Visi turnyro etapai vyks skirtingose Baltijos šalyse. Pirmas etapas, vykstantis Latvijoje, finišuos birželio 12 d., antras vyks rugsėjį Lietuvoje, o trečias – 2015 metų sausį Estijoje. Šachmatininkai varžosi ne tik dėl Baltijos zonos šachmatų taurės čempiono vardo ir kelialapio į pasaulio čempionatą, bet ir dėl vertingų piniginių prizų – prizinis fondas sudaro 10 tūkst. eurų.

Lietuvai turnyre atstovauja geriausi šalies šachmatininkai – šių metų Lietuvos čempionas, tarptautinis didmeistris Šarūnas Šulskis ir antrą vietą šalies čempionate užėmęs tarptautinis didmeistris Aloyzas Kveinys. Kiti du Lietuvos atstovai priklauso jaunajai šalies šachmatų kartai: tai septyniolikmetis Tomas Laurušas ir 26-erių metų Mindaugas Beinoras.

„Toks turnyras vyksta pirmą kartą, būtų smagu, kad jis taptų nuolatiniu. Tai puiki proga patyrusiems mūsų šachmatininkams pasivaržyti su geriausiais Latvijos ir Estijos didmeistriais, o jauniesiems, perspektyviems sportininkams įgauti vertingos patirties. Didelę motyvaciją dalyviams suteikia ir kelialapis į pasaulio šachmatų čempionatą: ten patekti yra labai sunku“, – sakė Lietuvos šachmatų federacijos (LŠF) prezidentas Aleksandras Černovas.

Iki trečiadienio ryto visi turnyro dalyviai buvo sužaidę po 8 partijas iš 11. Turnyre kol kas pirmauja 6,5 taško iškovojęs latvis Igoris Kovalenka, antrą vietą užima 5,5 taško turintis latvis Arturas Neiksanis.

Lietuviai T. Laurušas ir A. Kveinys bei latvis Tomas Kvantanis dalinasi 3-5 vietas. Jie turi po 4,5 taško. Pasak A. Černovo, itin džiugino T. Laurušo pasirodymas: nors jam vos septyniolika metų, vaikinas, LŠF prezidento teigimu, demonstruoja puikų žaidimą ir sėkmingai kovoja su daug labiau patyrusiais varžovais.

Turnyro atidarymo šventėje, vykusioje praėjusį penktadienį, dalyvavo visų Baltijos šalių šachmatų federacijų prezidentai bei Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) prezidentas Kirsanas Iliumžinovas.

Atidaryme apsilankė ir Gruzijos šachmatų federacijos prezidentas Zurabas Azmaiparašvilis, kuris patvirtino kandidatuosiantis į Europos šachmatų sąjungos prezidento postą ir pristatė savo rinkiminę programą.

K. Iliumžinovas kovoje dėl FIDE prezidento pareigų konkuruoja su Gariu Kasparovu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)