jis atgal nebesigręžiojo.

„Priėmiau baseiną kaip ryklys vandenyną“, – juokavo jis.

A. Hassiemas varžėsi Pekino 2008-ų parolimpiadoje, laimėjo bronzos medalį 2012 metais Londone, o parolimpiada Rio de Žaneire bus jam paskutinė.

„Dabar bus beprotiškiausia dalis“, – nusijuokė jis.

Praėjusiais metais Jungtinės Tautos jį paskelbė Pasauliniu ryklių globėju. „Tai mane įpareigoja saugoti ryklius visame pasaulyje, būti lyg ir ryklių advokatu ar ambasadoriumi“, – sakė sportininkas.

Nejausdamas jokios neapykantos ar pykčio gyvūnui, kuris vos neatėmė jo gyvybės, jis jaučia pareigą sustabdyti per intensyvią žvejybą, dėl kurios rykliai nyksta ir sutrikdoma vandenyno mitybinė grandinė.

„Statistika labai liūdna. Kasmet nužudoma apie šimtą milijonų ryklių, tuo tarpu daugiau žmonių, kaip žinote, nužudo skrudintuvai, o ne rykliai“, – sakė jis.

Galvodamas nepaprastą sėkmę, kurios jis sulaukė po šiurpaus susidūrimo su rykliu, sportininkas sakė, kad turi grąžinti simbolinę skolą.

„Turiu atiduoti rykliams tai, ką jie davė man.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją