Vasario 7-23 dienomis Sočyje pasirodys biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Tomas Kaukėnas, slidininkai Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia, kalnų slidininkai Ieva Januškevičiūtė ir Rokas Zaveckas, šokėjai ant ledo Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovė Agnė Sereikaitė.

Tiesa, Lietuvos čiuožimo federacija (LČF) dar puoselėja nedidelę viltį, jog savojo šanso sulauks čiuožėja Inga Janulevičiūtė. 18-metė kaunietė yra pirma rezerviniame sąraše ir debiutuoti žaidynėse galėtų tuo atveju, jei į Sočį nevažiuos kuri nors iš 30-ies olimpinius kelialapius turinčių čiuožėjų. Anot LČF prezidentės Lilijos Vanagienės, esama tikimybės, jog norvegai nutars nesiųsti savo atstovės Anne Line Gjersem, kurią neseniai vykusiame Europos čempionate aplenkė ir 18-ą vietą užėmusi I. Janulevičiūtė.

Galutinis Sočio olimpiadoje dalyvausiančių čiuožėjų sąrašas paaiškės kitą pirmadienį.

Nepriklausomai nuo I. Janulevičiūtės likimo, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vykdomojo komiteto patvirtinta Lietuvos žiemos olimpinė rinktinė bus gausiausia šalies istorijoje. Iki šiol daugiausiai nepriklausomos Lietuvos sportininkų – aštuoni – startavo Solt Leik Sičio žiemos olimpinėse žaidynėse 2002 metais. Praėjusioje žiemos olimpiadoje Vankuveryje 2010 metais dalyvavo šeši Lietuvos atstovai.

Į Sočį sportininkus lydės 15-a trenerių, medikų, vadovų ir kitų olimpinės delegacijos atstovų.

Tradiciškai LTOK sudarys galimybę stebėti olimpiadą grupei sporto specialistų, kurių šįkart bus tiek pat kiek pačių atletų – devyni: Bronislovas Vasiliauskas (LTOK viceprezidentas), Arūnas Daugirdas (Biatlono federacijos prezidentas), Gintautas Černiauskas (Slidinėjimo federacijos atsakingasis sekretorius), Antanas Vilčinskas (Greitojo čiuožimo federacijos prezidentas), Linas Karlavičius (rėmėjas), Igoris Špilbandas (dailiojo čiuožimo treneris), Laimutė Krauzienė (dailiojo čiuožimo teisėja), Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė (Antidopingo agentūra), Diana Baubinienė (Antidopingo agentūra).

Sočyje taip pat lankysis ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona Janina, Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Klemensas Rimšelis su sutuoktine Jolanta, ambasadorius Rusijoje Renatas Norkus.

Didžiausios viltys Sočyje siejamos su I. Tobias ir D. Stagniūno pora. Šokėjams ant ledo LTOK kelia tikslą užimti 10-15 vietas. Ketvirtoje olimpiadoje startuosiančiai D. Rasimovičiūtei planuojamos 10-20 vietos, A. Sereikaitei – 20-25 vietos.

Konsultuosis su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis?

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė lietuvių šansus sublizgėti Sočyje taip pat vertina atsargiai.

„Jeigu sportininkų pasirodymas atitiks jų lygį, jau gėda nebus. Tas lygis galbūt nėra pats aukščiausias. O daugiausiai tikimės iš mūsų dailiojo čiuožimo poros, taip pat A. Sereikaitės, nors ji dar labai jauna. Žinote, toks olimpinis principas – svarbu dalyvauti ir nugalėti save“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

– Didžiausia žiemos olimpinė rinktinė istorijoje byloja apie žiemos sporto atgimimą Lietuvoje ar tėra paprastas atsitiktinumas? – paklausėme LTOK prezidentės

– Mes viliamės, kad tai – pirmas žingsnis į priekį. Vienas mūsų tikslų – populiarinti žiemos sporto šakas, nes, kaip matote, norinčių slidinėti tikrai yra nemažai. Šiek tiek keista, jog žiemos sportas Lietuvoje gerokai mažiau populiarius nei Latvijoje ir Estijoje.

– Dar po 2006 metų Turino žaidynių pradėta kalbėti apie tokių lietuviams egzotiškų sporto šakų kaip snieglentės vystymą Ignalinoje. Kodėl reikalai iki šiol nepajudėjo?

– Šis klausimas – federacijai, nes sporto šakos plėtra yra jos reikalas. Tačiau jau turime dvi naujas sporto šakas, kurios prašosi priimamos į olimpinę šeimą: rogučių ir skeletono. Kol kas to negalime padaryti dėl biurokratinių priežasčių, tačiau tai yra dar vienas žingsnis į priekį. Aišku, toms federacijoms reikės turėti bent keletą sportininkų ir susikurti bazę. Lietuvoje jos nėra, bet yra Latvijoje, netoli sienos.

– Prieš kelias dienas gavote elektroninį laišką su nuotrauka, kurioje užfiksuoti teroristų sprogdinimų aukų palaikai. Kaip reagavote?

– Tas laiškas – keistas, neaišku, kokiu tikslu siųstas. Mano akimis žiūrint, ta nuotrauka galbūt įdėta norint pagąsdinti, bet jokio prierašo prie jos nebuvo.

– Bendravote su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis saugumo Sočyje tema?

– Kol kas tokių pokalbių nebuvo, bet eina kalba, kad dar kažką tarsimės. Šiaip ar taip, saugumą užtikrina organizatoriai, ir mes tikrai negalime skirti kažkokios kitokios apsaugos.

Lietuvos olimpinės rinktinės sudėtis

Diana Rasimovičiūtė (biatlonas)
Tomas Kaukėnas (biatlonas)
Ingrida Ardišauskaitė (slidinėjimas)
Vytautas Strolia (slidinėjimas)
Ieva Januškevičiūtė (kalnų slidinėjimas)
Rokas Zaveckas (kalnų slidinėjimas)
Agnė Sereikaitė (greitasis čiuožimas trumpuoju taku)
Isabella Tobias (dailusis čiuožimas)
Deividas Stagniūnas (dailusis čiuožimas)

Treneriai ir techninis personalas

Ilmaras Bricis (biatlonas)
Aurimas Bučelis (biatlonas/slidinėjimas)
Meelis Aasmae (biatlonas/slidinėjimas)
Kazimiera Strolienė (slidinėjimas)
Giedrius Zaveckas (kalnų slidinėjimas)
Paulius Augūnas (kalnų slidinėjimas)
Jarmilas Hruza (greitasis čiuožimas trumpuoju taku)
Lilija Vanagienė (dailusis čiuožimas)

Kiti delegacijos nariai

Daina Gudzinevičiūtė (delegacijos vadovė)
Valentinas Paketūras (vadovės pavaduotojas)
Vida Vencienė (misijos vadovė)
Lina Vaisetaitė (akreditacijų ir ryšių su organizaciniu komitetu atstovė)
Antanas Muraška (olimpinis atašė)
Dalius Barkauskas (gydytojas)
Marius Matulionis (masažuotojas)